Clio 4 için ana üretim merkezi Bursa
Renaultnun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, Clio 4 için ana üretim merkezi, ana fabrikanın Bursa olmaya devam edeceğini, bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Renaultnun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, Clio 4 için ana üretim merkezi, ana fabrikanın Bursa olmaya devam edeceğini, bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Renault’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, Clio 4 için ana üretim merkezi, ana fabrikanın Bursa olmaya devam edeceğini, bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Pelata, Cenevre Otomobil Fuarı’nda bir araya geldiği bir grup gazeteciye, Dacia’nın Batı Avrupa’da, Türkiye’de ve Kuzey Afrika’da yalın, sağlam, güvenilir, iç mekanı iyi kullanılır otomobiller sunduğunu ve bunu çok erişilebilir fiyatlarla yaptığını anlattı.
Pelata, Renault’un marka konumlanmasının ise çok daha sofistike bir yerde olduğunu dile getirerek, Renault’nun araçlarda daha fazla teknoloji sunduğunu ve Fransız zevkini daha fazla yansıttığını anlattı.
Patrick Pelata, Clio 4’ün üretimiyle ilgili Renault’nun iki türlü planı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Renault’un Clio 4 üretimiyle ilgili planı şöyleydi ve hala bu planda bir değişiklik yok. Clio 4’ün ana fabrikası Bursa Oyak Renault Fabrikası olacak. Bursa’da öngördüğümüz kapasite yılda 280 bin araç. Tedarikçilerimize de çağrıda bulunduk ve bize fiyat önermelerini istedik. Bursa fabrikamızda bu kapasite üretim yapmak için tedarikçilere başvurduk. Bu planın ilk aşamasıydı, bu bölümü değişmedi planımızın.
Planımızın ikinci bölümü normal olarak Clio 4 için öngörülen satış yılda 350 bin veya daha fazla... Çünkü Clio 4’ün fiyatında ufak bir azalma olacak. Aynı zamanda 2012 yılında Renault, elektrikli araç ZOE’yi lanse edecek. ZOE aracı da Fransa’da Flins fabrikasında üretiliyor. Dolayısıyla elektrikli araç ile Clio arasında bir müşteri tabanı paylaşımı söz konusu olabilir. ZOE’nin satış hacimleri bakımında henüz bir belirsizlik var. Bunu tahmin edemiyoruz şu anda...”
İKİ FARKLI SENARYO
Elektrikli ZOE’nin satış hacmiyle ilgili ön tahminlerini yaparken farklı senaryolar ürettiklerini dile getiren Pelata, birinci senaryolarının elektrikli araç ZOE’nin çok fazla bir satış hacmi gerçekleştirmemesi yönünde olduğunu dile getirdi.
Pelata, bu durumda ZOE’nin, Clio 4 ile çok fazla bir müşteri paylaşımı olmayacağını ve Clio 4’ün çok fazla müşterisini kendisine çekmeyeceğini belirterek, o zaman Bursa Oyak Renault Fabrikası’nın kapasitesinin yetersiz kalacağını belirtti.
Böyle bir durumda Flins fabrikalarında Clio 4 üretmeleri gerekeceğini ifade eden Pelata, bu şekilde az sayıda ZOE ile Clio 4 üretimini Renault’un, Flins fabrikasında gerçekleştirebileceklerini, bunun birinci senaryoları olduğunu anlattı.
Pelata, ikinci senaryolarının; elektrikli ZOE’nin satışlarının çok iyi gitmesi şeklinde olduğunu dile getirerek, bu durumda Clio 4’ün bir çok müşterisinin elektrikli ZOE almaya yönelebileceğini ve o zaman Bursa Oyak Renault Fabrikaları’nın kapasitesinin Clio 4 satışı için yeterli olacağını kaydetti.
Fransız Hükümeti’yle yaptıkları görüşmeler sonucunda Renault’un Flins fabrikasında üretimi hazır hale getirebilecek, yatırımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Pelata, bu yatırımın gerektiği durumda Flins fabrikasında 100 bin Clio 4 üretimi gerçekleştirebilmek için yapıldığını söyledi.
Pelata, “Fakat ilk yönelimimizden vazgeçmedik. Bu konuda herhangi bir değişiklik yok. Clio 4 için ana üretim merkezi, ana fabrika Bursa olmaya devam edecek. ZOE için de başlıca üretim merkezi Flins fabrikası olacak” dedi.
“CLIO 4’ÜN MAKSİMUM KAPASİTESİ 280 BİNDE TAVAN YAPAR
Bu durumun, Bursa Oyak Renault Fabrikası’ndaki yerleşik kapasiteyi etkilemediğine işaret eden Pelata, Bursa’da başka araçlar da üretmeyi düşündüklerini, elektrikli Fluence’nin de Bursa’da üretileceğini, dolayısıyla Bursa Oyak Renault Fabrikası’nda maksimum üretilecek Clio 4 sayısının 280 bin olduğunu vurguladı.
Pelata, Bursa Oyak Renault Fabrikası’nın yüzde yüz kapasitesini Clio 4’e ayıramayacaklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bursa’daki kapasite de herhangi bir değişiklik yok, sadece artı olarak, Flins fabrikasına artı bir yatırım yapmış olduk. Burada ne kadar Clio 4 üreteceğimiz konusu ise tamamen ZOE’nin satışına ve üretimine bağlı olarak değişecek. Gerçek üretim kapasitesi de tabi ki 2013 yılında kararlaştırılacak bir konu. Yani 2012 yılındaki lansmandan itibaren nasıl gideceğine bağlı olarak o kararlar alınacak.
