ÇELİK SEKTÖRÜ ŞUBAT AYINDA EN ÇOK İNŞAAT ÇELİĞİ İHRAÇ ETTİ
Ekonomik ve siyasi olumsuzluklar tüm sektörlerde olduğu gibi çelik sektörü ihracatında da baskısını hissettiriyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı yılın ilk iki ayında miktar bazında 2,6 milyon ton, değerde ise 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomik ve siyasi olumsuzluklar tüm sektörlerde olduğu gibi çelik sektörü ihracatında da baskısını hissettiriyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı yılın ilk iki ayında miktar bazında 2,6 milyon ton, değerde ise 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde en çok ihraç edilen ürün sıralamasında liderlik 1,3 milyon tonla inşaat çeliğinin oldu. Ortadoğu’ya yapılan ihracat da yüzde 7,1’lik artışla 1 milyon 115 bin tona yükseldi.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılının ilk iki aylık ihracat verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 21,3 düşüş ile 1 milyar 804 milyon dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 12,8 azalış ile 2,6 milyon ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 Ocak ve Şubat aylarındaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 2,8 milyon ton; değer bazında ise 2 milyar 127 milyon dolara ulaştı.
2015’in iki aylık dönemine ait ihracat rakamlarına bakıldığında; bölgeler bazında liderlik 1 milyon 115 bin tonla Ortadoğu’nun olurken, bölgeye yapılan ihracatta yüzde 7,1’lik artış yaşandı. Ortadoğu’yu 501 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri, 313 bin tonla Avrupa Birliği, 223 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri ve 221 bin ton ile Orta ve Güney Amerika ülkeleri izledi.
Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler; 1 milyon 342 bin tonla inşaat çeliği, 285 bin tonla boru, 255 bin tonla profil ve 174 bin tonla yassı sıcak olarak sıralandı.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2015 yılı Şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 10,05 düşüş ile 1,4 milyon ton, değerde yüzde 20,6 azalış ile 943 milyon dolar oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Ülkemizde ve dünyada, siyasi ve ekonomik alandaki olumsuz koşullar, Türkiye’nin yılın ilk iki ayındaki ihracatını yüzde 13 düşürdü. Yaşanan bu genel ihracat azalışı tüm sektörlere olduğu gibi çelik sektörü ihracatına da olumsuz yansıdı. 2015 yılının ilk iki ayında çelik sektörü ihracatında miktarda yüzde 12,8 düşüş gördük. Ancak biz moralimizi bozmadan yılın geri kalanında kayıplarımızı telafi etmek için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Sonuç olarak yaşanan bu olumsuz tablonun önümüzdeki aylarda pozitif yönde gelişeceğine ve yolumuza artılarla devam edeceğimize inanıyoruz” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.