Delta Kalıp Yeni Fabrikasında Faaliyetlerine Devam Edecek
2013 yılında yapmış olduğu yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Delta Kalıp, makine parkını genişleterek üretimini daha hızlı hale getirdi.
2013 yılında yapmış olduğu yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Delta Kalıp, makine parkını genişleterek üretimini daha hızlı hale getirdi.
Bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
2012 yılına kadar finans sektöründe yönetici olarak çalıştım. 2012 yılından itibaren de Delta Kalıp firmasında Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.
DELTA Kalıp Elemanları A.Ş. olarak plastik ve metal kalıplarında kullanılan merkezleme elemanlarını üretiyoruz.
Şirketimiz 1993 yılında Genel Müdürümüz Remzi Sakaoğlu tarafından kurulmuştur. Kısa süre içerisinde 3 bayi ile satış ağını kurmaya başlamıştır.
2000 yılında bayi sayısını 10’a, yıllık üretim miktarını da 180.000 adete çıkarmış; standart kalıp elemanları kullanımını yaygınlaştırmak için yurtiçi fuarlara katılmış ve Türkiye’de bir marka olmuştur.
2010 yılında, yeni ürün segmentleri ile toplam 70 farklı ürün grubu, 3200 çeşit ürünü ile Türkiye’de liderliğini sürdürmüştür. 2014 yılına geldiğimizde; 80 farklıürün grubu, 3500 çeşit ürün sayesinde yurt genelinde 12 bayisi ile Türkiye pazarına direkt ürün vermekte ayrıca yurtdışı pazarlarına da satış yapmaktadır.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler? Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Ürün gruplarımız; plastik ve sac kalıp elemanları olarak ikiye ayrılmıştır. Bunlar merkezleme kolon ve burçları, emniyet ve taşıma elemanları, kamlar, gazlı yaylar, grafitli burçlar ve sürtünme plakaları şeklinde stoklarımızda her zaman bulunmaktadır. Ayrıca talep halinde standart dışı kalan özel ürün olarak tabir ettiğimiz ürünleri de üretmekteyiz. Firmamız ağırlıklı olarak, otomotiv, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, elektronik ve plastik sektörüne satış yapmaktadır. Delta, ürünün satışından başlayarak, satış sonrası teknik destek ve ürün garantisi ile her zaman müşterilerinin yanında yer almaktadır.
Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar neler? 2014’te hangi fuar, seminer vb. etkinliklere katıldınız ya da katılacaksınız?
Türkiye’de faaliyet gösteren tüm ana sanayilerde onaylı olmak. Bunun büyük kısmını gerçekleştirdik. Onaylı olmadığımız ana sanayide de çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Yurtdışı ana sanayilerinin projelerinde yer almak. Böylece ana sanayinin global satış partneri olmak. Bu doğrultuda ciddi çalışmalar yapmaktayız. Firmamız; Almanya, Fransa, Avusturya gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapmaktadır. Bunların yanı sıra Rusya pazarı ile de ilgilenmekteyiz.
Firmamız kurulduğundan beri gerek yurtdışı gerekse yurt içi fuarları mümkün olduğunca katılmaktadır. Aralık 2014 tarihinde de Bursa’da düzenlenecek Kalıp Avrasya fuarında yer alacağız.
Delta Kalıp Türkiye’de başarısını ispatlamış bir firma konumunda… Bu bağlamda müşterilerinize sunmuş olduğunuz çözümler neler? Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizleri tercih etmeli?
Müşterilerimiz bizi; Kalite, zaman ve fiyat konusundaki yaklaşımımızdan dolayı tercih ediyorlar. Bunu gerçekleştirmek için aşağıdaki çalışmaları yapıyoruz;
Kalite; Hata ürün oranımız 0,0001 değerlerde çıkmaktadır. Bu oranda Delta’nın üretim kalitesinin en belirgin göstergesidir. Kalite standardımız tüm stok ürünlerimiz için geçerlidir.
Zaman; Yüksek tutarlı siparişleri dahi stoklardan hızlı teslim etme esnekliğine ve gücüne sahibiz. Fiyat ; Delta; kaliteli ürün , hızlı teslim imkanı ile ürün maliyetlerini de aşağı çekmektedir.
