Çin’den ABD’ye nadir metal güvencesi
Çin’in nadir bulunan metallerin diğer ülkelere ihraç edilmesiyle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a güvence verdiği bildirildi
Çin’in nadir bulunan metallerin diğer ülkelere ihraç edilmesiyle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a güvence verdiği bildirildi
Çin’in nadir bulunan metallerin diğer ülkelere ihraç edilmesiyle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a güvence verdiği bildirildi. Amerikalı bir yetkili, Clinton’ın, Vietnam’da Doğu Asya liderlerini biraraya getiren zirvede Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile konuyu görüştüğünü söyledi.
Clinton’ın Pekin’den yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılan nadir metallerle ilgili politikasına açıklık getirmesini istediğini belirten yetkili, Dışişleri Bakanının Çinli mevkidaşından güvence aldığını kaydetti.
Amerikalı yetkili, Clinton’ın aldığı güvencelerin ne olduğu hakkında ise bilgi vermedi. Amerikalı başka bir yetkili ise Yang’ın Clinton’a nadir metallerin diğer ülkelerle ilişkilerde diplomatik, siyasi ve ekonomik bir araç olarak kullanılmayacağını, Pekin’in bu metallerin ihracatının dış ilişkilerde bir sorun haline gelmesini istemediğini söylediğini açıkladı.
Çin, sanayi üretimi açısından kritik öneme sahip olan, yeryüzünde nadir bulunan madenlerin çıkarılması, kullanılması ve ihraç edilmesini kendi kontrolüne almaya çalıştığına dair iddiaların ardından bu hafta yaptığı açıklamada, bu metallerin ihracatını diğer ülkelere karşı siyasi pazarlık konusu yapmayacağını bildirmişti.
Çin’in cep telefonları, füzeler ve güneş enerjisi panelleri gibi yüksek teknolojili ürünlerde kullanılan nadir bulunan metallerin satışına getirdiği son kısıtlamalar uluslararası toplumu kaygılandırmıştı. Aralarında ABD, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinin bulunduğu sanayileşmiş ülkelerin ucuz Çin pazarına yöneldikten sonra nadir bulunan metallerin üretimini terk etmelerinin ardından Çin, bu alanda dünya üretiminin yüzde 97’sini karşılamaya başlamıştı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.