Renault için en iyi durum ZOE’nin da çok iyi gitmesi Flins fabrikasının kapasitesini doldurması, Clio 4’ün de satışlarının çok iyi gitmesi ve Bursa’nın da kapasitesinin tam olarak kullanılması... Renault için olabilecek en güzel senaryo bu olur. Ama buna tabiiki piyasalar karar verir. ZOE, çok iyi giderse büyük ihtimalle Clio 4’ün müşteri tabanından 60-70 bin alıcının ZOE’ye kayması anlamına gelir. Dolayısıyla Clio 4’ün zaten maksimum kapasitesi o zaman 280 binde tavan yapar diye düşünüyoruz.”
“FLINS FABRİKASINA, 60 İLE 100 MİLYON AVRO ARASINDA YATIRIM...”
Renault’un Flins fabrikasına 100 bin araçlık kapasite artırımı için 60 ile 100 milyon avro arasında yatırım yapılacağını bildiren Pelata, bu maliyeti ZOE’nin satışındaki belirsizliğin getirdiği riski kapatacak, azaltacak bir maliyet olarak gördüklerini kaydetti.
Pelata, Bursa Oyak Renault Fabrikası’na yapacakları yatırımın doğal olarak Flins’e yaptıkları yatırımdan daha fazla olacağını söyledi.
Pelata, Clio 3’ün en iyi ilk iki yılında 350 bin sattığını anımsatarak, elektrikli otomobil ZOE yerine Clio 4’ün satışlarının çok iyi gitmesi durumunda 350 bin adetlik rakamın tamamını Bursa Oyak Renault Fabrikaları’nda üretemeyeceklerini, bu artı üretim için Flins’teki Renault fabrikasının en uygun yer olduğunu anlattı.
Bursa Oyak Renault Fabrikaları’na Flins’ten çok daha yüksek bir yatırımın söz konusu olduğunu vurgulayan Pelata, “Bursa’daki yatırıma başladık bile, özellikle Türkiye’deki yan sanayi ve tedarikçilerle yaptığımız çalışma başladı. Flins’deki yatırım daha sonra gerçekleştirilecek. Flins öncelikle ZOE’nun lansmanına yönelecek ilk aşamada. Halbuki bu arada Bursa Clio 4 üretimini başlatacak. Dolayısıyla Flins’deki Clio 4 üretimi, Bursa’daki Clio 4 üretiminden sonra başlayacak” diye konuştu.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR
Patrick Pelata, Renault olarak hazırlamakta oldukları 4 tane elektrikli araçları olduğunu anımsatarak, günün birinde de elektrikli bir Dacia markalı otomobilin olacağını bildirdi.
Elektrkli bir aracın karbondioksit emisyonu pilin ağırlığına rağmen normal bir aracın karbondioksit emisyonundan çok daha düşük olduğunu belirten Pelata, otomobil pillerin kullanımından sonra evlerde kullanılabileceğini söyledi.
Pelata, bir akünün sadece bir araca uygun olarak tasarlandığına değinerek, aynı akünün başka araçlar için kullanılamadığını kaydetti.
Elektrikli araçları şarj etme ve pilleri konusunda Avrupa düzeyinde bir çalışma gerçekleştirildiğine işaret eden Pelata, bu konuda ortak standartlar getirilmesi için çalışmalar yapıldığını, bu çalışmaların 2011 yılının yaz aylarında sonlandırılacağını ümit ettiğini anlattı.
Pelata, şarj konusunda da Renault’un öngördüğü üç yöntem olduğunu belirterek, “Bunlar Yavaş şarj yöntemi; Bu evde veya büroda yapılabilir. Eğer akü veya pil tamamen boşsa 4-5 saatte dolum yapılıyor. İkinci olarak hızlı dolum, yarım pil doldurmak için 30-40 dakikada hızlı şarj. Son olarak da bir istasyonda 3 dakikada boş pilin dolu pille değiştirilmesi” diye konuştu.
“ELEKTRİKLİ OTOMOBİLDE, REKABET ÇOK SERT OLACAK”
Rekabet ortamı içerisinde çalışan uluslararası büyük şirketlerin yatırım kararlarını, rekabet ortamına göre aldıklarını vurgulayan Pelata, Bursa Oyak Renault Fabrikaları’nın bugün rekabet gücü en yüksek fabrikalarından biri olduğunu söyledi.
Pelata, 2020 yılında dünyadaki araçların yüzde 10’unun elektrikli araç olacağını düşündüklerini ifade ederek, Renault’nun Nissan’la birlikte ilk olarak elektrikli araç üretimine başladıklarını ve en iyi sonucu olacaklarını ümit ettiklerini kaydetti.
Renault’un, o dönemdeki (2020 yılı) satışlarının yüzde 15 ile 20’sinin elektrikli araç düzeyinde olacağını düşündüklerini belirten Pelata, “Daha önce elektrikli araca pek sıcak bakmayan üreticilerinde bu konuda yeni planları olduklarını görüyoruz. Yani bir kez daha otomotiv dünyasında rekabet çok sert olacak” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.