Çolakoğlu Metalurji, ‘Manyetik Karıştırıcı Projesi’ ile karbon emisyonlarını azaltacak
Türkiye’nin önde gelen çelik üreticisi Çolakoğlu Metalurji, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda düşük karbon ekonomisine geçiş, yenilikçi enerji projeleri ile gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma hedefine yönelik yatırımlarına devam ediyor. 2025 ve sonrası için en büyük yatırımlarından biri olan Manyetik Karıştırıcı Projesi hakkında DEMİR ÇELİK STORE’ye özel açıklamalarda bulunan Çolakoğlu Metalurji İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Kazım Selim Özkan, bu projede, çelik üretiminde enerji verimliliğini artırarak karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Şirketin sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm projelerini ve gelecek hedeflerini detaylı şekilde konuştuğumuz Kazım Selim Özkan ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Şirketinizin yeşil çelik üretimi ve sürdürülebilirliğe yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu alanda ne gibi adımlar attınız? Yeşil çelik üretimi ile üretimde ne gibi yenilikler olacak?
Çolakoğlu Metalurji olarak, sürdürülebilirlik yaklaşımımız sınırlı kaynakların verimli kullanımı üzerinedir. Bu kapsamdaki sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda düşük karbon ekonomisine geçiş, yenilikçi enerji projeleri ve topluma katkı sunan sosyal sorumluluk faaliyetlerimizle gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuzu ön planda tutuyor ve yatırımlarımızı buna göre şekillendiriyoruz.
Elektrikli ark ocağı (EAF) üretim modelimiz sayesinde, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımız ton çelik başına 0,34 tonCO₂/sıvı çelik ile sektör ortalamasının altındadır. Şirketimizde, ‘’Karbon Nötr’’ hedefi kapsamında 2026 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında %13, 2030’a kadar %55 azaltım ve 2050’de %100 azaltım ile net sıfır emisyona ulaşmayı planlıyoruz.
“2030 yılına kadar elektrik ihtiyacımızın %35’ini yenilenebilir enerjiden karşılayacağız”
Çalışanlarımız, müşterilerimiz ve paydaşlarımızla birlikte sektördeki küresel standartları ve lokal gelişmeleri takip ederek daha sürdürülebilir bir dünya için çalışıyoruz. Hammadde verimliliğini artırarak ve atıkları minimize ederek çevresel etkimizi azaltıyoruz. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çerçevesinde enerji yoğunluğumuzu sürekli olarak izliyor ve optimize ediyoruz. Sektördeki yenilenebilir enerjinin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecindeki öneminin farkındayız, tam da bu sebeple 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacımızın %35’ini (en az 300 MW) yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz ve yatırımlarımızla Türkiye’nin sürdürülebilirlik yolculuğuna katkıda bulunuyor, çalışmalarımızla sektörümüzü daha rekabetçi ve çevre odaklı bir konuma taşınmasına destek oluyoruz.
“Sürdürülebilirlik yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz”
Firma olarak yeşil çelik ve sürdürülebilirlik alanında son dönemde yeni yatırımınız oldu mu, olduysa bilgi verir misiniz? Varsa 2025 ve sonrası için yatırım planlarınızı aktarır mısınız?
Çolakoğlu Metalurji olarak, 2050 yılına kadar net sıfır (Net Zero) emisyon hedefine ulaşmayı amaçlıyor ve bu doğrultuda sürdürülebilirlik yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik yatırımlarımız, enerji verimliliği projeleri, yenilenebilir enerji kullanımı, dijitalleşme ve yenilikçi üretim teknolojileriyle şekillenmektedir.
2023-2024 yılında sürdürülebilir üretim yaklaşımımız, yenilikçi teknolojik projelerimiz ve düşük karbonlu çelik üretimimiz Ar-Ge yatırımlarımıza da yön vermiştir. Laboratuvar akreditasyonları, S4/HANA Projesi (veri yönetimi ve operasyonel verimlilik için ERP dönüşümü), sıcak haddehanede “Power Cooling” sistemi ile kalite artırımı ve daha verimli üretim süreçleri, üretim tesislerinde geliştirme yatırımları bulunmaktadır. İkinci Tav Fırını yatırımımız ile yıllık üretim kapasitemizi %50 artırırken, üretim süreçlerimizde %20’lik bir operasyonel verimlilik artışı sağladık.
“Yeni çalışmalarımız ile çelik üretiminde enerji verimliliğini artıracağız”
2025 ve sonrası için en büyük yatırımlarımızdan biri Manyetik Karıştırıcı Projesi’dir. Bu projede, çelik üretimimizde enerji verimliliğini artırarak karbon emisyonlarımızı azaltmayı hedefliyoruz.
2050 Net Zero hedefimiz ve bu kapsamdaki yatırımlarımız doğrultusunda; sadece üretim süreçlerimizi değil, tedarik zincirimizden enerji yönetimine kadar tüm ekosistemimizi sürdürülebilirlik odağında dönüştürmeye kararlıyız.
