Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Strateji Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandı.
Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ihracatçı birlikleri ve sivil toplum örgütlerinin katkıları ile hazırladıkları ve önümüzdeki 4 yıllık dönemi kapsayan, “Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2012-2016” Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandı.
İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, 2012 yılında Avrupa’da ekonomik krizin derinleşmesi ve Afrika, Orta Doğu bölgelerinde yaşanan siyasi karışıklıkların etkileri ile küresel pazarlarda ciddi daralmalar yaşandığını belirterek, “Dünya çelik üretimindeki artış da buna eklenince, çelik fiyatları üzerinde baskılar oluştu” dedi.
Sektörün ihracatta otomotivden sonra ikinci sırada yer aldığına işaret eden Ekinci, sektör olarak, 2023 yılında 55 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerine işaret ederek, “Bu hedefe ulaşabilmek için üretim miktar ve çeşitliliğimiz ile ihracatımızı arttırmamız ve yeni pazarlar bulmamız şarttır” diye konuştu.
Potansiyel değerlendirilemiyor
İhracat potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini kaydeden Ekinci, Çelik İhracatçıları Birliği olarak, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) mevzuatı çerçevesinde çeşitli faaliyetler düzenlediklerini anlattı. Ekinci, bu çerçevede gerçekleştirilen proje pazarı, tasarım ve ar-ge çalışmaları ile yaptırdıkları meslek okullarından söz ederek, “Demir Çelik ve Demirdışı Metaller Strateji Belgesi içerisinde yer alan sektörün rekabet gücünün artırılmasına yönelik tedbirleri önemsiyoruz” dedi.
İhracatçının soyadı: Tasarım
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu da buradaki konuşmasında, sektörün tasarım, ar-ge ve inovasyona ciddi yatırımlar yaptığını belirterek, “soyadımız tasarım oldu” dedi.
İDDMİB olarak gerçekleştirilen Metalik Fikirler Ar-Ge proje pazarı, açılan tasarım okulu ve tasarım yarışmaları hakkında bilgiler veren Tecdelioğlu; “Orta gelir grubundaki bir ülke olmaktan çıkmak ve dünya ekonomisinde söz sahibi, yenilik ve teknolojide başı çeken, yüksek gelir grubunda bir ülke haline gelmek hepimizin ortak hedeftir” diye konuştu.
Sektörün NASA’dan otomotiv devlerine kadar dünyanın önde gelen üreticilerine mal sağladığını bildiren Tecdelioğlu, şöyle dedi: “Fakat bizim gözümüz çok daha yükseklerde, oralara çıkacak potansiyelimizde var. Bu potansiyelimizi ancak özgün tasarımlarla, teknoloji değeri yüksek patentlerle, kaliteden ödün vermeden yapabiliriz. Ancak bu şekilde gelişmiş ülkeler ligine sıçrayabiliriz. Ancak bu şekilde ihracatımızı ve zenginliğimizi katlayabiliriz.”
Yenilikçilik, Ar-Ge ve tasarımın yanısıra, hammadde maliyetlerine ve tedarikte yaşanan güçlüklere de değinen Tecdelioğlu; “Temel hammaddelerimiz olan alüminyum, bakır ve paslanmaz çelikte büyük oranda dışa bağımlıyız” dedi.
Demir Çelik Store Dergisi olarak takip ettiğimiz toplantının geniş açılımını Ocak sayımızda bulabilirsiniz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.