Demir ve demir dışında ihracat 7 milyar doları aştı
Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün temmuz ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artışla ile 989 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün, Ocak-Temmuz dönemi ihracatı ise 7,4 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde birim ihraç fiyatı 4,75 dolar olarak kaydedildi. İhracatın artması için yatırımların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Yatırımı, dolayısıyla büyümeyi sürdürebilmek için ihracatçının krediye ulaşmasını kolaylaştırmalıyız." dedi.
Sanayi sektörü; üretim, ihracat, istihdamla Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), temmuz ayı ve ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,4 artışla 20,9 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaştı. Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün temmuz ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artışla 989 milyon dolara ulaşırken, Ocak-Temmuz dönemi ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre yüzde 14,8 düşüşle 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre, demir ve demir dışı sektörü genel ihracattan yüzde 6 pay alarak sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren 6. sektör oldu.
İHRACATTA ZİRVE ALMANYA'NIN
Sektörün temmuz ayında 142,4 milyon dolarla en fazla ihracatı Almanya'ya yaptığını kaydeden Tecdelioğlu; 50,8 milyon dolarla ABD'nin ikinci sırada, 49,7 milyon dolarla İtalya'nın üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Temmuz ayında, sektörün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın 517,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Tecdelioğlu, "Ocak-Temmuz döneminde alt sektör ihracatında en fazla ihracat 2,95 milyar dolarla alüminyum ürün grubunda oldu. Alüminyum sektörünü; 1,4 milyar dolar ile Demir Çelik Mamulleri, 1,3 milyar dolar ile Metal Eşyalar ve 1,2 milyar dolar ile Bakır Ürün Grupları takip etti." dedi.
AB İHRACATINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ
Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında ihracat pazarlarını çeşitlendireceklerini belirten İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Yeni kazandığımız pazarlara yönelik yaptığımız çalışmaların ise meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz. Bu süreçte en çok ihracat gerçekleştirmiş olduğumuz ve hedeflerimizi artırdığımız Avrupa Birliği ülkelerinden siparişlerin de artmasını bekliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez Ülkeleriyle diplomatik iyileştirmelerin hızlanmasıyla ihracatımızın canlılık kazanacağını ümit ediyoruz." dedi.
Hedef pazarlara Alım Heyetleri ve UR-GE projeleri ile Sektörel Ticaret Heyetleri düzenlemeye, prestijli fuarlara milli katılımlar ve info katılımlar gerçekleştirmeye devam edeceklerinin altını çizen Tecdelioğlu, "Şimdiden 2022’nin aynı aylarına kıyasla daha fazla etkinlik gerçekleştirmiş durumdayız. İhracatın artması için yatırıma devam etmemiz gerektiğini biliyoruz. Yatırımı, dolayısıyla büyümeyi sürdürebilmek için ihracatçının krediye ulaşmasını kolaylaştırmalıyız." ifadelerini kullandı.
Enflasyonla paralel giden istikrarlı bir kur istediklerini yineleyen Tecdelioğlu, finansa erişim zorluğu ve kısa vadeli ve yüksek faizli kredilerin yeni yatırımların önüne engel olduğunu dile getirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.