Çin 50 miyar dolarlık projeye talip
DEMİR-ÇELİK: Halen yurtdışında 10 binden fazla istihdamı bulunan ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren firma, kendi alanında yatırım planı içinde olduğunu açıkladı. Türkiye'nin 9 milyar dolar ithalatla halen en büyük cari açık verdiği bu sektörde yapılacak yatırım büyük önem taşıyor.
Çin'in önde gelen 30 şirketinin gündeminde ekonomisi hızla büyüyen Türkiye'ye yatırım var. 50 milyar dolarlık dev projeleri yakın takibe alan Çinli yatırımcılar, "Para sorun değil, buluruz" diyor
Türkiye'nin bulunduğu bölgede etkinliğinin giderek artması ve Avrupa'da yaşanan ağır ekonomik krize rağmen gösterdiği ekonomik performans Çinli yatırımcıları da cezbediyor. Türkiye'nin yatırım potansiyelini yakın takibe alan Çinliler, toplam değeri 50 milyar dolara ulaşan çeşitli alanlardaki projelere talip olduklarını açıkladı. Başbakan Erdoğan Çin ziyareti sırasında önceki gün Şanghay'da 465 milyar dolar ciroyu yöneten Çin'in en büyük 30 şirketinin CEO'suile bir a r a y a geldi. Türkiye'de yatırım konusunda oldukça istekli olan CEO'lar Türkiye'de dev projelere talip olduklarını belirtti. Çinli dev firmaların katıldığı toplantıda 3'üncü köprüye talip çıkarken, Türkiye'nin yatırım projeleri nükleer enerji, karayolu, yüksek hızlı tren projeleri, demiryolu ve liman yatırımları konuşuldu. Çinli yetkililer, 20 milyar dolarlık nükleer santral yatırımı için "Parayı biz buluruz. Para sorun değil" dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli CEO'ların Türkiye'de otomotiv, enerji, telekomünikasyon, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve bankacılık sektörleri başta olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmak istediklerini aktardı.
YATIRIMLAR ARTACAK
Bakan Çağlayan, Çinli firmaların Türkiye'nin sahip olduğu lojistik avantajlardan, yeni teşvik sisteminden ve yatırım yapmanın kolaylıklarından yararlanma konusunda oldukça istekli olduğunu anlattı. Çağlayan, "Çinli firmalar nükleer enerji, karayolu, yüksek hızlı tren projeleri, demiryolu ve limanlara talipler. 3'üncü köprüyü yapabileceklerini belirttiler. Başbakanımız Sayın Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen bu ziyaret Türkiye-Çin arasındaki ekonomik ilişkileri, karşılıklı yatırımları daha da artıracaktır" dedi.
İŞTE YATIRIMLARA TALİP ŞİRKETLER
TRENDE ÇİN HIZI: Tren ekipmanları ve lokomotif üreten bir firma, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalelerinde yer almak istediğini açıkladı. Üretim ve bakım için yatırım konusunda çalıştıklarını vurguladı. Başka bir firma da Edirne-Kars YHT projesine ilgi duyduğunu ve demir İpekyolu projesinde yer almak istediğini belirtti.
BAŞKENTGAZ'A ÇİN İLGİSİ: Çinli bir enerji şirketi 3'üncü kez satışa çıkarılan Türkiye'nin en büyük 2'nci gaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz'a Türkiye'de enerji ihalelerinde yer almak istediklerini, bu ihaleyle özellikle ilgilendiklerini dile getirdi.
DEMİR-ÇELİK: Halen yurtdışında 10 binden fazla istihdamı bulunan ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren firma, kendi alanında yatırım planı içinde olduğunu açıkladı. Türkiye'nin 9 milyar dolar ithalatla halen en büyük cari açık verdiği bu sektörde yapılacak yatırım büyük önem taşıyor.
NÜKLEERE TALİPLER: Çinli CNGNC şirketi 20 milyar dolarlık nükleer santral yatırımına talip. Bunun dışında, nükleer enerji sektöründe faaliyet gösteren firma, nükleer enerji güvenliği konusunda işbirliği yapmak istediğini belirtti.
MÜCEVHER: Mücevherat sektöründe faaliyet gösteren firma değerli taşlar, mücevher ve mermer sektöründe yatırım düşünüyor. Ayrıca deniz, tarih ve kültür turizmi alanında yatırım yapmayı planlıyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇ: Otomotiv ve iletişim alanında faaliyet gösteren bir firma, elektrikli araç üretimi ve iletişim alanında yatırım yapmak istediğini açıkladı. Türkiye'de Ar-Ge merkezi bulunan firma, lojistik ve depolama alanında yeni yatırımlar yapmak istiyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.