IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk ile gerçekleştirdiğimiz
röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Alanınızda tanınan bir firmasınız fakat okuyucularımızla paylaşmak açısından bizlere müşterilere sunduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder m
IFS bir dijital dönüşüm şirketi aslında. Biz işletmelerin verimliliklerini ve kârlılıklarını artırmalarını sağlayan kurumsal uygulamalar (ERP, EAM, FSM) geliştiriyoruz.
IFS olarak dijital üretim ve dijital teknolojiler ile değişen rekabet şartlarına uyum sağlamak isteyen şirketlere yeni nesil Kurumsal Kaynak Planlama yazılımımız ‘’IFS Applications’’ ile uçtan uca çözüm sunuyoruz.
IFS Applications’ın yeni versiyonu IFS 10’un dünya lansmanı geçtiğimiz yıl yapıldı. Normalde yeni versiyonlar, yaklaşık bir yıl boyunca tüm testlerini tamamladıktan sonra piyasaya sunuluyor. IFS 10’u ise çok daha hızlı şekilde testlerini tamamlayarak neredeyse dünya ile aynı anda ülkemizde de uygulamaya aldık.
Bulut bilişim ve mobilite gibi teknolojilerde müşterilerimize önemli avantajlar sağladığımız IFS 10, aynı zamanda yapay zeka fonksiyonlarını da içeren bir ürün. Dolayısıyla IFS kullanan müşterilerimizin özellikle verilerin işlenmesi ve otomatikleştirilmesi konularında fayda sağlayacağı görüşündeyiz. IFS Saha Servis Yönetimi çözüm paketimizin yeni versiyonu da bu yıl pazara sürüldü. En geniş kapsamlı, bulut bağlantılı saha servis çözümü kabul edilen ürünümüz; yeni bir kullanıcı deneyimi sunması, güçlü planlama ve programlama yetenekleri, geliştirilmiş servis geliri yaratma işlevleri, çoklu-kanal müşteri katılımı ve yeni nesil bulut yapılandırma seçenekleri ile şirketlere önemli avantajlar sağlıyor.
IFS, Türkiye’de ne zamandan beri faaliyet gösteriyor? Bizlere IFS’nin kurumsal yapısı ve kaç ülkede faaliyet gösterdiği hakkında bilgi verir misiniz?
IFS 40 yıldır uluslararası pazarın öncülerinden olan İsveçli bir iş uygulamaları firması. Uygulamamız IFS Applications; 23 dilde ve 60’ı aşkın ülkede bir milyonun üzerindeki kişi tarafından kullanılıyor. IFS Türkiye’yi ise 2004 yılında benim de aralarında bulunduğum bir ekip ile kurduk. 15 yıldır da IFS’in uluslararası pazarlarda edindiği tecrübeyi Türkiye’deki şirketlere aktarıyor, onların dijitalleşme yolunda birlikte yürüyerek uluslararası arenada rekabet eden şirketlere dönüştürüyoruz. Bugün itibarıyla hemen hemen tüm sektörlerden 750 şirkete ve 25 binin üzerinde kullanıcıya hizmet verir duruma geldik.
IFS, Türk sanayisinde günden güne pazar payını genişletiyor. Bu bağlamda hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Dünya, dijital dönüşüme doğru hızla yol alıyor. Türk sanayisi de küresel
rekabette yer almak için teknolojiden güç alması gerektiğinin farkında. IFS olarak bizim de hedefimiz; küresel çaptaki bilgi birikimimiz ve dünyadaki bu gelişmeler doğrultusunda yenilenmiş çözümlerimizle Türk sanayisini, dünya ile yarışır süreçlere, bilgi düzeyine ve sistematiğe ulaştırmak.
Farklı sektörden yüzlerce şirkete; verimlilik, maliyet tasarrufu ve operasyonel verimlilik konularında çözümler sunuyoruz. Gerçek zamanlı üretim ve şeffaflıkla yönetilebilir bir altyapı, daha kaliteli üretimi daha az maliyetle yapabilme olanağı ve hem satışlarını hem de tedarikçileri daha iyi planlama yeteneği yani reel verilerle tüm süreçleri takip edebilecekleri entegre bir sistem sağlıyoruz.
