Dünya 2012 için küçülme planları yaparken, Türkiye 'yatırım fırtınası'na tutuldu
Dünya 2012 için küçülme planları yaparken, Türkiye 'yatırım fırtınası'na tutuldu
Dünya 2012 için küçülme planları yaparken, Türkiye 'yatırım fırtınası'na tutuldu
Dünyadaki belirsizliği'ne rağmen, Türkiye güvenli liman özelliğini koruyor. Yerli şirketler dev yatırımlar için düğmeye basarken, 'Türkiyekolik' yabancılar da ardı ardına yatırımlarını açıklıyor. Büyümenin hız keseceği 2012'de yapılacak bu yatırımlar ekonomide yumuşak inişe zemin hazırlarken, binlerce kişiye de iş kapısı açacak
Dünya 2012'yi endişeyle beklerken, Türkiye'de son dönemde açıklanan yatırım planları yüzleri güldürüyor. Geçtiğimiz gün petrokimyada Dow'un Türkiye'ye geleceğinin açıklanmasının ardından, bir yatırım haberi de Hindistanlı Aditya Birla'dan geldi. Türkiye, yılbaşının ardından kimya alanında bir yeni yabancı şirkete daha 'merhaba' diyecek. Cari açığın finansmanı açısından büyük önem taşıyan doğrudan yabancı yatırımların yanında, Türkiye'nin önde gelen yerli grupları da yatırım için kolları sıvadı. 'Kısa vadeli belirsizlik yüzünden projeleri durdurmayız' diyen Koç, 2012'de 6.5 milyar TL yatırım planlarken, Kibar Grubu da enerji ve gayrimenkul sektörüne gireceğini açıkladı. İşte yüzleri güldüren yatırım planları...
1 - Koç, 2012'de 6.5 milyar TL'lik yatırımla yeni rekor kıracak
KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2012'nin, tarihlerinde en yüksek yatırım harcaması gerçekleştirecekleri yıl olacağını söyledi. Koç şunları söyledi: 'Herhangi bir sanayi yatırımının geri dönüş süresi asgari 4-5 senedir. Bu nedenle kısa vadeye yönelik belirsizlik ve endişeler nedeniyle stratejik yatırım projelerini duraklatmak doğru değildir. Yeter ki gerekli finansal kaynağı yaratma kabiliyetiniz bulunsun. Biz, şirketlerimizin karlılıklarını korumalarını hedefliyoruz, faaliyetlerinden kaynak yaratmada önemli bir sıkıntı yaşamalarını beklemiyoruz. Güçlü bilanço yapılarımız dolayısıyla kredi temininde de piyasalarda çok olağandışı gelişmeler yaşanması dışında, bir zorlanma öngörmüyoruz. '
'Beyaz eşyada yeni satın alma gelebilir' iması
HOLDİNG şirketlerinin toplam 2012 yatırım bütçelerinin 6,5 milyar lira civarında planlandığını söyleyen Koç 'Bunun içerisinde en büyük pay, Tüpraş'ın Fuel-Oil Dönüşüm Projesine ait. Ford Otosan, Tüpraş'tan sonra en yüksek bütçesine sahip şirket. Arçelik, Tofaş, Otokoç ve Yapı Kredi sıradaki diğer şirketler. Bu yatırımlara elektrik üretimi ve beyaz eşya alanlarında olası şirket alımları veya özelleştirme projeleri dahil değildir' diye konuştu.
2 - Hindistanlı Aditya Birla'dan 510 milyon dolarlık yatırım
HİNDİSTANLI Aditya Birla Group, 5 yıl içinde 510 milyon dolara ulaşacak yeni yatırımla, Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 100 hektarlık arazi üzerinde bir viskon elyaf üretim tesisi kuracak. 5 yıl içinde 510 milyon dolar olan yatırım rakamı, işletme sermayesi de eklendiğinde 600 milyon dolara ulaşacak ve 550 kişiye istihdam sağlayacağını kaydetti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 'Bu yatırım sadece Türkiye'de toplam ithalatı karşılamayacak, ihracatı da olacak. Döviz dengesine 1 milyar dolarlık katkı sağlayacak' dedi.
