Demir Çelik Sektöründe Yetiştirme Programı
Demir-Ã?elik sektörü mesleki Eğitim ve istihdam platformu toplantısı düzenlendi.
Demir-Ã?elik sektörü mesleki Eğitim ve istihdam platformu toplantısı düzenlendi.
Demir-Çelik sektörü mesleki Eğitim ve istihdam platformu toplantısı düzenlendi. Toplantıda nitelikle işçiye nasıl sahip oluna bilir, nitelikli işçiyi seçerken yada elerken hangi koşullara dikkat edilmelidir gibi sorulara yanıtlar verildi.
Toplantıya Proje ekibi adına proje Koordinatörü Şahin Serim, Proje Asistanı Zeynel Abidin Görgen, Mesleki Eğitim Uzmanı Tuğba balcı, Endüstri ilişkiler uzmanı Bora Kutan, çelik sendikası İskenderun şubesi yönetim kurulu üyesi Mustafa Özdemir, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanlığı adına, Yönetim kurulu üyesi Bayram Altun, Dörtyol Payas Endüstri Meslek Lisesi adına, Okul Müdür yardımcısı Yusuf Yıldırım, Branş Öğretmeni İrfan Gönüllü, Branş Öğretmeni Mehmet Pancar, İşletmelerin İnsan kaynakları adına, İsdemir insan kaynakları Başmüdürü Hakan Onur, Hatay Türkiye İş kurumu adına, Mehmet Yüksel katıldı.
Gündem çerçevesinde tartışılan konularda şöyle konular ve kararlarda; Proje kapsamında düzenlenmesi gereken kursların ve faaliyetlerin genel kapsamı(aday kursiyerlerin eğitim düzeyi, beceri seviyesi, yaşları, askerlik, durumu vb) konusunda paydaşların görüş ve önerileri alındı. AB destekli projelerin bölgeye nitelikli iş gücü kazandıracağını ve bununla birlikte bölgenin refah seviyesinin yükseleceği vurgulandı.
Proje kapsamında eğitime katılacak kursiyerlerin kriterlerin katılımcılar tarafından şu şekilde belerilendi; kursiyerlerin, en az lise mezunu olması, 29 yaş altı olması ve erkek kursiyer adaylarının hizmetini yerine getirmiş olması, ailenin gelir durumunu göz önünde bulundurması ve İŞKUR’a kayıtlı işsiz olunması. Mesleki eğitim konusunda işçi ve işveren sendikaların birlikte çalışması ve bilgi alış verişi içinde olması gerektiği vurgulandı.
Toplantıya katılan işletmeciler krizle ilgili düşüncelerini de şöyle dile getirdi; Krizin sonu geldi deseler de apaçık görülüyor ki krizin ucu hala görülüyor, kriz dünyayı etkilediği gibi ister istemez bizleri etkiliyor, eskiden kahrolsun Amerika derken şimdi ise nerdeyse yaşasın Amerika diyecek duruma geldik çünkü En büyük kriz Amerika da ve bundan dolayı bizi de çok etkiliyor. İş gören ve işverenler için bir kılavuzun hazırlanması gerektiği vurgulandığı toplantıda ise hazırlanacak kılavuzda neler olması gerektiği ve hangi koşulların, maddelerin içermesi gerektiği konuşuldu.
“İskenderun’un tanınırlığını eğitim ve kalifiyeli işçi ile yapalım” diyen proje Koordinatörü Şahin Serim, meslek standartları konusunda mesleki eğitim sisteminin yeniden ele alındığını dile getirdi. Serim; “Kurumlardan proje almak ve bilgi alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenlemekteyiz. Siz işverenden tek bir isteğim var. İlk işçi ihtiyacınızı lütfen birlikte eğittiğimiz elemanlardan karşılayalım” dedi.
Bu girişim ile kalifiyeli eleman yetiştirilmesine katkı verildiğini dile getiren Çelik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Altun ise, bu projelerin yeni projeler ile desteklenmesi gerektiğinin önemini de belirtti. Altun; “Yaşadığımız kriz nedeni ile zor dönem yaşıyoruz. En büyük sorunu ise demir sektörü yaşamaktadır. Sadece bölgemizde binlerce kişi işsiz kaldı. Çalışanların işini kaybetmemesi adına ücret indirimine gitmesi de bu konuda önemli bir gelişmedir. Krizin ucu açık 2010 yılında toparlanması bekleniyor fakat o toparlanma ile eskiye dönüş ne zaman olur belli değil” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.