Çemaş, üretim kapasitesini 50 bin tonyıla çıkaracak
Çemaş, üretim kapasitesini 50 bin tonyıla çıkaracak
Çemaş, üretim kapasitesini 50 bin tonyıla çıkaracak
Şirket öz kaynaklarını güçlendirerek yatırımların finanse edilebilmesini sağlamak amacıyla sermaye artışı
gerçekleştirdiklerini söyleyen Çemaş Genel Müdürü Ömer Azak, bu kapsamda faaliyet gösterdikleri metal
döküm sektöründe, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda büyüyerek sektörünün lider kuruluşları arasında yer almayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu doğrultuda 25 bin ton/yıl olan üretim kapasitesini, 50 bin ton/yıla, 2 bin 600 ton/yıl olan işleme kapasitesini ise, 5 bin ton/yıla çıkaracak yatırımlar yapmayı planladıklarını vurgulayan Azak, “Bu planlarımız dâhilinde talaşlı imalat fabrikası için 8 milyon TL’lik yatırımımız olacak.
Döküm kapasitesinin artırılmasına yönelik ilave 25 bin ton/yıl kapasiteli kalıplama hattı için ise, 20 milyon TL yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. 80 kilogram ve üzeri döküm parçaların sektörde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Ömer Azak, Çemaş’ın kalıplama hatları dolayısıyla bu talebe uzak kalmasının bir dezavantaj olarak görüldüğünü ifade etti. Yapacakları 25 bin ton/yıllık yeni kapasite artırım yatırımıyla, 80 kilogram ve üzeri döküm parça yapabilecek seviyeye geleceklerinin altını çizen Azak, bunun yanı sıra proses ve kalite iyileştirme yatırımları yapacaklarını da kaydetti.
Böylece imalat verimliliğinin ve kalitenin artırılacağını vurgulayan Azak, şunları söyledi: “Aynı zamanda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemine geçilerek, özellikle Avrupa Birliği Topluluğu’na yapılacak ihracatlarda gerekli olan önkoşullardan en önemlisi sağlanmış olacak. Bu sayede ilave siparişler alma imkânı yaratılarak, satışlarımızda artış hedefleniyor. Bu kapsamda yapılacak yatırımlar toplam 4.4 milyon TL olacak.” Çemaş Döküm Sanayi’nin 1976 yılında devlet tarafından çimento ve madencilik sektörlerinin öğütücü bilya ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulduğunu anlatan Ömer Azak, 1995 yılında Çemaş’ın, Işıklar Holding tarafından satın alındığını ifade etti. Böylece öğütücü eleman üretiminin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı pazarlar için farklı sektörlere hitap eden yüksek kaliteli döküm parçaları üretmeye başladıklarını söyleyen Azak, otomotiv, makine, çimento, madencilik ve beyaz eşya sektörleri için farklı boyut ve şekillerde öğütücü bilya, pik döküm, sfero döküm ve alaşımlı döküm parçaları ürettiklerini ifade etti. Şirketin üretim tesislerinin Kırşehir’de faaliyet gösterdiğini vurgulayan Azak,“Üretimtesisimiz 18 bin 708 metrekaresi kapalı olmak üzere, 150 bin metrekare alanda kurulu bulunuyor. Hali hazırda kadrolu personel sayımız 276. Fabrikamızda üç vardiya halinde çalışılıyor. 1982 yılında 4 bin ton/yıl olan üretim kapasitemiz ise, 2009 yılında yapılmış olan yatırımla 25 bin ton/yıl’a ulaştı” şeklinde konuştu.
“2011 Ekim ayı itibarıyla satışlarımızı %30 artırdık”
2007 yılında talaşlı imalat bölümünü kurmaya başladıklarını belirten Ömer Azak, böylece dökümü yapılan parçaların talaşlı imalatını da gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bunun yanı sıra talaşlı imalat bölümüyle katma değeri artırılmış ürünleri bitmiş olarak müşterilerine sattıklarına dikkat çeken Azak, talaşlı imalat bölümünü geliştirme çalışmalarının hala devam ettiğini kaydetti. Azak, bu paralelde bin 708 metrekare alana sahip birinci talaşlı imalat binasının hizmete girdiğinin altını çizdi. Çemaş olarak şu an için 20 adet CNC işleme merkezine sahip olduklarını vurgulayan Azak, 1995 yılından beri ISO 9001, 2004 yılından beri otomotiv sektörüne yönelik ISO /TS 16949 kalite güvence yönetim sistemine sahip olduklarını aktardı. Firmalarında 2009 yılından itibaren gemicilik sektörü için zorunlu olan GL pik, sfero kalite belgesinin bulunduğunu söyleyen Azak, şirket olarak 300 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı içinde olmak üzere, çıkarılmış sermayelerini 23 milyon 250 bin TL’den 75 milyon TL’ye yükselttiklerini ifade etti. Çemaş’ın 2011 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 30 oranında artırdığı bilgisini veren Azak, “Aynı dönemde ihracatımızı yüzde 50 oranında artırarak yüksek oranda kar artışı sağlamış olduk. 2012 yılında da satışlarımızın yüzde 20 oranında artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“Sektör büyüme trendini sürdürüyor”
Döküm sektöründe temel girdi olan demir, çelik ve diğer metallerin fiyatlarında dünya fiyatlarına bağlı olarak meydana gelen artışların maliyetleri artırabildiğine değinen Ömer Azak, yeni cevher madenlerinin açılmamasının bir risk oluşturabileceğini ifade etti.
Türk Lirası’nın değerindeki hızlı değişimlerin fiyatın sabitlenmiş olduğu müşteri sözleşmelerindeki kar marjlarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Azak, yüksek işçilik ve enerji maliyetlerinin de karlılığı azaltıcı bir unsur olduğunun altını çizdi. Ayrıca hedef sektörlerde yaşanan darboğazların döküm sektörünün satışlarını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Azak, sektör için risk oluşturan bir diğer konunun mevcut demir bazlı döküm malzemelerin yerinin, daha hafif malzemeler veya daha yüksek dayanımlara sahip malzemelerce alınması olduğunu kaydetti. Demir çelik sektörünü de değerlendiren Azak, sektörün Türkiye’de sürekli bir büyüme trendi gösterdiğini aktardı.
Demir çelik sektörünün büyümesine rağmen Türkiye’de yeterli miktarda hurda ve demir cevheri kaynaklarının bulunmadığını belirten Azak, eksik hurda ve demir cevheri kaynakları nedeniyle sektörde
ithalat artışı meydana geldiğini dile getirdi. Azak, “Türkiye’de çelik üretiminin hurda kaynaklı artıyor olması, döküm sektöründeki girdi maliyetlerinin de artışına neden oluyor. Bu nedenle ülkemizdeki maden kaynaklarının kullanımının artırılması gerekiyor” diye konuştu.
İhracatını yüzde 50 artırdı
Çemaş’ın 2011 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 30 artırdığını kaydeden Ömer Azak, “Aynı dönemde ihracatımızı yüzde 50 oranında artırarak yüksek oranda kar artışı sağlamış olduk. 2012 yılında da satışlarımızın yüzde 20 oranında artırmayı planlıyoruz” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.