Çinli Çelik ve Alüminyum Üreticileri üzerinde ciddi etkileri olabilecek bir mekanizmanın tanıtımı
Avrupa Birliği'nin 2026'dan itibaren karbon-yoğun ithalatlara vergi koymaya karar vermesi, Çinli çelik ve alüminyum üreticilerini ciddi olarak vurabilir. Bu, yatırım bankası Goldman Sachs'ın bir raporunda değerlendirdiği bir durum.
AB'nin Karbon Vergisi Çinli Üreticileri Teğet Geçebilir
Goldman analistleri, 2026'dan itibaren Çin için CBAM altındaki çelik tarifelerinin %6'ya ulaşacağını, 2032'de %21'e çıkacağını tahmin ediyorlar. Çin ve Hindistan, vergiyi korumacılık amacı güttüğü görüşünde olsalar da, bu, Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonunu gerçekleştirme politikasının bir parçası.
Alüminyum İhracatı Üzerindeki Etkiler
Alüminyuma gelince, Çinli ihracatçılar için vergi %3'ten başlayıp 2032'de %7'ye çıkabilir. CBAM, AB ETS kapsamındaki ücretsiz emisyon izinlerinin kademeli olarak kaldırıldığı gibi karbon-yoğun mal üreticileri için düz bir oyun alanı oluşturmayı amaçlıyor.
Ayarlama Mekanizması
İthalat vergilerinin tam miktarı henüz belirlenmiş değil, çünkü bu, AB ETS altındaki mevcut karbon fiyatına ve 2026'ya kadar Çin'in emisyon-yoğun sektörlerine uygulayacağı bir karbon vergisi tarafından dengelenecek şekilde değişecektir.
Şimdiye kadar, Pekin yalnızca elektrik üreticilerine kota ve ticaret yükümlülükleri getirdi. Bu rejim 2025'te alüminyum, çimento ve havacılık sektörlerine, 2030'a kadar da çelik, kimya, kağıt ve cam endüstrilerine genişletilebilir.
Ciddi Etkiler
Baoshan Demir&Çelik, Citic Pacific Özel Çelik, Nanshan Alüminyum ve Dingsheng Yeni Malzemeler, CBAM tarafından kapsanan en yüksek potansiyel ciroya sahip ihracatçılar arasında yer alıyor, dedi bankanın analistleri.
Goldman'ın tahminleri, 2026'da bir AB karbon fiyatı üzerine ve sanayi emisyonlarının yoğunluğunun o zamana kadar değişmeyeceği varsayımına dayanmaktadır.
Goldman'ın analistlerine göre, 2022'de Asya-Pasifik bölgesinden Avrupa'ya ihraç edilen CBAM'ye tabi olan yaklaşık 45 milyar dolarlık mal, bölgenin toplam ihracatının %4'ünü temsil ediyordu.
Çin, gelecekteki vergilerden en çok etkilenecek. 2022'de, CBAM'ye tabi olan Çin'li karbon-yoğun malların değeri 20.5 milyar dolar iken, bu rakam Hindistan için 8.7 milyar dolar ve ABD için 4 milyar dolardı. Ancak, Hindistan'ın çelik ihracatçılarının, üretim süreçlerinin Çin'e göre daha çok karbon yoğun olduğu için daha yüksek tarifelere tabi olması bekleniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.