Devlet, kentsel dönüşümün yükünü çeken müteahhitleri desteklemeli
Kentsel dönüşüm ile İstanbulda iki milyon, Türkiyede altı milyon konut ve işyeri yeniden inşa edilecek
Kentsel dönüşüm ile İstanbulda iki milyon, Türkiyede altı milyon konut ve işyeri yeniden inşa edilecek
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören yaptığı açıklamada; “Kentsel dönüşüm müteahhidin zekatıdır. Her müteahhit gücüne göre en az bir kentsel dönüşüm projesi yapmak durumundadır. Ancak devlet de finansmana faiz indirimi ile destek olarak kentsel dönüşüm seferberliğine katılan müteahhitleri teşvik etmelidir” dedi.
İyi giden kentsel dönüşüm sürecinde müteahhitlerin kentsel dönüşümün yükünü sırtladıklarını, birçok önemli müteahhidin ve inşaat şirketinin normal projeden daha küçük kârlarla kentsel dönüşüm seferberliğine katıldıklarını belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Profesör Öngören; “Riskli binalarda oturanlar ev ve işyerlerini kendileri yıkıp yenileyebiliyorlar.
Bu durumda konut ve işyeri sahiplerine verilecek kredi faizinin yarısını devlet ödüyor. Ancak bina sahipleri binalarını müteahhide verip yaptırırlarsa, devlet ve bankalar müteahhide kredi faizi için bir indirim yapmıyor. Halbuki müteahhit, yaptığı dairelerin ve işyerlerinin en az yarısını arsa sahiplerine veriyor. En azından, riskli bina mal sahiplerine verilen dairelerin finansmanı için kredi kullanan müteahhide, bu finansman faizinin yarısı devletçe geri ödenmelidir. Evlerini müteahhit aracılığıyla yenileyenlere, evlerini kendileri yenileyen kişilere uygulanan tüm teşvik ve yardımlar da uygulanmalıdır” dedi.
Kentsel dönüşüm ile İstanbul’da iki milyon, Türkiye’de altı milyon konut ve işyeri yeniden inşa edilecek
Bakanlar Kurulu birçok yeri riskli alan ilan etti. Ankara’da, Çankaya ilçesi, Akpınar Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Elmadağ ilçesi, Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar mahalleleri; İstanbul’da, Sultangazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, Siteler mevkii, Küçükçekmece İlçesi, Kanarya Mahallesi, Fatih Mahallesi riskli alan ilan edildi.
Risksiz alanlardaki riskli yapıları yıkıp, yeniden yapma çalışmaları da hızla ilerliyor. İstanbul’da 20.000 konut ve bina yıkıldı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformuna başvuranlardan alınan bilgilere göre sadece İstanbul’da 500 sitede yaklaşık 150.000 kişiyi etkileyen yenileme çalışmaları sürüyor.
Öngören Hukuk Bürosu ortaklarından Av. Boray Köknel; kentsel dönüşüm çalışmalarının İstanbul’da çok iyi gittiğini ve hızlı ilerlediğini, şu an farklı semtlerden 12 site, birçok apartman ve bir riskli alan için kentsel dönüşüm hukuk danışmanlığı yaptıklarını; bu sitelerden birkaçının müteahhitini belirlediğini, sözleşme aşamasına gelindiğini, diğerlerinin müteahhitlerden teklif topladığını ve imar durumu çalışmalarının yapıldığını belirtti. Köknel; otuza yakın sitenin de kendileriyle görüştüklerini ve bilgi aldıklarını da ekledi.
Müteahhitlerin bakışı açısından görüşlerine başvurduğumuz, kentsel dönüşüm kapsamında projeler yapan Gönül Sarayı Grup Başkanı İsmet Kaya; “Müteahhitlerin çoğu kentsel dönüşümü bir seferberlik olarak görmektedirler. Müteahhitler ülkenin konut stoğunun yenilenebilmesi için kârlarından vazgeçerek bu hizmet yarışına girmişlerdir. Bir siteyi yenileyen müteahhit 50 daireyi mal sahiplerine veriyor ve elli daire kendisine kalıyorsa, mal sahiplerine verilecek daireler için kullanılan krediye devlet faiz indirimi yaparak müteahhitleri desteklemelidir. Evini kendi yapan kişiye nasıl kredi ve yardım desteği veriliyorsa, kat karşılığı anlaşmalarla müteahhide yaptırılan yenilemelerde de kredi faiz indirimi verilmesi, yardımların eksiksiz sürmesi ve bu yönde yasal düzenlemelere eklemeler yapılması gerektiğini” söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.