Çelik, kapasitesini fazla zorluyor!
Küresel çelik endüstrisindeki aşırı kapasitenin 2027'ye kadar yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Bu da üretici ülkeleri endişelendiriyor.

Küresel çelik endüstrisindeki aşırı kapasitenin 2027'ye kadar yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Bu da üretici ülkeleri endişelendiriyor.
Çin, 2024 yılında çelik ihracatını azaltma yönündeki söylemlerine karşın, sektöre yönelik kamu desteklerini sürdürüyor. Ülke, çelik şirketlerine hibe, vergi indirimi, uygun fiyatlı enerji ve kredi gibi teşviklerle küresel tarifelere karşı koruma sağlıyor. Bu uygulamalar, çelik endüstrisindeki yapısal dengesizlikleri derinleştirirken, dünya genelinde çelik üreticileri için büyük bir baskı unsuru oluşturuyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Çelik Komitesi, bu ay yayınladığı bildiride küresel aşırı kapasitenin hızla büyümekte olduğu uyarısını yaptı. 2024’te 602 milyon ton seviyesinde olan aşırı kapasitenin 2027 itibarıyla 721 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Bu artışın, özellikle Çinli şirketlerin sınır ötesi yatırımlarıyla 2025-2027 döneminde 165 milyon tonluk yeni kapasite yaratılması sonucu gerçekleşeceği öngörülüyor.
2020 yılında 53 milyon ton civarında olan Çin’in çelik ihracatı, 2024’te 118 milyon tona çıkarak dört yılda iki katından fazla arttı. Ancak bu dönemde çelik fiyatları ve sektör karlılığı düşüş gösterdi. OECD açıklamasında, "Aşırı kapasite ve düşük fiyatlar, sektörün karlılığını azaltmakta ve karbonsuzlaştırma gibi stratejik yatırımları engellemektedir" ifadelerine yer verildi. Politika düzeyinde gerekli adımlar atılmazsa, küresel kriz daha da derinleşebilir.
Avrupa Birliği'nde çelik endüstrisi ciddi bir krizle karşı karşıya. Yüksek enerji maliyetleri, düşük talep ve şirketlerin finansal sorunları, üretimlerin geçici veya kalıcı olarak durdurulmasına yol açtı. AB genelinde 9 milyon tondan fazla üretim kapasitesinin devre dışı kaldığı tahmin ediliyor. Özellikle Liberty Steel bünyesindeki tesisler krizden en fazla etkilenenler arasında yer alıyor.
Liberty Ostrava’da üretim sınırlandırılırken, Çekya’daki şirketin satış süreci başlatıldı. Belçika’daki Liberty Dudelange uzun süredir atıl durumda, Romanya’daki Liberty Galati ise dokuz aydır kapalı ve hükümet desteği bekliyor. Liberty Dunaújváros tesisi de iflas riskiyle karşı karşıya. Diğer yandan ArcelorMittal, Almanya, Romanya, İtalya ve Fransa’daki bazı tesislerinde üretimi bakım çalışmaları ve zayıf talep nedeniyle geçici olarak sınırlandırdı.
Almanya’daki Riva Hennigsdorf tesisi, piyasa daralması nedeniyle üç ay süreyle faaliyetlerini durdurdu. Polonya’da faaliyet gösteren Rurexpol, 2025 başından bu yana boru üretimini askıya aldı. Şirketin, yakın zamanda yeniden faaliyete geçen Huta Czestochowa ile birleşmeyi değerlendirdiği öğrenildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.