Çok Sayıda Şirket CBAM Yükümlülüklerinin Farkında Değil
Alman Emisyon Ticareti Otoritesi (DEHSt), Avrupa karbon sınır ayarlama mekanizması (CBAM) gerekliliklerine riayet etme bilgilendirme kampanyası başlatıyor. Birçok şirketin CBAM yükümlülüklerinin farkında olmadığını ve mekanizma kapsamına giren ürünlerin hatta küçük bir ithalatını bile kaydetme ve raporlama gerekliliği konusunda bilgilendirme yapmayı hedefliyor.
Bilgilendirme Kampanyası Başlatılıyor
Argus Media'nın raporladığına göre, DEHSt, BDI Sanayi Federasyonu ve Alman Ticaret ve Sanayi Odası DIHK endüstriyel partnerlerle birlikte bir bilgilendirme kampanyası başlatmaktadır.
CBAM Yükümlülükleri Hakkında Farkındalık
Birçok şirket, CBAM yükümlülüklerinin, mekanizma kapsamında olan hatta küçük bir ithalatının bile kayıtlara geçirilmesi ve raporlanması gerekliliğinin farkında değil. DEHSt bu bilgi boşluğunu kapatacak bir adım atmayı hedefliyor.
Eksik Raporların Sayısı
DEHSt eksik raporların sayısını belirleyemese de, Jürgen Landgrebe, otoritenin bağlı olduğu Federal Çevre Ajansı'nın ilgili departmanının başkanı, bazı şirketlerin mekanizmanın ithalatlarına uygulandığının farkında olmayabileceğini belirtti.
Avrupa Komisyonu'nun Esnek Yaklaşımı
Landgrebe, Avrupa Komisyonu'nun ilgili platforma bir "geç bildirim düğmesi" eklemesi ve bildirim süresini uzatması gibi esnek bir yanıt olarak övdü.
İlk CBAM raporunu erteleyen Avrupa Komisyonu
Geçiş dönemi boyunca, ithalatçıların 2023'ün dördüncü çeyreği için 31 Ocak 2024 tarihine kadar beyanname sunmaları gerekiyordu, ancak Avrupa Komisyonu ilgili kayıtla ilgili teknik sorunlar nedeniyle ilk CBAM raporunun süresini uzattı.
CBAM'ın Pozitif Etkisi
Federal Çevre Koruma Ajansı'ndan bir temsilciye göre, CBAM zaten bir pozitif etki yaratıyor; çünkü Türkiye ve Tayvan gibi ülkeler, ihracat ürünlerinin karbon yoğunluğunu incelemektedirler.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.