Demir çelik kontratlarına vergi istisnası
Demir çelik dâhil emtia ürünlerinin antrepoya konulup orada durduğu sürece, bu emtiaya bağlı bir menkul kıymetin sirkülasyonundan KDV alınmasını engelleyecek düzenlemenin kısa sürede uygulamaya konulması bekleniyor.
Reuters'a bilgi veren Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Londra Metal Borsası'nın (LME) da uzun süredir talep ettiği düzenlemeye ilişkin hükümlerin geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekleyen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"a konulduğunu bildirdi.
Söz konusu yasa, ekonomik krizin etkilerini azaltma kapsamında istihdamı korumanın yanı sıra bazı vergi avantajlarını da içeriyor.
"Sadece Londra Metal Borsası özelinde değil ama antrepo rejimi kapsamında, bir malın Türkiye'de bir antrepoya konulup orada durduğu sürece o mala bağlı kâğıdın türevi olan herhangi bir menkul kıymetin sirkülâsyonunda KDV alınmasını engelleyecek bir düzenleme yasada yer alıyor. Bu LME'de de kullanılabilecek bir enstrüman" diyen yetkili, hangi antrepoya izin verileceğini Maliye Bakanlığı'nın kararlaştıracağını belirtti ve şunları ekledi: "Her bir işlem için olmayacak ama antrepo kurulduğunda hangisinin yetkili olacağına Maliye Bakanlığı karar verecek. Şu anda yetkilendirilmiş bir antrepo yok. LME'nin bu yönde bir talebi ve girişimi var. Bu da değerlendirilecek."
Yetkili, yasanın henüz onaylanmadığını belirterek, "Düzenleme onaylandığı anda bu yöndeki talepler değerlendirilecek ve uygulama kısa sürede başlatılacak" şeklinde konuştu.
Demir dışı metaller içinde dünyanın en önde gelen vadeli işlemler borsası olan LME, geçen yıl Şubat ayında kütük çelik vadeli işlemler kontratını işleme soktu. Bu adım, piyasaya finans sektörü oyuncularının girmesinin fiyatları çarpıtacağını iddia eden muhafazakâr çelik sanayine karşı bir girişim olarak algılandı.
Ancak fiziki işlemciler, depocular ve fiyatlar konusunda büyük üreticiler gibi söz sahibi olmayan küçük çelik üreticilerinin ilgisiyle yıl boyunca cirolar giderek büyüdü. KDV konusu Türk çelik üreticilerinin piyasaya hiçbir engelle karşılaşmadan girmelerinin önüne geçiyordu.
Maliye yetkilisi, söz konusu istisnaya yönelik, ağırlıklı olarak LME'de işlem gören demir-çelik sektöründen talepler geldiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu kararın ekonomi açısından da olumlu etkileri olacak. En başta Türkiye'de bir yatırım yapılması sonucunu doğuracak ki, önemli bir avantaj. Bir de demir-çelikte stoktaki mallar eğer menkul kıymetleştirip, onu kredi alımında kullanacaksanız veya menkul kıymet alımında kullanacaksanız büyük bir likidite sağlar. Bu anlamda sektör için önemli bir avantaj sağlayacak."
Düzenlemenin detayları
Gül'ün onayını bekleyen yasayla, KDV Kanunu'nun, ihracat teslimi ve yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler bölümünde değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda teslimat, yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılacak.
Teslim konusu mal, Türkiye gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye ulaşacak ya da yetkili gümrük antreposunda korunacak. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi, durumu değiştirmeyecek.
Yetkili gümrük antrepoları ile buralarda düzenlenmesi zorunlu belgeleri belirlemeye, konulacak malın cinsi ve miktarı ile bunların antrepoda bekleme süresi konusunda Gümrük Müsteşarlığı'nın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
Yetkili gümrük antrepolarının işleyişi konusunda belirlenen esaslara uyulmaması halinde ziyana uğratılan vergi, buna ilişkin olarak kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesinden KDV iadesi alanla birlikte antrepo işleticisi de müteselsilen sorumlu tutulacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.