Çolakoğlu Metalurji olarak, karbon emisyonlarımızı azaltmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırarak bu düzenlemelere uyum sağlıyor ve paydaşlarımızla olan süreçlerimize CBAM kapsamında yön vererek rekabetçiliğimizi korumayı hedefliyoruz.
“CBAM kapsamında faaliyetlerimize yön vererek rekabetçiliğimizi korumayı hedefliyoruz”
Sınırda Karbon Vergisi gibi uygulamalar faaliyetlerinize etkisi nasıl olacak? Bu uygulamalara karşı ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM) gibi karbon fiyatlandırma uygulamaları, çelik sektöründe düşük karbonlu üretimi teşvik ederken, karbon yoğun üretim süreçlerini ekonomik olarak daha maliyetli hale getirmektedir. Çolakoğlu Metalurji olarak, karbon emisyonlarımızı azaltmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırarak bu düzenlemelere uyum sağlıyor ve paydaşlarımızla olan süreçlerimize CBAM kapsamında yön vererek rekabetçiliğimizi korumayı hedefliyoruz.
Bu kapsamda, şirketimizde sürdürülebilir tedarik zinciri yapısı inşa ediyoruz. Tedarikçilerimizle düşük karbonlu çelik üretimi için iş birliği içinde ilerleyerek tedarikçilerimizi geliştirmek ve iyileştirmek için yol kat ediyoruz. CBAM kapsamında önemli diğer bir konu olan veri yönetiminde; şeffaf ve hesap verilebilir süreçlere ve düzenli raporlamaya önem veriyoruz. Karbon emisyonlarımızı düzenli ölçerek, karbon fiyatlandırmasıyla ilgili yükümlülüklerimizi optimize etmeye yönelik stratejiler geliştiriyoruz. Düşük karbonlu üretim teknolojilerine yatırım yaparak rekabet avantajımızı artırmayı planlıyoruz.
CBAM kapsamında oluşabilecek süreçleri ilgili ekiplerimizle ön görmeye çalışarak, süreçlerimizi optimize ediyor; olası düzenlemeleri entegre ediyoruz. Bu sayede uzun vadede uluslararası pazardaki yerimizi korumayı hedefliyoruz.
“2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz”
Yeşil çelik ve sürdürülebilirlik açısından firmanızın belirlediği hedefler nelerdir? Çevre odaklı üretim ve enerji tasarrufu, su tüketimini azaltmak, geri dönüşüm ve atık yönetimine yönelik ne gibi adımlar atıyorsunuz?
Çolakoğlu Metalurji olarak, Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçlarıyla uyumlu çevre, sosyal ve yönetişim alanlarındaki hedeflerimizle süreçlerimize yön veriyoruz.
• 2030 yılına kadar elektrik tüketimimizin yüzde 35’ten fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyoruz.
• Eşitsizlikleri azaltmada ve kapsayıcı bir düzen oluşturmada rol oynuyoruz. Üretim tesislerimizin bulunduğu Dilovası bölgesinde fırsat eşitliğini sağlayabilmek için bir spor kulübü kurarak toplumda sosyal uyumu ve adaptasyonu artırmayı ve farklı toplulukları bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
• Çolakoğlu Metalurji olarak üretim aşamalarımızda %89 oranında deniz suyunun arıtılmasıyla elde edilen suyu kullanıyoruz. İlerleyen dönemde üretimimizde tatlı su tüketimini sonlandırarak bir birim ürün başına oluşan su ayak izini azaltacak projeler üzerinde çalışmayı hedefliyoruz.
• Düşük karbonlu üretim süreçlerini benimseyerek, operasyonlarımızda Kapsam 1 ve Kapsam 2 kaynaklı karbon ayak izini 2030 yılına kadar %55 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz.
“Dünyada hidrojen bazlı çelik üretim teknolojileri, elektrikli ark ocaklarının yaygınlaşması ve yenilenebilir enerji kullanımına yönelim artıyor”
Dünya çelik sektöründe yeşil çelik ve sürdürülebilirlik alanında ne gibi değişimler yaşanıyor? Üretim bandında ne gibi yenilikler bizleri bekliyor?
Çolakoğlu Metalurji olarak küresel çelik sektöründe sürdürülebilirlik dönüşümünün hız kesmeden devam edeceğini düşünüyoruz. Yeşil çelik üretimi, hidrojen bazlı çelik üretim teknolojileri, elektrikli ark ocaklarının yaygınlaşması ve yenilenebilir enerji kullanımının artışı gibi yenilikçi çözümler sektörün öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) gibi düzenlemeleri, çelik üreticilerini düşük karbonlu üretim modellerine yönlendirirken, büyük sanayi kuruluşları da 2050 Net Zero hedefleri doğrultusunda yatırımlarını sürdürülebilirlik ekseninde yeniden şekillendiriyor. Döngüsel ekonomi uygulamalarının yaygınlaşması, karbon ayak izinin izlenmesi ve dijitalleşme süreçlerinin hızlanması, çelik sektörünün çevresel etkisini en aza indirmeye yönelik küresel çabaların merkezinde yer alıyor. Bu dönüşüm, çelik üreticileri için sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda uzun vadeli rekabet avantajı sağlayan bir fırsat olarak görülüyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.