Klasik bir ERP’nin ötesinde şirketlerin ana gereksinimlerinin karşılanmasına odaklanan Kurumsal Kaynak Planlama yazılımımız ‘’IFS Applications’’, ayrıca tam bir ürün yaşam döngüsü sunuyor. Ürünün tasarımdan başlayarak satış sonrası hizmetlere kadar tüm çevrimini içeren Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) ile ek hiçbir uygulamaya ihtiyaç kalmadan işletmelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Ar-Ge süreçlerinin yönetilmesinden başlayarak, Auto-Cad, Solidworks gibi CAD sistemi entegrasyonları, mix-mode üretim yaklaşımı, proje tabanlı üretim, konfigürasyon, sipariş bazlı sipariş yönetimi, detay fiili maliyet ve maliyet analizleri, sonlu kapasite planlama, servis yönetimi gibi bir işletmenin tüm gereksinimi karşılıyoruz.
IFS Applications’ın dünya genelinde 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Dünyanın en büyük nükleer enerji santrali, Amerika’nın en büyük demir çelik şirketi, Amerikan Hava Kuvvetleri, BMW’nin en büyük 3 fabrikası gibi dünyanın önde gelen işletmeleri iş süreçlerini IFS ile yönetiyor. Türkiye’de ise; Durmazlar Makina, AKO ve Petlas Grubu, FNSS Savunma, KVK Teknoloji, Koska Helva, Samet Kalıp, Bursa Çimento ve Beton, Çemtaş, Makel Elektrik, Teknorot Otomotiv, SKT Otomotiv, Sinpaş İnşaat, Seranit, Müzekart, Dearsan Tersanesi, Gülermak, Makyol ve Jotun gibi farklı sektörlerde yaklaşık 750 işletme IFS’i tercih etmiş durumda.
Demir Çelik sektörüne yönelik hizmetlerinizden de kısaca bahsedebilir misiniz?
Demir çelik sektörü şirketleri ERP’yi sadece sınırlı şekilde; satış, stok, muhasebe gibi temel süreçlerde kullanıyor; üretim konularını ise ek programlar ile çözüyor. IFS’in farkı ise sektör şirketlerine uçtan uca çözüm sunuyor olmasıdır. Biz şirketlere; satıştan haddelemeye ve çelik servis merkezine kadar tüm süreçlerini tek bir çözümde yönetebilme kabiliyeti kazandırıyoruz.
Dünyada Amerika’nın en büyük demir çelik şirketi Nuccor, SSAB, SCA, Hutmen, Zlomrex Group gibi dünya devlerine uzun zamandır hizmet veriyoruz. Ülkemizde ise ÇEMTAŞ 20 yıldır IFS kullanıyor; Ağır Haddecilik tüm süreçlerinde IFS ile büyüyor. TATMETAL’de ise temmuz ayı itibari ile canlı geçiş sürecine başladık. Ayrıca Erdoğanlar Alüminyum, Can Alüminyum, Cansan Alüminyum gibi alüminyum alanında uzmanlaşmış müşterilerimiz de süreçlerini IFS ile yönetmeyi tercih ediyor.
ERP uygulamaları işletmelere ne gibi farklılıklar katıyor, verimliliğe etkisi nedir?
Zorlu rekabet koşullarında ERP kullanımı, firmaların entegre bir yapıda kurumsal bilgi hafızasına sahip olmalarını sağlıyor. ERP yatırımı neticesinde hızlanmış bir şirket; anlık ve doğru veriye ulaşma, simüle edebilme, maksimum kapasite kullanımı, kurumsal hafıza, kişiye bağımlılıktan kurtulma, güvenlik ve kolay raporlama, tam kontrol, tüm süreçlerin entegrasyonu ve yalın iş akışları gibi kabiliyetler kazanıyor. ERP ile işletmenin tüm operasyonel süreçlerinin entegre hale getirilmesi operasyon kayıplarını azaltarak kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyor. Kaynakların etkin kullanımı ise işletmenin finansal süreçlerine doğrudan yansıyor.
IFS olarak müşterilerimize ihtiyaç duydukları çözümleri, onlara özel olarak tasarlanmış bir paketle sunuyoruz. Süreçlerinin, tasarımdan başlayan ve anlık ihtiyaçlara hızlı çözümler üreten bir modelde yönetilmesini sağlıyoruz. Şirketler için hayati önem taşıyan; verimlilik, maliyet tasarrufu ve operasyonel verimlilik konularına odaklanıyoruz. Gerçek zamanlı üretim ve şeffaflıkla yönetilebilir bir altyapı, daha kaliteli üretimi daha az maliyetle yapabilme olanağı ve hem satışlarını hem de tedarikçileri daha iyi planlama yeteneği, yani reel verilerle tüm süreçleri takip edebilecekleri entegre bir sistem sağlıyoruz.
