Demir Çelik Testlerinde Dışa Bağımlılık Ortadan Kalktı
Karabük Üniversitesinde (KBÜ) geçen yıl hizmete alınan Demir Çelik Enstitüsü sayesinde, demir ve çelik testlerinde dışa bağımlılık ortadan kalktı.
Karabük Üniversitesinde (KBÜ) geçen yıl hizmete alınan Demir Çelik Enstitüsü sayesinde, demir ve çelik testlerinde dışa bağımlılık ortadan kalktı.
KBÜ ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) işbirliğiyle 4 bin 800 metrekarelik alanda kurulu enstitüde sektörün ihtiyaç duyduğu test ve analizler yapılıyor.
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, AA muhabirine sektörün şimdiye kadar yurt dışında yaptırdığı birçok işlemin enstitüde yapılabildiğini söyledi.
Türkiye'de üretilen ürünlerin uluslararası düzeyde kabul gören akreditasyon koşullarında kalite kontrol testlerinin yapılmasına yönelik altyapı oluşturduklarını anlatan Uysal, "Üniversitemizi farklı kılan özelliklerimizden biri de enstitü oldu. Demir-çelik alanında uzman kurum olduk. Hedefimiz, Türkiye ve dünyada demir çelik üretimi konusunda yeni teknolojilerin geliştirilmesine, ürün kalitesinin artırılmasına, katma değeri yüksek vasıflı çelik üretilmesine, üretim atıklarının değerlendirilmesine, demir çelik tesislerindeki verimliliğin artırılmasına katkı sağlamak" diye konuştu.
"Yeni malzemelerin üretimi konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz"
Uysal, Türkiye'deki birçok üreticinin ihracat için uluslararası düzeyde kabul gören akreditasyon koşullarında kalite kontrol testlerini yaptırması gerektiğini dile getirdi.
"Örneğin, KARDEMİR'in 72 metre boyundaki hızlı tren raylarını Devlet Demir Yolları'na satabilmesi veya ihraç edilebilmesi için kalite kontrol testlerini yaptırması gerekiyor" diyen Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tren rayları Almanya veya Çek Cumhuriyeti'ne gönderiliyordu. Oralarda yapılan testler sonucunda alınan belgeler neticesinde raylar ihraç edilebiliyordu ama şimdi bunu enstitümüz de yapıyor. Birçok üniversite de bunu örnek alarak çalışma başlattı. Bilgi birikimi üniversitemizde toplanırken biz de rekabetçi güç kazandık. Yeni malzemelerin üretimi konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Enstitümüzün, üniversitemizin ve ülkemizin rekabetine çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Enstitü binası adına uygun olarak çelik konstrüksiyonla yapıldı. İçindeki cihazların finansmanını Kalkınma Bakanlığı sağladı. Binanın finansmanını KARDEMİR yaptı."
KBÜ Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cevdet Göloğlu da 28 laboratuvarları bulunduğunu kaydederek, "Demir-çelik sektörünün ihtiyaç duyduğu uluslararası ve ulusal standartlara uygun (ISO, EN, TS) test, analiz ve deneyleri gerçekleştirebiliyoruz. Test ve analizlerde bir ok uluslararası tanınırlık içinde çalışma başlattık" ifadesini kullandı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.