Dünya Boru Endüstrisi, İstanbul Fuar Merkezinde
Geçtiğimiz yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, yalnızca ticaret platformu olmanın ötesine geçerek, yerli ve uluslararası birçok üreticiyle, ceoları, üst düzey yöneticileri ve firma sahiplerini buluşturmayı başardı.
Geçtiğimiz yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, yalnızca ticaret platformu olmanın ötesine geçerek, yerli ve uluslararası birçok üreticiyle, ceo’ları, üst düzey yöneticileri ve firma sahiplerini buluşturmayı başardı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından da desteklenen 03 – 06 Mart 2011 tarihleri arasında düzenlenecek, “Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı”, yurtdışı temsilciliklerin ve alım heyetlerinin katılacağı, ikili görüşmelerin gerçekleşeceği ticari bir arenaya ev sahipliği yapacak.
ITA Dünya Borucular Birliği sponsorluğunda gerçekleşecek fuar, geçtiğimiz yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçi bakımından büyük ilgi gördü ve iş çevreleri tarafından da ilgiyle izlendi. Özellikle inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe daralan pazarlar ve son dönemde ekonomide kaydedilen uluslararası gelişmeler dikkate alındığında, Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, tüm sektör temsilcilerine yeni pazarlar oluşturuyor.
Boru sektörü, çelikten plastiğe, bakırdan, alüminyuma, betondan paslanmaz çeliğe, pik dökümden CTP’ye kadar geniş yelpazede faaliyet gösteren bir sektör. Üretim artışlarına paralel olarak, geçen yıllardaki ihracatını artırarak yoluna devam eden sektörün en büyük ürün grubunu yaklaşık 3.4 milyon tonluk üretim ve toplam boru ihracatından aldığı yüzde 90’lık payla çelikten mamul borular oluşturuyor. Bu bilgiler ışığında, gelişmeye devam eden, boru ve alt yapı sektörü; İstanbul Fuar Merkezi’nde 03- 06 Mart 2011 tarihleri arasında tekrar buluşacak. Türkiye; doğal gazda yaşadığı gelişmeler, yeni yatırımlar ve inşaat sektöründe gösterdiği başarılar ile tüm dünyada sesini duyurmaya devam edecek. Kalitesiyle, ürün çeşidiyle, markalarıyla dünyanın dört bir ucunda başarıdan başarıya koşan boru sektörümüz, yedinci defa kendi spesifik fuarında buluşuyor. Yurt dışından katılım gösteren firmaları ve dünyanın dört bir yanından teşrif eden yabancı ziyaretçileri ile geçtiğimiz senelerde başarısını kanıtlayan Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, yedinci senesinde de, yenilikleri ve gelişmeleri sektörle paylaşmaya, sektörün ihtiyaç duyduğu bilgi platformunu oluşturmaya ve ticareti canlandırmaya hazırlanıyor.
2005’den bu yana verimli yıllar geçiren Türk boru sektörü, özellikle 2006 yılında yaptığı katılımlar ile son yılların iş hacmi yüksek sektörlerinden birisi olarak değerlendiriliyor. Yurtiçi pazarda doğalgaz yatırımları ve özellikle konut hareketliliğinden son derece olumlu etkilenen sektör, yurtdışı pazarlarda da boy gösteriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda; Avrupa’da; İtalya’dan sonra en çok boru üretimi yapan ikinci ülkenin Türkiye olduğu görülmektedir. Türkiye’de ki üretimin, Avrupa Birliği’ne 2005 yılından sonra katılan 12 ülkenin üretiminden daha fazla olduğunu ve dolayısıyla borunun, Türkiye için çok önemli bir ürün olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu durumda, Türkiye, Avrupa Birliği için çok önemli bir üretim merkezi olduğunu kanıtlamıştır.
Globalleşen ve rekabetin arttığı günümüz iş dünyasında Türkiye, sürekli vizyonunu yükselterek gelişmiş, ihracat yapan ve uluslararası arenada rakipleriyle başa çıkabilme uğraşında olan ülkelerin başında gelmektedir. Sektörde yaşanan gelişmeler tüm sektörleri olduğu gibi boru sektörünü de etkilemektedir. Türk boru sektörü olarak bilinmekte ve ürün kalitesi ve hizmet anlayışı ile bu konudaki başarısını gözler önüne sermektedir.
Türkiye’nin toplam çelik boru ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre 27,38 artışla 145.930 mt seviyesinde gerçekleşmiş olup, ağustos ayında Türkiye’nin en çok çelik boru ihracatı yaptığı ülkeler Cezayir, Irak, Ürdün, İngiltere, ABD, Romanya, Mısır, Suriye, İtalya ve Almanya olmuştur.
Sektörün Türkiye’deki ilk ve tek fuarı olan Boru ve Ek Parçaları Fuarı, 2011 yılında tekrar boru sektörünü bir araya getirip, ticareti ve ekonomiyi daha verimli hale getirmeyi hedefliyor. Fuarın yıllardır profesyonel ziyaretçi odaklı çalışmaları ve giderek büyüyen başarısı, önümüzdeki yıllar için büyük ümitler veriyor. Ülkemizde her gün bir yenisi hayata geçirilen doğalgaz projeleri, altyapı çalışmaları, yeni konut inşaatları ve ihracattaki başarılı yükseliş Boru 2011’de bir kez daha gözler önüne serilecek. Türkiye’de yeni bölgelerin doğalgaz kullanımına geçmesi, artan ihracat potansiyeli ve birikmiş konut ihtiyacı sektörü hareketlendiren konuların başında geliyor. Gerek ürün portföyü gerekse ürün kalitesi bakımından başarılı bir grafik çizen Türk Boru Sektörü, 2011 yılına yaklaştığımız şu günlerde doyasıya rekabet yaşıyor.
7. Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, ihlas fuarcılık tarafından düzenlenmekte olup, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe hizmet veren firmaları da bünyesinde bulundurmaktadır. Sanayi işletmelerinde her geçen gün daha da artan otomasyon ve modernleşme isteklerine paralel olarak basınçlı hava talebi de artmaktadır. Her makine ve cihaz kendisi için gerekli olan havayı bir boru şebekesi ile kompresörden temin eder. Pnomatik sistemlerde basınçlı havanın dağıtılmasında boru şebekesinin önemi büyüktür.
Otomotiv sektöründe boruya ihtiyaç duyulduğu gibi beyaz eşyada da boru önemli yer kaplamaktadır.
Üreticiler, satın alma yetkilileri, müteahhitler ve belediyeler dahil olmak üzere sektörün tüm mensupları, geçen senelerde olduğu gibi “Boru 2011 Fuarı”nda yeniden bir araya gelecekler.
Her geçen sene çıtasını biraz daha yükselten fuar, yurt dışı bağlantılarını da güçlendirerek büyümektedir. Sektörde faaliyet gösteren şirketler hedef büyütmekte sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da önemli başarılara yönünü çevirmektedir. Ürün çeşitliliği ve uygulamaları ile geniş yelpazeye sahip olan boru sektörü, tüketim rakamlarını artırmaya çalışmakta ve bu anlamda büyük bir potansiyele sahip bulunmaktadır.
03– 06 Mart 2011 tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 7. Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, İhlas Fuarcılık tarafından sektörün öncü kurumlarının katılımlarıyla gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Sektöre Büyük Destek
Düzenlendiği ilk yıldan bu yana büyük kurumlardan destek alan fuar, özellikle İTA (Dünya Borucular Birliği), DTM ( Dış Ticaret Müsteşarlığı), ÇEBİD, UGETAM, İGDAŞ, BOTAŞ, KOSGEB, TÜFOD, DÇÜD, POMSAD, HESİAD, GEPOSB ve ALOSBİ tarafından tam destek görüyor. Daha birçok sanayi - ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri ve medya kuruluşları tarafından destek gören fuar, 2011 yılında da boru sektörüne hareketlilik getirmeye hazırlanıyor.
Belediyeler Tercihini Boru Fuarı’ndan Yana Kullandı
Artarak çoğalan konut inşaatları, hız kazanan altyapı çalışmaları ve yepyeni doğalgaz projeleri ile birlikte gündeme gelen yerel yönetimler, fuarın en büyük ziyaretçi profilini oluşturuyor. Ülkemizin tüm il ve ilçe belediyelerinin davet edildiği fuar, belediye mensuplarını buluşturan dev bir platform olacak. Katılımcı firmaları doğru hedefe yönlendirecek olan fuar, sektöre yedinci imzasını atmaya hazırlanıyor.
Boru Sektörünün Liderlerini Buluşturan Fuar
7. Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı, her türlü boru ve ek parçaları üreticileri ile zengin bir ziyaretçi profilini buluşturacak. Türk boru sektörünün spesifik fuarının Katılımcı Ürün Profili ise şu şekilde olacak: Plastik Borular, Demir Borular, Çelik Borular, Paslanmaz Borular, Metal Borular, Galvaniz Borular, Dökme Borular, Termal Borular, Bakır Borular, Beton Borular, Asbest Borular, Alüminyum Borular, Demir Borular, Boru Hammaddeleri, Boru Üretim Makineleri, Teknoloji Ekipmanları, Ölçme ve Kontrol Ekipmanları, Ek Parçalar ve Diğer.
Ziyaretçi Profili
Boru 2011 Fuarı’nı ziyaret etmesi beklenen ziyaretçi profili ise şu şekilde: Nalburlar, Belediye Yetkilileri, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Müteahhit Şirketler, Kamu Kuruluşları, Mühendis ve Mimarlar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, Yapı Malzeme Satıcıları, Yapı Marketleri, Tesisatçılar ve Uygulayıcılar, Akademisyenler, Mobilya Endüstrisi, Gemi Endüstrisi, Yan sektörler ve Diğer.
Yabancı İlgisi
İtalya, Almanya, Fransa, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Kanada, Bulgaristan, İngiltere Çek Cumhuriyeti, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kore, Tayvan, Avusturya, Polonya, Yunanistan, Mısır, S. Arabistan, Çin, Sırbistan ve Amerika gibi ülkelerden pek çok firmanın katılımcı olarak iştirak ettiği fuar, ülkemizde halen ilk ve tek olma özelliğini koruyor. Geçtiğimiz senelerde, yüzlerce yabancı ziyaretçinin gezdiği fuar, yurt dışı bağlantılarını, güçlendirerek sürdürüyor.
Buluşma Platformu: İstanbul
Kıtaları birleştiren coğrafyası ve asırlara tanıklık eden tarihi konumu ile İstanbul dünya üzerindeki en özel şehirlerden biri. Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren İstanbul, Ortadoğu ve Avrupa’ya yakınlığı, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri ile sürdürdüğü sıcak ilişkiler ile ticareti de verimli hale dönüştürmeyi başarıyor. İstanbul, jeopolitik konumu sayesinde, 7. Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı’nın başarısına başarı katacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.