ÇELİK SEKTÖRÜ İHRACAT ARTIŞI İÇİN YENİ URGE PROJESİNE HAZIR
Çelik İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projelerine bir yenisini daha ekliyor.
Çelik İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projelerine bir yenisini daha ekliyor.
Çelik İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığının ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi’ (URGE) projelerine bir yenisini daha ekliyor. Çelik sektöründe sürdürülebilir ihracat artışını hedefleyen Birlik, yeni proje kapsamında bir yanda mevcut pazarların korunması, diğer yanda ise yeni pazarlara açılım konusunda katılımcılara destek olacak. Bu destek sadece ithalatçı ülkeler ile ihracatçılarımızın bir araya getirilmesi boyutunda da kalmayacak. Projede yer almak üzere başvuruda bulunan 62 çelik firmasının proje çerçevesinde ihtiyaç analizleri yapıldı. Bu doğrultuda firmaların ihracatta karşılaştıkları her türlü eksiklik ve gereksinimin karşılanması da hedefleniyor.
Çelik İhracatçıları Birliği “URGE” projelerine bir yenisini daha ekledi. Proje kapsamında başvuruda bulunan 62 firmanın ihtiyaç analizleri yapıldı. Birliğin Ernst and Young ile gerçekleştirdiği çalışma sonucunda sektör temsilcilerinin ihracatlarını artırabilmesi için ihtiyaçları ve ihracat artışlarını engelleyen yapısal eksiklikleri tespit edildi. Yapılan inceleme 62 firmanın katılımı ile bir çalıştayda da değerlendirildi.
Yeni URGE projesi kapsamında verilecek hizmetler arasında; ihracatçı çelik firmalarının personellerine mesleki ve kişisel gelişim eğitimlerinin verilmesi en temel hizmet olarak yer alıyor. İhraç ürünleri hakkında dünyadaki ve ülkedeki sektörel haberlerin servis edilmesi, yurt içi ve yurt dışı sektörel istatistiki bilgi ve raporların katılımcı firmalarla paylaşılması da verilecek hizmetler arasında gösteriliyor. Projenin en önemli ayağı ise; hedef ülkelerdeki ithalatçı firmaların tespiti ve projeye katılan sektör temsilcilerinin ithalatçı firmalarla iletişimine yardımcı olmak. Ayrıca ihracat pazarlarında ve iç piyasada karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olmak, hedef pazarlardaki tanıtım etkinlikleri ile katılımcı firmaların arasında güç ve işbirliği yaratacak projeleri hayata geçirmek de yeni URGE projesinin çelik sektörüne sağlayacağı avantajlar.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından 2011-2014 döneminde gerçekleştirilen “URGE” projesi kapsamında 9 hedef ülke ve 12 farklı şehre ticaret heyeti düzenlenmiş, 302 çelik ithalatçısı ile Türk çelik ihracatçılarının 4 bine yakın ikili iş görüşmesi yapması sağlanmıştı. Çelik İhracatçıları Birliği; ayrıca 5 ayrı ülkenin çelik ithalatçılarını ülkemize davet ederek “Alım Heyetleri” de düzenlemişti. Söz konusu proje, Ekonomi Bakanlığının “Başarılı Uygulama Örnekleri” arasında da yer alıyor.
Yeni proje hakkında bilgi veren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Bu proje, Bakanlığımızın ihracatçılara çok önemli bir hizmeti ve desteğidir. Çelik İhracatçıları Birliği olarak biz de bu desteği katkılarımızla artırmayı hedefliyoruz. Amacımız projeye katılacak sektör temsilcilerimize minimum maliyet yansıtmaktır. Böylece Türkiye genelinde faaliyet gösteren özellikle orta ve küçük ölçekli çelik şirketlerimizin ihracatlarını arttırmaya; büyük ölçekli şirketlerimizin de mevcut pazarlarına yenilerini eklemelerine vesile olacağımıza inanıyoruz” dedi.
Birlik tarafından uygulanan ilk projeden sonra katılımcı firmalarla sinerji içinde çalıştıklarını ve ikinci projede sektör temsilcilerine çok daha geniş kapsamlı hizmetler sunulacağını belirten Namık Ekinci “2014 yılında sona eren ilk URGE projesinde katılımcı sayımız 47 idi. Bugün yeni projemiz için başvurular 62’ye ulaştı. Bu artış aslında ilk projenin başarısının da bir göstergesi. Ayrıca yaptığımız ihtiyaç analizleri ile vereceğimiz hizmetleri çeşitlendirdik, farklı avantajlar sunduk, böylece yeni proje ile sektör temsilcilerimizin ihracatlarının artışında önemli destekler sağlayacağımızı da rahatlıkla söylememiz mümkün” diyerek sözlerine son verdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.