Daha çok ihracat için görüşme rekoru kırdılar
Çelik ihracatçıları Afrika’da 5 günde 1.196 iş görüşmesi yaptılar.
ÇİB Başkanı Namık Ekinci, Kenya Ticaret Bakanı Hon. Moses M. Wetang ile görüştüİşadamları ihracatı artırabilmek için yeni pazarlara yöneliyorlar. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) üyesi ihracatçılar, Ekonomi Bakanlığı’nın “Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme” desteği kapsamında Kenya ve Tanzanya’ya giderek binin üzerinde görüşme gerçekleştirdi.
ÇİB Başkanı Namık Ekinci, Kenya ve Tanzanya’da “önce ticaret” sonra “ortak yatırım” görüşmeleri yaptıklarını açıkladı.
Ekonomi Bakanlığının “Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme” (URGE) desteği kapsamında ülke ülke gezerek çelik ihracatını artırmayı ve sektörü tanıtmayı hedefleyen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB); 16 – 22 Eylül tarihleri arasında, Kenya ve Tanzanya’ya giderek temaslarda bulundular. Kenya ve Tanzanya ülkeleri ile Türkiye arasındaki çelik ticaretin geliştirilmesi amacı ile düzenlenen ticaret heyetine, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emrah Sazak önderlik etti.
Türk Çelik sektörü heyetindeki firmalar iki ülkede 104 çelik ithalatçısı ile toplam 1196 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Her iki ülkede de Türk işadamları yeni iş bağlantıları kurmayı başardı.
Önce ticaret, sonra ortak yatırımÇİB Başkanı Namık Ekinci, Kenya’da sanayi ve ticaret bakanlarını; Tanzanya’da ise Sanayi ve Ticaret Bakanı’nı ziyaret ederek, Türk çelik sektörü hakkında bilgi verdi.
Ziyaretlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekinci, “her iki ülkenin de Türkiye’nin 2023 vizyonu gibi kalkınma vizyonları var. Büyük ölçekli altyapı ve üstyapı projelerinin gerçekleşeceği ve bu projelerin finansmanının hali hazırda var olan kıymetli madenlerinin yanısıra yeni keşfedilen petrol, doğalgaz, demir cevheri, kömür gibi yer altı kaynakları ile karşılanacağını öğrendik. Gelişen nüfus ve büyüyen ekonomi ile bu ülkelerde çelik talebine yönelik ciddi artış bekliyoruz. İlk etapta oluşan ihtiyacın ithalat yoluyla karşılanması, ileriki aşamada ise ortak sanayi yatırımlarına gitmenin gerektiği üzerinde konuştuk” dedi.
Kenya ve Tanzanyalı bakanlara “Çelik Alım Heyetleri” oluşturmalarını önerem Ekinci, her iki ülke işadamlarını Türkiye’ye davet etti.
Ziyaretler ihracatı artıyorÇİB, Kenya ve Tanzanya’dan önce 7 farklı ülkeye düzenlediği çelik ticaret heyeti ile sözkonusu ülkelere yapılan çelik ihracatında ciddi artışlar kaydedilmesini sağladı. Bu kapsamda Şili, Peru, Kolombiya, Pakistan, Bangladeş, Nijerya ve Gana’ya giden ticaret heyetlerinin ardından; Türkiye’nin ilgili ülkelere çelik ihracatı, Ağustos 2012 itibarı ile toplamda miktar olarak heyetler öncesi döneme göre yüzde 42’lik bir artışla 469.180 tondan 667.078 tona yükseldi. ÇİB, Ekonomi Bakanlığı’nın “URGE” projesi kapsamında aralık ayında ise Brezilya ve Arjantin ülkelerine çelik ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.