Cezayir'de kütük ithalat vergileri kaldırılabilir
Cezayir'deki yeni haddeciler verginin kalkmasını istiyor
Cezayir'deki yeni haddeciler verginin kalkmasını istiyor
Cezayir'deki yeni haddeciler verginin kalkmasını istiyor
Steel Business Briefing'in piyasa kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Cezayir'de yeni haddecilerin pazara girmesiyle birlikte, Avrupa Birliği dışındaki üreticilerden gelen kütük ithalatlarındaki verginin yakın gelecekte kaldırılması için Cezayir hükümetine baskı yapılıyor.
Şu an Cezayir'e AB dışındaki ülkelerden gelen tüm çelik mamul ithalatlarına %15'lik bir ithalat vergisini uygulanıyor. İnşaat demiri piyasasındaki yeni aktörler de, yeni üreticilerin pazara girmesine yardımcı olunması amacıyla, kütük ithalat vergilerinin tamamen kaldırılması için hükümete baskı yapıyorlar.
Daha önce de aktardığımız gibi, yeni kurulan haddeleme şirketi Coprac, Annaba'daki bir tesiste yeniden hafif uzun mamul üretimine başlamaya çalışıyor. Şirketten görüştüğümüz bir yetkili, "Tesisimizde bir dizi test yaptık ve artık uluslararası piyasadan kütük sipariş etmeye bakıyoruz. Şu an Avrupa'dan gelen teklif fiyatlarına bakılırsa, inşaat demiri haddelemekten büyük kârlar edecek bir pozisyonda değiliz. Bu nedenle kütükteki ithalat vergilerinin kaldırılması olasılığını incelemek üzere yetkililerle birlikte çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Öte yandan Türk Tosyalı grubunun kontrolündeki Oran'da elektrik ark ocağı bazlı yeni bir çelik tesisi kurma projesi de devam ediyor ve 2013 itibariyle faaliyete geçmesi bekleniyor. Yerel hurda fiyatlarının şu an düşük seviyelerde olması, en cazip faktörler arasında görülüyor.
2010 başlarında hurda ihracatlarının yasaklanmasının ardından, hurda arzında bir artış oldu ve hurda fiyatları da geriledi. Şu an ülkede sadece bir hurda alıcısı (ArcelorMittal) bulunmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.