Demir Çelik Sektörüne Özel Çözümler Üretiyoruz
1983 senesinde Süleymaniyede başladığımız bu sektörde 1995 yılında Ateş Demir ve Çelik Tic. Ltd. Ştini kurarak Topçularda hizmete devam ettik. 2010 yılından itibaren de Anadolu Yakasında Dudullu depomuzu açtık.
Ateş Demir Çelik Genel Müdürü Kaan Çalkın ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Gebze, Yalova ve Bursa’da yapmış olduğumuz yatırımlarımızla yeni projeler
geliştirerek sektöre hareketlilik getirmeyi planlamaktayız”
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
1983 senesinde Süleymaniye’de başladığımız bu sektörde 1995 yılında Ateş Demir ve Çelik Tic. Ltd. Şti’ni kurarak Topçular’da hizmete devam ettik. 2010 yılından itibaren de Anadolu Yakası’nda Dudullu depomuzu açtık. Yeni depomuzun açılışı ile beraber makine parkurumuza 700 x 4500 – 600 x 6500 dik kesim makinelerini, 1100x1500 ve 1500x2500 kesim tezgahlarımızı ilave ettik.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve
hizmetleri sunuyorsunuz?
Sektöre soğuk ve sıcak iş takım çelikleri, plastik kalıp çelikleri, yüksek hız çelikleri,
ıslah ve sementasyon çelikleri, lama ve yuvarlak imalat çelikleri gibi her türlü toptan ve perakende olarak satış yapmaktayız.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Ağırlıklı olarak hizmet verdiğimiz sektörler; perakende de kalıpçı, makineci, otomotiv ve yan sanayicilerdir.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Firmamız yurtdışındaki ürünleri yakından takip etmekte olup; sektörel ihtiyaca göre temin ederek stoklarına almaktadır.
Son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını bütün sanayiyi olumsuz etkiledi. Bu salgın demir çelik sektörünü, firmanızı ve sanayiyi ne yönde etkiledi? Sizce sektörün toparlanması için neler yapılabilir?
Dünya genelinde son yılların en düşük büyüme verileri gerçekleşmiş, ticaret hacminde daralmalar yaşanmış olsa da 2020 yılı için beklentiler pozitif yöndeydi. İçeride atılacak etkin adımlar, yatırımcıların beklentilerinin karşılanması ile riskler kısmen bertaraf edilecektir. Sanayiciler olarak ülkemizden beklentilerimiz dış politikaların normalleşmesi, üretimin desteklenmesi ve kur riskinin azaltılmasıdır. Enflasyon sorununun, radikal olarak çözülmemesi ve fiyat istikrarının sağlanamaması durumunda iyileşmeler geçici olacaktır. Düşük maliyetlere sahip ülkelerde de, yatırımı olan firmalar küçülmeye gitmektedir. Küçülme hamleleri, maliyetler ve teknolojinin yetersizliği sebebiyle üretim Almanya’daki merkezlerinde yapılmaktadır. Hali hazırda maliyet avantajı olan, Avrupa ülkeleri farklı bir üretim hacmi kazanmaktadır. Yabancı yatırımcıların ülkemizi tercihte bulunmaları için teşvik etmeliyiz. Türkiye’nin ekonomik güvenirliğine ve imajını ve bir dünya markasının yatırımı için çok önemlidir. Yabancı yatırımları kısıtlı kalmaktadır. Otomobil, makine gibi ana ürün fiyatları üzerindeki baskılar Avrupa ülkelerini ucuz maliyetli ülkelere yöneltmektedir. Türkiye’deki döviz kurlarının gerçekçi değerlerine gelmesi hem yabancı yatırımcıların gelmesini hem de ihracatımızı tetikleyecektir. Üretmeden başarılı olamayız ve üretmeden var olamayız.
Şirket olarak Covid 19’a karşı almış olduğunuz önlemler neler oldu? Bu süreci nasıl geçiriyorsunuz? Üretimde aksamalar veya yavaşlamalar oldu mu?
Şirketimiz Covid-19 ile ilgili çalışanlarımızın sağlığını öncelikle alarak, müşterilerimizin güvenliği için gerekli önlemleri almış bulunmaktayız. Birinci önceliğimiz her zaman olduğu gibi bütün çalışanımızın bir olumsuzlukla karşılaşmamasıdır. Öncelikle çalışanlarımız içerisinde kronik rahatsızlığı olan arkadaşlarımızı 15 gün dinlenmeye aldık. Çalışanlarımızı bilgilendirerek şirket ana girişinde ateş ölçer ile ateş ölçme işlemleri yapıldı. Tüm çalışan arkadaşlarımıza maskeler dağıtıldı. Ana girişlere dezenfektanlar yerleştirildi. Tüm araçlarımız ve şirketimiz ilaçlandı. Gelen ziyaretçi arkadaşlarımızla sosyal mesafeler dikkate alındı. Nakliyeci şoför arkadaşlarla uzaktan çalışma modeline uygun geçişler yapıldı. Bir olumsuzluk yaşanmaması için, planlamalarımızı gözden geçiriyoruz. İşlerimizi kesintiye uğratmadan faaliyetlerimize devam etmekteyiz. 2019’un üçüncü çeyreğinden itibaren ithalata ağırlık verdik. Almanya, İtalya ve Çin’den soğuk iş çelikleri ve plastik kalıp çelikleri getirerek sektöre hizmet etmekteyiz. C45 malzemelerini de Ereğli Demir Çelik fabrikasından temin etmekteyiz. Yurt dışından da 220x1500 mm’den 600x2000 mm genişlere kadar ölçülerimizi tedarik etmekteyiz.
Mevcut yatırımlarınız, ileriye dönük proje ve hedefleriniz ile ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?
Gebze, Yalova ve Bursa’da yapmış olduğumuz yatırımlarımızla yeni projeler geliştirerek sektöre hareketlilik getirmeyi planlamaktayız.
2020 yılının ikinci çeyreği içerisindeyiz. Firmanız açısından bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz? Yılsonu için öngörüleriniz neler?
Çelik tüketiminde gerilemenin bu yılın ilk yarısında da devam ettiğini görmekteyiz. Bu yılın ikinci yarısından itibaren beyaz eşya, otomotiv ve inşaat sektöründe tüketim oranlarının yükselmesi sektöre umut veriyor.
Bu iyileşmenin devam etmesini beklemekteyiz. Ancak son bir aydır kurlardaki dengesizlik olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Kurlardaki hareketlilik fiyatların çok fazla artmasına sebep oldu. Panik döneminden sonra fiyatların dengeleneceğini düşünüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Pandemi nedeniyle tüm sektörler zor günler geçirmektedir. Firma olarak temennimiz; salgının bir an önce son bulması, piyasalarda yaşanan belirsizlik nedeniyle oluşan kaosun sona ermesidir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.