Duranlar Makina teknolojiyi yakından takip ediyor
V.S.F. adıyla 1970 yılında küçük bir şahıs işletmesi olarak kurulan firma, 1996 yılında Duranlar Mak. San. Tic. Ltd. Şti. adı ile kurumsallaşma sürecini tamamladı.
V.S.F. adıyla 1970 yılında küçük bir şahıs işletmesi olarak kurulan firma, 1996 yılında Duranlar Mak. San. Tic. Ltd. Şti. adı ile kurumsallaşma sürecini tamamladı.
Önceleri tekstil ve otomotiv sektörlerine amaca yönelik makine parçaları, özel tip sıcak dövme, cıvata, somun ve bağlantı elemanları imal eden firma, son on yılda makine tasarımı, imalatı ve montajı gibi faaliyet alanlarına girdi. Duranlar Makine Sanayi halen inşaat sektörüne yönelik olarak, Roll Form makineleri, Rulo Açıcı ve Sarıcılar, Uçar Giyotin Makaslar, Çok Amaçlı Vakumlu Pres Sistemleri (Termoform), Polysitren Kesme Makineleri ve yardımcı ekipmanları imal ediyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Oral Duran ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
İnşaat ve metal sanayi sektörü ile ilgili makine tasarımları yapıyoruz. Tasarımlarda en çok istenilen makine olarak roll form dediğimiz soğuk haddeleme sistemleri talep görüyor, üretim başlangıç aşamasından satış sonrası desteğimize kadar müşterilerimizin isteklerine cevapsız kalmamak hizmet anlayışımızdır. Montaj, eğitim, teknik destek gibi konularda müşterilerimizin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz.
Ürünleriniz daha çok hangi sektörler tarafından tercih ediliyor? Makinelerin teknik özelliklerinden bahseder misiniz?
İlk olarak inşaat alt sektörleri ki bunlar çatı ve cephe kaplamalar, prefabrik yapı üreticileri, metal sektöründe yer alan firmalar… Teknik olarak o işin gerektirdiği özellikler bünyesinde barındıran tasarımlar yapıyoruz.
Türkiye’de makine sektörünün içinde bulunduğu durumu bizim için değerlendirir misiniz?
Makine sektörü sürekli bir gelişim ve değişim içerisinde. En büyük sorun ise nitelikli işgücü. Ülkemizde birçok sektörün yaşadığı sorunu bizler de yaşıyoruz. Bu soruna devletin el atması ve gerekli desteği vermesi gerekiyor. Orta - uzun vadeli eğitim politikaları ve sektörün yoğun desteği ile çeşitli çözümlerin üretilebileceği kanaatindeyim.
AB’ye giriş süreci sektörünüzü ve sizi nasıl etkiledi? Bu sürecin artıları ve eksileri neler olabilir?
Uyum konusunda bazı zorluklarımız olmakla birlikte bunlar yine kendi eksikliklerimizden kaynaklanmakta. Uzun vadede bu sürecin hiçbir eksisi olmayacaktır. Türk Makine sektörü kesinlikle gelecek vaat ediyor. Bugün bile dünyanın önde gelen ülkeleriyle boy ölçüşebilecek düzeye ulaştığımıza inanıyorum.
İletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde firmanız gelişmeleri hangi ölçüde takip ediyor, kurumsallaşma yolunda ne gibi adımlar atıyor?
Teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz, tasarımlarımızın tamamını bilgisayar ortamında ve en gelişmiş programlar kullanarak yapıyoruz. Gelişen teknolojiye ve değişen zamana ayak uyduramayan firmaların ayakta kalması mümkün değildir. Duranlar Makine olarak bunun bilincindeyiz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projelerden bahseder misiniz?
ISO 9001 çalışmalarına başladık, en kısa zaman CE belgemize de sahip olacağız. Bu attığımız adımlardan anlaşılabileceği gibi uluslararası standartlarda koşulsuz güven duygusu oluşturarak kaliteli üretim yapmak ve daha uzak pazarlarda boy gösterebilmek en büyük hedefimiz. Daha çok çalışacağız ve daha çok üreteceğiz…
Kaynak: Demir Çelik Store / Eylül 2007
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.