IFS son dönemlerde otomotiv sektörüne yoğunlaşmış durumda… Firmanız otomotiv sektörü için hangi çözümleri geliştiriyor? Bu alanda çözüm ürettiğiniz firmalar hangileri?
tomotiv sektöründe ana sanayiye çalışan irili ufaklı birçok otomotiv yan sanayi firması var. Bu firmalar ana sanayinin yönlendirmesi doğrultusunda ve ana sanayinin talep ve beklentilerini karşılamak için entegre bir yapıda çalışma ihtiyacı ve zorunluluğu içindeler. Bu ihtiyaç, diğer sektörlere göre otomotiv sektörünü daha yaygın bir biçimde ERP kullanımına yönlendiriyor. Bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de ERP kullanımı firmaların entegre bir yapıda kurumsal bilgi hafızasına sahip olmalarını sağlıyor. Ana sanayinin talep ve beklentilerini entegre bir çözüm ile en güncel, sağlıklı, verimli ve doğru bir biçimde karşılayabilmelerini sağlıyor.
IFS olarak otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketleri; OEMler, birincil derece tedarikçiler ve satış sonrası servis verenler olarak farklı segmentlere ayırıyor ve her bir segmentin ihtiyaçlarını onlara özel çözümlerle adresliyoruz. Kurumsal Kaynak Planlama yazılımımız IFS Applications 10 ile sektöre, mevcut ERP yaklaşımının ötesinde bir hizmet anlayışı sunuyoruz. Şirketlerin ana gereksinimlerinin karşılanmasına odaklanan IFS 10, şirketlere tam bir ürün yaşam döngüsü sunuyor. Ürünün tasarımdan başlayarak satış sonrası hizmetlere kadar tüm çevrimini içeren Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) ile ek hiçbir uygulamaya ihtiyaçları kalmıyor.
Geldiğimiz nokta itibariyle, dünyanın ve ülkemizin lider otomotiv ve otomotiv yan sanayi şirketlerinin çözüm ortağı olarak seçtiği şirketlerden biri olduğumuzu gururla söylemek isterim. Dünyada; Volvo, Mini Plant Swindon, BMW gibi dünyanın önde gelen işletmeleri iş süreçlerini IFS ile yönetiyor. Türkiye’de ise Petlas ve AKO Grup, Aydınlar Otomotiv, SIO Otomotiv gibi sektörünün önde gelen şirketleri IFS’i tercih ediyor.
Yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığınız IFS Gelecek Yatırımcıları Zirvesi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Biz bir projeye başlamadan önce çalışacağımız şirketteki farklı birimlerde
çalışanlardan yaşadıkları sorunları yazmalarını istiyoruz. Departman başına ortalama 50 farklı problemle karşılaşıldığını gözlemliyoruz. Projeyi tamamladığımızda ise geri bildirimlerini rica ediyoruz. Firmaların dijital dönüşümü tamamlandıktan sonra yaşanan sorunlar bile global şirket klasmanına yükseliyor. Dijital dönüşüm şirketlere kaldıraç etkisi yaratarak onları küresel alanda rekabet ligine yükseltiyor. Biz de bu ve buna benzer tecrübeleri daha fazla şirket ile paylaşmak üzere IFS Gelecek Yatırımcıları Platformu projesini hayata geçirmeye karar verdik.
Bu platform çatısı altında gerçekleştireceğimiz etkinliklerde farklı ihtiyaçtaki şirketlere yaşanmış hikayeler üzerinden rehberlik etmeyi, teknolojik gelişmeler hakkında bilgi paylaşıp geleceği öngörüp planlayabilmelerini amaçlıyoruz. Şirketleri geleceğe taşımak için sürdürülebilir olmalarını, rakiplerinden farklılaşarak bir adım önde olmalarını, ekonomik ya da sektörel krizlerden minimum etkilenmeleri için nasıl bir strateji izlemeleri gerektiğini konunun profesyonelleri ile paylaşmayı arzuluyoruz. Bu arada platformda sadece kendi müşterilerimiz değil; aynı zamanda markasını geleceğe taşıma başarısı gösterdiğine inandığımız tüm kişi ve şirketler yer alacak. Bunu yaparken de büyük küresel şirketlerden KOBİ’lere hatta start-up’lara kadar her türlü örneği ele alacağız.
Kasım ayı içinde yapmayı planladığımız IFS Gelecek Yatırımcıları Zirvesi’nde ise “future-proof” yani gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyen bir şirket nasıl yaratılır, teknolojinin bu yolculuktaki önemi nedir ve İK’nın rolü ne kadar önemlidir gibi soruların cevaplarını tüm paydaşlarla arayacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.