Demir fiyatları nereye gidiyor?
Demir fiyatlarında son bir yılda yüzde 40’a varan artış, 300’ü aşkın iş koluyla direkt bağlantılı, ekonominin can damarı inşaat sektörünü zor durumda bıraktı. İzmir merkezli toplu konut devi Ege-Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan,
Demir fiyatlarında son bir yılda yüzde 40’a varan artış, 300’ü aşkın iş koluyla direkt bağlantılı, ekonominin can damarı inşaat sektörünü zor durumda bıraktı. İzmir merkezli toplu konut devi Ege-Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, sektör temsilcilerine, demir fiyatlarının aşağı çekilmesi amacıyla işbirliği çağrısı yaptı.
Demir zamlarının, sektörün önüne adeta ‘demir perde’ ördüğünü savunan Aslan, “Ocak 2009’da ortalama 900 TL olan demirin tonu, bu yıl bin 252 TL’ye dayandı. Bu da daire başına 3-4 bin lira gibi ek maliyet demek. Sektör, ciddi zarar görecek. Sadece inşaat piyasasında değil, demirin hammadde olarak girdiği tüm yatırımlarda ciddi maliyet artışları olacak. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü çökerse en az 30-40 sektör daha yerle bir olur” dedi.
Demir-çelik ürünlerini yoğun olarak kullanan otomotiv, beyaz eşya, gemicilik ve inşaat gibi sektörlerin de fahiş fiyatlardan rahatsızlık duyduğuna dikkat çeken Aslan, şöyle devam etti: “Bu kaos ortamında, yılın ikinci yarısında olabilecekleri tahmin edebilmek şu an imkansız görünüyor. Bu nedenle sektör temsilcileri bir an önce harekete geçip, bir araya gelmeli, güçbirliği oluşturmalı. Enflasyonla ilgili iyimser tablolar ortaya koyarak halkı susturmayı hedefleyen hükümet, karşımıza çıkan bu inanılmaz rakamlar karşısında nasıl bir savunma yapacak, merak ediyorum.”
Zamların, inşaatların güvenilirliğini de doğrudan etkilediğini vurgulayan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu fiyatlar karşısında birçok müteahhit ya demirden çalacak ya da maliyetlere zam yapıp, bunu müşterilerine yansıtacak. Ciddi bir durgunluk yaşanan inşaat sektörü iyice çıkmaza girecek. Pek çok inşaatın güvenilirliğini tartışmalı hale gelecek. Bu, birinci dereceden deprem kuşağındaki İzmir’e felaket getirir. Hükümet, acilen çözüm getirmeli”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.