ÇSM kurmak; bunu yürütmek, belli bir sermaye ve deneyim istemektedir
Alp Metalin ortaklarından Altuğ Alpagut ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Alp Metalin ortaklarından Altuğ Alpagut ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Firmamız 1972 yılından bu yana inşaat ve demir çelik sektöründe hizmet veriyor. 1982 yılında paslanmaz ve alüminyum ürünlerinin satışına dönük Anadolu Yakası Pendik’te ve 1992 yılında da Zeytinburnu Demirciler Sitesi’nde şube açtık ve o günden bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Başta paslanmaz sac, boru, profil, çubuk, köşebent, alüminyum levha, rulo, çeta olmak üzere 1.500’e yakın çeşitle satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ağırlıklı olarak makine ve dekorasyon sektöründe hizmet veriyoruz. Çok geniş çeşitlerimizle müşterilerimizin isteklerine ithalatını yaptığımız malzemelerle hemen cevap vermekteyiz. Müşterilerimizle yoğun tecrübelerimizi her zaman paylaşmaya ve yol gösterici olmaya gayret ediyoruz. Kaliteye, dürüstlüğe ve doğruluğa önem veriyoruz. Bu değerlere önem verdiğimiz sürece daha iyi yerlere geleceğimize inancım tamdır.
2013 yılı tamamlanmak üzere… Bu sene zarfında neler yaptınız, 2014 yılında neler planlıyorsunuz?
2013 yılında hedeflerimiz çok yukarıda olduğundan beklentilerimize ulaşamadık. Açıkçası oldukça agresif hedefler belirlemiştik. Bununla beraber 2014 yılının bizim için iyi bir yıl olacağına inanıyoruz ve yatırımlarımızı arttırmayı düşünüyoruz. Sektör olarak baktığımızda ise; geçen yıla oranla büyüme göstermiş durumda diyebiliriz. Bu durumun önümüzdeki yıl da devam edeceğini düşünüyorum. Ama devlet eliyle ilave edilen ithalat vergilerinin gerek boru gerekse sac da ansızın ve gereksiz yere gelmesi hesaplarımızda karışıklığa ve istikrarsız fiyat oluşmasına sebep oluyor. Bu konu hem bizleri hem de hitap ettiğimiz müşterileri rahatsız ediyor. Bu tecrübesiz oluşumların bir daha yaşanmamasını diliyoruz.
Sektörde ürünlerin hızlı ve ekonomik üretilmesi son derece önem arz ediyor. Bu konuda firmanızın çalışmaları neler?
Her geçen gün önem kazanan bu konuyla ilgili olarak biz de piyasalara paralel hareket etmeye dikkat ediyoruz. Satışını yaptığımız ürünleri direk fabrikalardan sık periyotlar halinde ithal edip, piyasa şartlarında uygun fiyatlarla toptan ve perakende şekilde müşterilerimizin rahat ulaşabileceği ana arterlerdeki satış yerlerimizden hizmet veriyoruz.
Sektörün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacağını düşündüğünüz görüş ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
İhracata yönelik çalışmaların arttırılması, ülkemize daha kaliteli ve özel malzemelerin getirilmesi, sektörün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Biraz da Çelik Servis Merkezleri üzerine konuşalım. Sizce bir ÇSM her şeyden önce hangi niteliklere, standartlara sahip olmalı?
Her şeyden önce ÇSM kuracak firmanın üretici bir firmayla partner olması gerektiğine inanıyorum. Bu durum, firmaya hem kalite hem de güç getirecektir. ÇSM kurmak ve bunu yürütmek belli bir sermaye ve deneyim istemektedir. Eğer firma müşteri oluşumunun destekleyeceğini düşünüyorsa kendini de sanayici gibi hissediyorsa ÇSM açmasında bir mahsur yoktur. Zaten bizde ÇSM kuran çoğu firma sadece makine maliyetine bakıp “Ben bunun altından kalkarım gerisi Allah Kerim” deyip sonra da bankalara çalışmaktadırlar ve şartlarındaki en ufak dalgalanmalarda büyük zararlar görmektedirler.
Çeşitli platformlarda ÇSM’lerin ömrünün kısa olduğu, ana imalatçıların kendi bünyesinde ÇSM kuracağı konuşuluyor. Bu konuyu bizim için yorumlar mısınız?
Günümüzdeki ticarette tedarikçiler sevilmemektedir. Gerek imalatçı gerekse de kullanıcı aradaki firmaları çıkartıp direk ticaret yapmak istemektedir. Bu ÇSM için de geçerli, eğer arkasında üretici bir firma yoksa ve gelecekle ilgili böyle bir planları yoksa yel değirmenleriyle savaşmaktan öteye geçmekte zorlanırlar.
Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Sektörümüzdeki tüm arkadaşlarımızın Türk sanayisinin gelişmesi için elinden gelen katkıyı sağlamaya çalıştığına inanıyorum. Bu katkıyı biraz da devletimizin görüp bizi desteklemesini diliyorum. Vergilerle bizleri sıkıştırıp, sanayimizin ihracat yapma şansını zora sokmamak için gereken düzeltmeleri bir an önce yapılmasını temenni ediyorum
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.