Daha iyiyi ve daha güzeli yakalamak için gelişmeyi hedefliyoruz
Son Doğuş Mühendislik firması Makine Mühendisi Olcay Haluk Erterzi ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Son Doğuş Mühendislik firması Makine Mühendisi Olcay Haluk Erterzi ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Makine mühendisi olarak 1995 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra piyasada değişik firmalarda özellikle makine kopyalama ve ürün tasarımı alanlarında çalıştım. Daha sonra 2 ayrı firmada kalıp tasarımı üzerine görev aldım. Bu arada Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde Tasarım ve İmalat Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptım. Kalite Sorumlusu olarak da bir firmada uzun yıllar çalışarak firmanın değişik alanlarda belgelendirilmesi için bazı altyapı çalışmalarım oldu. Çalıştığım firmalarda ERP programlarını kullandığım için bir alt yapım vardı son çalıştığım yerde bir ERP programının devreye alınması talebi ile birlikte projenin alt yapı çalışmalarını bitirdim. İyi derecede İngilizce bilgim vardır. Firmamız mühendislik konularında çalışan müşterilerimize mühendisliğin, tasarım, belgelendirme ve dokümantasyon gibi değişik aşamalarında hizmet veren bir kurumdur.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Biz müşterilerimize mühendislik sektörü çerçevesinde pek çok alanda hizmet vermeyi hedefleyen bir firmayız. Yönetim sistemlerinde belgelendirme konusundan tutun, tasarım dâhil pek çok alanlarda çalışmalarımız olmaktadır.
Kalıp sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Biz esasen sac kalıpları üzerine çalışan bir firmayız sac kalıpları üzerine piyasada çalışan pek çok firma var bunların çoğu hem tasarım hem imalat aşamalarını yürütebilmekteler. Belli seviyeye kadar olan kalıp siparişlerini iç piyasa karşılayabilmekte fakat üst düzey projelerde birçok kalıp projesi halen yurtdışına verilerek tamamlanmakta. Tabii ki kalıp sektörü içindeki ayrılmalarda, yani plastik, sac veya enjeksiyon kalıplarında bu söylediğim dağılımlar değişebiliyor ama genelde üst düzey projelerin yurtdışına sipariş edildiğini veya üniversitelerde akademik kadrolara paslandığını biliyorum.
Ürünlerinizin şekillenme sürecinden ve imalat sürecinden bahseder misiniz?
Biz kalıp, aparat, fikstür gibi projelerde çalıştığımızda tasarım olarak projeyi tamamladıktan sonra müşteri isteğine göre çözüm ortağı olarak çalıştığımız firmalar var eğer imalatı da yürütmemiz istenirse bu bahsedilen firmalarla işbirliği yaparak projeleri tamamlıyoruz. Müşterilerimizin memnuniyetini önemsiyoruz.
Teknik personel istihdamında, Türkiye genelinde yaşanan bir sorun var. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu tamamen firmanın seçimi ile ilgili sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Türkiye’de birçok firmada halen kurumsallaşma yok yani bir mühendis hem imalat hem kalite hem satın alma departmanlarındaki işleri yürütebiliyor bu da işe alınan personelin yetersiz olmasıyla sonuçlanıyor. Ayrıca işe personel alan kişilerde çok kalifiye olmayabiliyorlar. Yani elektrik mühendisi teknik bir müdürün dökümhaneye metalürji bölümü mezunu alıp, tam olarak istediği iş tarifini ve ilgili konuları anlatarak kalifiye kişiyi buraya atamak yerine çok iyi tarif edilmesi gereken iş tanımlarından kaçınarak endüstri mühendisi arkadaşı tercih etmesi aslında buna verilebilecek en iyi örnek. Bunu firma sahipleri de yapabiliyorlar bunun sebebi de kişinin niteliklerinin tam tespit edilememesi ve yapılacak işin tam tarif edilememesidir diye düşünüyorum. Ben bir de bunlara firma kültürünü eklemeyi doğru buluyorum yani firmanın bir takım alışkanlıkları var, kişinin de birtakım özellikleri veya alışkanlıkları olduğundan bunlar tam örtüşemeyebiliyor. Ayrıca Türkiye de pek çok alanda kalifiye eleman bulma sıkıntısı da hala ayrı bir problem tabii.
Kalıp sektöründe en büyük rekabet hangi konuda oluyor? Görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Kalıp konusunun ön planda olduğu sektörler, otomotiv ve beyaz eşya sektörüdür. Bunun için aslında ana sanayi; basılan parçayla ilgileniyor yani kalıp için belirli bir ücret tarif ediyor tabiî ama daha çok doğru parça ve kalıbın basacağı parça sayısı ile ilgileniyorlar. Bu da fiyatları ve kaliteyi belirliyor aslında… Dolayısıyla bir şekilde işin verileceği firmalarda bu şekilde tespit edilmiş oluyor.
Şirketinizin geleceğe yönelik plan ve yatırımları nelerdir? Bizlere bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Biz mühendislik alanında daha iyiyi ve daha güzeli yakalamak için gelişmeyi hedefliyoruz. Belki çalışma başlıklarımızda bazı değişmeler zaman içerisinde olabilir ama mühendislik başlığını ve hizmet konumuzu değiştirmeden çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.