Çelik sektöründe toparlanma sinyali
Sektör 2024’e üretim ve ihracat artışı ile başladı
Sektör 2024’e üretim ve ihracat artışı ile başladı
HAZIRLAYAN: ERKAN ÇAKAN
Türkiye demir çelik sektörü 2023 yılında üretim ve ihracatta önemli düşüş yaşarken 2024 yılına üretim ve ihracat artışı ile başladı. 2024 ocak ayı ihracatı 2023 ocak ayına göre yüzde 2 büyüme kaydeden sektörde, ham çelik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artarak 3,2 milyon tona yükseldi. Bu yılın ikinci yarısından itibaren ertelenen talebin geri gelmesi ile beraber ihracat ve üretim artışının devam etmesi bekleniyor.
Türkiye çelik sektörü yüksek üretim maliyetleri ve globalde ekonomik durgunluğun yanı sıra yüksek enflasyon etkileriyle 2023’e başladı. 2023 yılında ihracat ve üretim düşerken ithalatta artış kaydedilen bir yıl oldu. 2015 yılından bu yana sektör ilk kez net ithalatçı duruma düştü. Ancak sektör umutlarını 2024’e taşıyarak yeni Pazar arayışına hız verdi. Bu doğrultuda 2023 kayıplarını gidermeye çalışan sektör 2024’de üretim ve ihracat artışı ile başladı. İhracatta 2023 Ocak ayına göre yüzde 2 büyüme kaydeden sektörde, ham çelik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artarak 3,2 milyon tona yükseldi. Bu yılın ikinci yarısından itibaren ertelenen talebin ve alınan tedbirlerle beraber ihracat artışının devam etmesi bekleniyor.
Ocak ayı ihracatı miktarda % 17 arttı
Türk çelik sektörü, ABD ve AB’nin uyguladığı koruma tedbirlerine rağmen yeni pazarlara yönelerek 2024’de umutlu başladı. Yılın ilk ayında üretim ve ihracat artışı ile başlayan sektörde ocak ayı ihracatında miktar bazında yüzde 17’lik artış kaydetti. Alınan siparişlerin artması sektörün önümüzdeki aylarda toparlanmasını da hızlandıracak. Özellikle çelik sektörünün bu yıla üretim ve ihracat artışı ile başlaması sektöre moral verdi. Bir yandan AB Yeşil Mutabakatına uyuma odaklanırken, diğer yandan da kapasitedeki artışlarla gelebilecek her talebi karşılamayı hedefliyor.
İhracatta Kuzey Afrika ve AB ülkeleri öne çıktı
Ocak ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında ilk sıradaki ülke 178 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 113 milyon dolar ile İtalya ve 105 milyon dolar ile Romanya izledi. İlk 10 pazar içinde en dikkat çekici artışlar yüzde 42 ile İspanya’ya, yüzde 32 ile Romanya’ya, yüzde 28 ile Birleşik Krallık’a yapılan ihracatta görüldü. Ocak 2024 ihracat rakamlarında özellikle bölge ve komşu ülkelere ihracatın arttığı görülüyor. Kuzey Afrika(Cezayir, Fas, Mısır) AB ülkeleri (İspanya, İtalya, Bulgaristan, Portekiz, Romanya) gibi ülkelere ihracat arttı.
Küresel piyasada ülkeler kendi iç pazarını korumaya alıyor
Türkiye 2023 yılında yeniden net çelik ithalatçısı konumunda yer almaya başlarken Avrupa ile ABD, kotalar ve 232. Madde vergileri gibi önlemlerini sürdürüyor. Türkiye’nin bu alanda geç kaldığını ve küresel piyasada her ülkenin kendi kabuğuna çekildiğini belirten uzmanlar Türkiye’nin de kendi iç pazarını korumaya yönelik önlemler alması gerektiğine dikkat çekiyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise uluslar arası arenada rekabet ettiğimiz ülkelere ihracatımızın düşmesi oldu. Bu ülkelerden yoğun ithalat yaparken ihracatımızın düşmesi rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle Güney Kore, Hindistan, Japonya gibi rekabet edilen ülkelere ihracat son dönemde düşüş gösteriyor.
Yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüş sürecinin başlaması sektörlerin toparlanmasını da hızlandıracağı öngörülüyor. Bu doğrultuda sektör bazında da beklentiler bu paralelde ilerliyor. Çelik sektörü de 2024’ün ikinci yarısından itibaren üretim ve ihracat kayıplarını telafi edeceği bekleniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.