Çin, 146 çelik ürününde ihracatta vergi iade desteğini kaldırdı
Çin, çelik ürünlerini iç piyasasında tutmak için 146 çelik ürüne uygulanan ihracata yönelik yüzde 13 olan vergi iadelerini 1 Mayıs 2021 itibarı ile kaldırdı.Söz konusu düzenlemenin Çinin çelik ihracatında fiyatların artmasına ve dünya fiyatlarına yansıması bekleniyor.
Çin, çelik ürünlerini iç piyasasında tutmak için 146 çelik ürüne uygulanan ihracata yönelik yüzde 13 olan vergi iadelerini 1 Mayıs 2021 itibarı ile kaldırdı.Söz konusu düzenlemenin Çin’in çelik ihracatında fiyatların artmasına ve dünya fiyatlarına yansıması bekleniyor. Karardan sıcak sac etkilenirken, soğuk sac ve galvanizli sac ilk etapta etkilenmeyecek. İhracat vergi iadesi kaldırılacak ürünler arasında paslanmaz sac da var
Hande BERKTAN
Çin Devlet Konseyi’nin Gümrük Tarife Komisyonu tarafından yayımlanan açıklamaya göre146 çelik ürünün ihracatta vergi iade desteğinin kaldırılmasına karar verildi. Sıcak sac, paslanmaz çelik ürünler, inşaat demiri, profil ve bazı boru çeşitleri karardan etkilenecek ürünler arsında yeralıyor. Soğuk sac ve galvanizli saca uygulanan yüzde 13 vergi iadesi kapsam dışında tutuldu.
Uygulama tarihi ihraç edilen ürünün gümrük formunda belirtilen ihracat tarihine göre belirlenecek.
Karar Çelik Piyasasının Nasıl Etkiler?
Sözkonusu kararın, dünyanın en büyük çelik ihracatçısı olan Çin'in çelik ihracatı üzerinde sınırlandırıcı etkisi olacağından, başta Asya bölgesi olmak üzere, küresel düzeyde fiyat artışlarını desteklemesi kaçınılmaz.
Küresel üretimin hızlı bir şekilde toparlanması mümkün görünmediğinden, önümüzdeki dönemde fiyatların yeni seviyelere ulaşması bekleniyor.
Karar Türk Sanayicisini Nasıl Etkiler?
Kararın etkilerine ilişkin İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ‘’Çin’den ithal ettiğimiz çelikte, vergi iadesi oranında fiyat artışı olacaktır.Dünya genelinde fiyat artışına neden olacak bu karar ürün maliyetlerimize olumsuz yansır dolayısıyla maliyetlerdeki artış daha fazla finansman demek.
Diğer yandan ihracatçılar olarak yıllık fiyat verdiğimiz müşterilerimize karşı fiyat değiştirme imkanımız olmuyor. Bu karar hammadde tedariğinin stratejik öneminin arttığı günümüzde yerli, milli üretimin daha teşvik edilmesi ve kaynakların yerli üretime kaydırılması gerekliliğini gösteriyor. Bugün Çin’in çelik sektörüne dair aldığı karar yarın plastik hammaddesi için de geçerli olabilir.
Çin ayrıca hurda ihraç etmemeye başladı,Cevher yerine hurdadan üretim modeli dünyada yaygınlaşıyor.Yeşil Mutabakata Geçiş bu süreci hızlandıracak.Bunun da etkisini yakın dönemde görmeye başlayacağız.
Sanayide çelik, plastik gibi stratejik öneme sahip sektörlerde hammadde üretimini daha fazla desteklememiz gereken bir döneme giriyoruz’’ şeklinde değerlendirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.