Çin, üç yılda 1.600 demir çelik fabrikasını kapattı
Çevre kirliliğini azaltmak için kollar sıvayan Çin, 2016den bu yana bin 300 demir çelik tesisini kapattı. Tarım arazilerinin yüzde 16sının çeşitli sebeplerle kirlendiği tespit edildi.
Çevre kirliliğini azaltmak için kollar sıvayan Çin, 2016den bu yana bin 300 demir çelik tesisini kapattı. Tarım arazilerinin yüzde 16sının çeşitli sebeplerle kirlendiği tespit edildi.
Çevre kirliliğini azaltmak için kollar sıvayan Çin, 2016’den bu yana bin 300 demir çelik tesisini kapattı. Tarım arazilerinin yüzde 16’sının çeşitli sebeplerle kirlendiği tespit edildi.
Çin, 2016’dan bu yana çevre kirliliğini azaltmaya yönelik uzun vadeli bir planın parçası olarak bin 300’den fazla demir çelik işletmesinin faaliyetleri durdu. Ağır metallerin yarattığı kirlilik Çin’in en büyük ve en maliyetli çevresel zorluklarından biri. 2014 yılında yapılan ülke çapındaki son anket, Moğolistan büyüklüğünde bir alandaki toprakların yaklaşık yüzde 16’sının gübreler ve böcek ilaçları, ağır metaller, plastik ve diğer kimyasallar tarafından değişen derecelerde kirlendiğini gösterdi.
TRİLYON YUANLIK FATURA
Ancak Çevre Bakanlığında Toprak Kirliliğinden Sorumlu Müdür Su Kejing, Çin’in gelecek yıl sonuna kadar kirli tarım alanlarının yaklaşık yüzde 90’ını tarım için güvenli hale getirme hedefine ulaşabileceğinden emin olduğunu söyledi. Kirlenmiş toprağı iyileştirmenin maliyeti, Çin için trilyon yuan’a kadar ulaştı. Çevre maliyetinde metrekare başına fatura ise 500-2.000 yuan arasında değişiyor.
TARIMDA KİRLİLİK DE AZALTILIYOR
Ağır metal üretimi ve işlenmesinde yer alan bin 300 firmayı kapatmanın yanı sıra, pirinçte önemli bir kirlilik kaynağı olan kadmiyum ile çalışan yaklaşık 700 işletme de yenilendi. Ayrıca tarıma elverişli arazileri daha az kirliliğe duyarlı mahsullere dönüştürmenin riskleri azaltmaya yardımcı olacağı da belirtiliyor. Toprak ve su kirliliğinin azaltılması, Çin’in tarımsal verimliliği artırma çabalarının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Çin, özellikle şehir nüfusu arttıkça, tarım kemerlerinden daha fazla yiyecek sıkıştırmaya çalışıyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmada ağır metallerin en az 10 milyon hektar tarım alanını kirlettiği ve yıllık tahıl üretiminin yılda 10 milyar kilogram azaldığı tahmin edilmişti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.