Çelik sektörü sevinirken, Türkiye ihracatı zarar görür
Çelik levha ithalatına getirilmesi istenen fon ve ekstra vergilerin, otomotiv, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, makine, gemi yapım, ambalaj gibi birçok sektörlerde hammadde maliyetlerini artıracağını belirten Rıdvan Mertöz, bu sektörlerin ihracatında rekabetin zorlaşacağını ve 2023 hedefinin sekteye uğrayacağını söyledi.
Yerli sanayiyi korumak amacıyla Çelik Levha (sac) ithalatında getirilmek istenen fon ve ek vergiler, bu ürünü hammadde olarak kullanan sektörlerde endişe yarattı. Otomotiv, beyaz eşya, makine gibi ihracat hedefi olan birçok sektörde hammadde olarak kullanılan sacın Türkiye’de yeterli oranda üretilmediğini belirten İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, “ithalatın zorlaştırılması çelik sektörünü sevindirir. Ancak 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmakta en büyük payı alacak birçok sektöre zarar verir” dedi.
Türkiye çelik endüstrisinin çok büyük ilerlemeler kaydettiğini ve bugün dünyanın 8. Avrupa’nın da Almanya’dan sonra 2. en büyük ham çelik üreticisi konumuna geldiğini vurgulayan Mertöz, aynı gelişimin çelikten mamul ürünlerde de yaşandığına dikkat çekti. Çeliği hammadde olarak kullanan pek çok sektörde dünyanın söz sahibi ülkeleri arasında olduğumuzu vurgulayan İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, şunları söyledi:
“Beyaz eşya sektörü son 10 yılda çok önemli bir üretim üssü haline geldi ve Türkiye Avrupa'nın lider ülkesi oldu. Benzer şekilde otomotiv sektörü de ülkemizin en büyük ihraç kalemini oluşturuyor. Çelik boru üretim ve ihracatında ise Avrupa’nın en önde gelen ülkelerinden birisiyiz. İhracatın lideri konumundaki bu sektörler, Türkiye’de yassı çelik sac üretiminin yeterli olmaması sebebiyle ihtiyacının önemli bir kısmını yurtdışından gümrük vergisi ödeyerek karşılıyor. Fakat son günlerde, yassı sac ithalatına uygulanan gümrük vergilerinin artırılmasına ve ek vergilerin konulmasına yönelik girişimlerin olması, bu ürünü girdi olarak kullanan üretici ve ihracatçıları ziyadesiyle rahatsız ediyor.”
Yüksek karlar açıklanırken vergi ve fon talebi tereddüt yarattı
500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için katma değerli ürünler üretilmesinin kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Rıdvan Mertöz otomotiv, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, makine, gemi yapım, ambalaj sanayi gibi pek çok sektörde girdi olarak kullanılan çelik sacın maliyetinin makul düzeyde olmasının sadece sacı girdi olarak kullanan firmalar açısından değil, ülkemizin ihracat rekabet gücü açısından da çok büyük önem taşıdığını söyledi. Mertöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yassı sac üretiminde talebe yetişmekte zorlanıldığı ve ciddi karların sektör temsilcileri tarafından açıklandığı bir ortamda, ek vergi fon getirilmek istenmesi, sac üretimi yapan firmalarımızın sıkıntıları hususunda ciddi tereddüt uyandırmaktadır. Üstelik 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen sıcak haddelenmiş sac ithalatında bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında düşüş dikkate alınırsa bu tereddütte haklı olduğumuz görülmektedir”
Küçük firmalar DİR’den faydalanamıyor
İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) ihracatçıya bir çözüm olarak sunulduğunu ancak kendi sektörlerinde bunun zor olduğunu belirtti. DİR kapsamında yapılan yassı çelik sac ithalatının gemilerle ve büyük maliyetlerle gerçekleştirilebildiğine dikkat çeken Mertöz, “DİR bizim gibi sektörlerde sadece büyük ölçekli firmalar için söz konusudur. KOBİ ölçeğindeki firmalar için Dahilde İşleme Rejiminden faydalanmak çok mümkün değildir. KOBİ’ler hammaddesini ya yerli üreticiden ya de tüccardan almak zorunda olduğundun DİR kapsamına girmemekteler. Bu derece önemli bir hammadde ve girdi olan yassı çeliğe yüzde 9 – 10 gibi yüksek oranda uygulanan gümrük vergilerinin daha da yükseltilmesi, bu üründen mamul eşyaların Türkiye’de üretilmek yerine ithal edilmesini özendirecektir. Bu durum sacı girdi olarak kullanan sektörlerimizin yurt dışı rekabet gücünü azaltacak, orta vadede üretim ve istihdam açısından önemli kayıplara neden olacaktır. Sac üreticisi firmalarımız kısa vadede kazançlı olsalar da uzun vadede onların da kaybı olacaktır. Yetkililer, ilave vergiler ve fonlar uygulanmadan ilgili sektör örgütleri ve Birliklerle istişare içinde olmalıdır” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.