Demir Çelik Devi Posco Mayısta Üretime Başlayacak
Demir çelik sektörünün lider firması Posco-Kibar Holding ortak yatırımıyla Kocaeli'nde kurulan Türkiye'nin ilk paslanmaz çelik üretim fabrikası Posco Assan TST'nin yüzde 60'ı tamamlandı.
Demir çelik sektörünün lider firması Posco-Kibar Holding ortak yatırımıyla Kocaeli'nde kurulan Türkiye'nin ilk paslanmaz çelik üretim fabrikası Posco Assan TST'nin yüzde 60'ı tamamlandı.
Mayıs 2013'te üretime başlamaya hazırlanan fabrika, hem Türkiye'nin paslanmaz çelikteki dışa bağımlılığını önleyecek hem de bölge halkına istihdam olanağı sağlayacak.
Gecen yılın eylül ayında temeli atılan Posco Assan TST'nin yüzde 60'ı tamamlandı. Üretime geçtiğinde 200 bin ton kapasite ile çalışacak olan ve 170 bin metrekarelik bir alanı kapsayan fabrika, Türkiye'de paslanmaz çelik sektöründe önemli bir eksikliği kapatmış olacak.
Basın mensuplarıyla fabrika sahasında bir araya gelen Posco CEO'su Dr. Jong Wong Kwon, Posco'nun Kore'nin en zor zamanlarında kurulduğunu ancak dünyanın en büyük çelik fabrikası haline geldiğini belirterek, "Başka ülkelerde hep başardık. Türkiye'de de bunu yapmaya çalışıyoruz. Posco'nun çevre dostu olacağına ve sosyal sorumluluk projelerine destek vereceğine dair size söz veriyorum" diye konuştu.
CEO'nun ardından basın mensuplarına fabrika ile ilgili teknik bilgi veren Teknik Müdür Uğur Türköz, fabrikada şu anda 56 beyaz, 74 mavi yakalı personelin çalıştığını söyleyerek 200 bin ton üretime geçilecek olan fabrikada Mayıs 2013'ten itibaren bu sayıya 450 kişinin daha ekleneceğini, toplam personelin 750-800 kişiyi bulacağını kaydetti.
Posco'nun açılmasıyla birlikte Türkiye'de paslanmaz çelik fiyatlarının düşeceğini söyleyen Türköz, ürünlerin şu an yurt dışından ithal edildiği için pahalı olduğunu sözlerine ekledi. Fabrikanın 3 aşamalı olan çelik üretiminin sadece soğuk haddeleme bölümünün Türkiye'de yapılacağını belirten Türköz, sıcak haddelenmiş malzemenin Kore'deki fabrikadan geleceğini söyledi.
Çevreye olan zararıyla bilinen sıcak haddeleme tesisinin Kocaeli'nde kurulamayacağının altının çizen yetkililer, 200 bin ton üretime geçtikten sonra bir sonraki adımın 400 bin ton olduğunu, daha sonra da 1 milyon ton üretim yapıp sıcak haddeleme tesisinin de içinde bulunduğu bir üretim ağı sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Sıcak haddeleme tesisi için ham madde yoğunluğundan dolayı denize kıyısı olan yerlerin uygun olduğu, Kocaeli'nde şu an böyle bir yatırım düşünülmediği öğrenildi.
Tesisin tamamlanmasıyla birlikte şu an Türkiye'de bulunmayan bir teknoloji kullanılacak ve dış ticaret açığında önemli bir azalma yaşanacak. Paslanmaz çelik; beyaz eşyalar, eloktronik eşyalar, asansör, kaplama gibi günlük hayatta kullanılan birçok eşyada yoğunlukla kullanılıyor.
Fabrika yetkilileri, istihdam konusunda verdikleri bilgide yoğunluklu olarak bölge halkını tercih edeceklerini, Kore gazisi yakınlarına öncelik tanıyacaklarını söyledi. İşe alımlarda İş-Kur ile ortaklaşa çalışan fabrika yönetimi, yapılan sınavlar ve mülakatlar neticesinde kadrosunu tamamlamayı hedefliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.