Kimya sektöründe yeni yatırım geliyor
KONUŞMASININ ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, 40 milyar dolar ithalat, 16 milyar dolar ihracat yapan kimya sektörünün dış açıktaki önemine işaret ederken, bu alanda yatırımların büyük önem taşıdığını, yılbaşından sonra kimya sektöründe yeni bir yatırım açıklayacaklarını belirtti.
3 - KİBAR'DAN İKİ YENİ AÇILIM
KİBAR Holding, önümüzdeki yıl enerji ve gayrimenkul sektörlerine girmeyi planlıyor. Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, en önemli iş kolu demir çelik, alüminyum ve otomotiv olan Grubun içinde bir takım çalışmalar bulunduğunu, enerji ve gayrimenkul sektörleri üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, özelleştirmeleriyle ilgilenmedikleri enerjide hangi alana baktıklarını şu anda açıklayamayacaklarını söyledi. Kibar, ''Dönemsel olarak yaptığımız çalışmada ne uygun geliyorsa, olumluysa ona göre istikametimizi şekillendirebiliyoruz. Enerjide belli bazı alanlara bakıyoruz. Yakında sesini duyacaksınız'' dedi.
TEŞVİKLERİ BEKLİYORUZ
BİRTAKIM yerlerde arazileri bulunduğunu ifade eden Kibar, ''Onların gelişimini biraz daha hızlandıracağız. Değişik alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Her yer farklı şekilde yaşamsal ihtiyaçları ortaya koyuyor. Güzel birkaç projemiz olacak. Biraz zamana yayıyoruz'' şeklinde konuştu. Bu yıl önemli miktarda yatırım yaptıklarını, ellerindeki sektörleri derleyip toplamaya çalıştıklarını belirten Kibar, sanayi faaliyetleri için yeni yatırım teşvik mevzuatını beklediklerini kaydetti. Kibar, ''Teşvik yazılsın, kararname çıksın, ondan sonra yatırımlarımızı söyleyelim'' dedi.
4 - Şırnak'a 500 milyon dolarlık termik santral
GLOBAL Yatırım Holding, iştiraki Global Enerji'nin çoğunluk hissesine sahip olduğu Galata Enerji'nin Şırnak'ta inşa edeceği termik santral için, China National Electric Engineering CO., Ltd. (CNEEC) ile Anahtar Teslim Yapım Anlaşması imzaladı. Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Kırmaz, tamamen yerli kaynaklar kullanılarak elektrik üretiminin gerçekleştirileceği projede toplam yatırım tutarının maden yatırımlarıyla birlikte 500 milyon dolar seviyesine ulaşacağını belirtti. Serdar Kırmaz projenin, Türkiye'nin Doğu illerindeki en büyük özel sektör yatırımlarından biri olması ve 2.500 kişiye istihdam sağlaması açısından son derece önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek, projenin ülke kalkınması açısından stratejik değerine dikkat çekti.
5 - Senegalli 3.200 balıkçının teknesini Türkler üretecek
SENEGAL Deniz Ekonomisi Bakanı Khouraichi Thiam'ı ve beraberindeki heyeti kabul eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Senegal'in sahil ve açık deniz balıkçılığıyla ihtiyacı olan yaklaşık 3 bin 200'e yakın balıkçı teknesi imalatında ortak işbirliği konularının konuşulduğunu bildirdi. Senegal'e gelinmesi durumunda bütün Afrika'nın fethedilmiş olacağını anlatan Thiam ise şunları kaydetti: ''Burada tabii ki Güney Afrika'dan bahsediyorum. Bizlerin yardıma ve desteğe ihtiyacı var. Büyük çaplı programlarımız var. Yaklaşık 3 bin 200 tekne inşasından bahsediyoruz. Bu projeyi gerçekleştirmek için size güveniyoruz. Gelecekteki ortak çalışma yürüteceğimiz tersaneler burada var. Programın yaklaşık genel maliyeti 260 milyon euro. Türk dostlarımız, tersanelerde ve gemi inşasında ciddiyetleriyle ve yeterlilikleriyle bilinen ortaklarımız bu çalışmayı yapmaya hazır. Sizlerin, finansman açısından destek vermeniz gerekiyor.''
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.