Clio 4 Türkiye'de yüzde 10 daha ucuza üretilecek
Clio 4'ün Türkiye'de üretilmesi durumunda Renaultun maliyetlerinde yaklaşık yüzde 10'luk bir avantaj olacak.
Clio 4'ün Türkiye'de üretilmesi durumunda Renaultun maliyetlerinde yaklaşık yüzde 10'luk bir avantaj olacak.
Clio 4'ün Türkiye'de üretilmesi durumunda Renault’un maliyetlerinde yaklaşık yüzde 10'luk bir avantaj olacak. Bugün, Clio 3 modeli Fransa'da 12 bin 400, Türkiye'de 179 bin 500 ve İspanya'da 25 bin 450 adet üretiliyor. 1997 yılında ilk pazara sunulduğunda bile Clio 1 Avrupa'da 6 farklı fabrikada üretiliyordu. Clio'nun 2013'te yenilenmesi ile ilgili olarak Renault halen birkaç farklı senaryoyu inceleme aşamasında bulunuyor. Araçların üretim maliyeti ve rekabet gücü ticari başarılarını sağlamada temel unsurlardan biri. Rekabet gücü endüstriyel tahsis kararlarında belirleyici bir faktör durumunda.
2008 Ocak'ta Fransa Otomotiv Genel Durum Değerlendirme Toplantısı'nda, Renault 14 bin Euro’ya satılan bir araç için Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa bölgesinde tasarlanan ve üretilen bir araç ile Fransa'da tasarlanan ve üretilen aynı araç arasında yüzde 10 yani 1400 Euro maliyet farkı olduğunu belirtmişti. Bu rakamın 400 Euro’su ücret farklarından, 250 Euro’su ücret üzerinden alınan yerel vergiden, 750 Euro’su da sosyal katkı ve kesintilerden oluşuyor. Dolayısıyla Renault’un devletin baskısına boyun eğip imalatı ülkede yapması durumunda yüzde 10 maliyet dezavantajı olacak.
Flins'te 140 bin adet üretim yapıldı
Renault 2009 yılında, Clio modelinin üretim merkezlerinden biri olan Flins'te 140 bin adetin üzerinde Clio 2 ve 3 üretti. 5 Kasım 2009 günü Fransa Sanayi Bakanı M. Estrosi'nin ziyareti sırasında Carlos Ghosn Flins fabrikasının elektrikli araçlarda Renault'nun Fransa'daki mükemmellik üssü olacağını açıklamıştı. Elektrikli Zoe ZE, bir batarya fabrikası ve bir geri dönüşüm merkezi ile fabrikanın gelecekteki faaliyetleri garanti altına alındı. Ghosn, bu dönemde Flins'te elektrikli araç üretimi fabrika kapasitesini tamamen dolduruncaya kadar Clio üretiminin devam edeceğini açıklamıştı. 2012 yılında satışa sunulacak olan elektrikli araç Zoé'nin üretiminin Flins'te Eylül 2011'de başlamasıyla birlikte, fabrikanın 2015 yılında Renault elektrikli araçlarının yüzde 60'ından fazlasını üretmesi bekleniyor. Ayrıca burada bir batarya üretim fabrikasının ve bir geri dönüşüm merkezinin kurulması da hedefleniyor.
Halen Renault Grubu'nun otomobillerinin yüzde 25'i Fransa'da üretiliyor. Renault’un endüstriyel katma değerinin yüzde 55'i de Fransa'da elde ediliyor. Grubun toplam çalışanlarının yüzde 45'i bu ülkede istihdam edilirken mühendislik harcamalarının yüzde 86'sı yine Fransa'da gerçekleşiyor.
Clio 4'ün Türkiye'de üretilmesi durumunda Renault’un maliyetlerinde yaklaşık yüzde 10'luk bir avantaj olacak...
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.