Müşteri beklentilerini doğru anlayarak, doğru kaliteli malzeme kullanarak, kaliteli imalat yaparak ve zamanında teslim ederek sürekli kalitenin tesadüf olmadığını göstermiştir.
Ayrıca satış sonrası vermiş olduğumuz hizmet anlayışı ile Delta ön plana çıkmış ve müşterilerinin yanında her zaman yer almıştır.
Türk Kalıp sektörünü bizler için değerlendirir misiniz? Sizce sektörün gelişimi adına neler yapılabilir?
Avrupa ve Amerika’da kalıp üretim maliyetlerinin artması dolayısıyla bu ülkelerdeki kalıp üreticileri; farklı pazar arayışlarına girişmişler, maliyet, termin ve kalite konusunda çalışmalar yapmış ve avantaj yaratmış ülkeleri tercih etmeye başlamışlardır. Özellikle de kalıp üretim ve teslim zamanlarının ana sanayiler tarafından gelen talepler ve hedefler doğrultusunda önümüzdeki yıllarda kaliteden ödün vermeden hızlı teslimatın ön plana çıkacağını düşünmekteyiz. Türkiye’de bulunan kalıp üreticileri, yapmış oldukları yatırımlar ile ana sanayilerin istemiş olduğu kalite, zaman ve maliyet üçlüsünde hedeflenen kriterleri sağladıkları sürece Türkiye’ye daha fazla kalıp üretimi projeleri gelecek ve gelmeye de devam edecektir. Ülkemizde yer alan Tofaş, Toyota v.b ana sanayilerde projelerinin başlayacak olması otomotiv sektöründe ve kalıpçılık sektöründe hızlı bir ivme gösterecektir ve sektöre hareketlilik getirecektir.
Ayrıca sektörde teknik personel bulunmakta hala zorluk yaşanmaktadır. Bunu aşmak için Teknik Liseler açılıyor ancak bunlar çok yeterli olmuyor. Orta öğretimde çocuklarımızın bu Teknik liseleri seçmeleri konusunda devletin daha fazla teşvik edici etkide bulunması gerekmektedir.
Sektördeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce sektörde adil bir rekabet ortamı var mı?
Sektörde üretilen ürünlere baktığımızda, karşımıza çok farklı kalite, fiyat ve üretici çıkmaktadır. Kalıp üreticilerinin en büyük hedefleri ürünleri kısa zamanda, kaliteden ödün vermeden, ucuza mal etmektir. Burada bu üçlünün bir arada olması vazgeçilmezken çoğu zaman bunlardan biri veya birkaçı göz ardı edilmektedir. Dolayısıyla düşük fiyatlar karşımıza çıkmakta, haksız olarak onlar ile kıyaslanmaya başlanmaktayız. Oysaki teklif aşamasında cazip gibi gözüken fiyat daha sonra maliyet-fayda analizini yapıldığında avantaj olmaktan çıkabilmektedir. Biz Delta olarak bu tarz rekabetlerin içinde yer almak istemiyoruz. Bizim için kalite, zaman ve kaliteyi ucuza üretmek vazgeçilmezdir. Dolayısıyla adil bir rekabet ortamı olmadığını düşünüyoruz. Ancak serbest ekonomilerde bunlarda kaçınılmazdır. Önemli olan şey alıcıların fiyat kıyaslaması yaparken aynı kriterlere sahip ürünleri kıyaslamalarıdır.
Kısa ve uzun vade de hedefleriniz neler? Delta Kalıp olarak geleceğe dönük hedeflerinizden bahseder misiniz?
Satış konusundaki hedeflerimizden yukarıda bahsetmiştim. Burada yatırım hedeflerimizden bahsetmek istiyorum. Delta Kalıp firmasının hali hazırdaki üretim alanı 2.000 m2 olup, yetersiz kalmaktadır. Firmamız, Nisan 2014’te Dilovası Mermerciler Sanayi Sitesi’nde satın almış olduğu 5.000 m2 arsa üzerinde, 4.000 m2 kapalı alanı olan yeni fabrikasına taşınacaktır. 2013 yılında yapmış olduğumuz yeni fabrika yatırımının yanı sıra yeni makine alımı ile makine parkımızı genişletmiş, üretim kapasitemizi de artırmış bulunmaktayız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.