Düşe kalka büyüyeceğiz
Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi ağustos ayında kasım 2009’dan beri ilk kez düştü. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ağustos ayında üretimdeki yüzde 1.5’lik azalmayla ilgili olarak, “Düşe kalka büyüyeceğiz. Çok kayda değer bir şey olarak görmüyorum” yorumunu yaptı.
Büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretiminde Kasım 2009’dan beri ilk kez düşüş yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretim endeksi, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 azaldı. Sanayi üretimi, Temmuz’da beklentilerin üzerinde gerçekleşerek yüzde 3.4 artış göstermişti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ağustos’ta yıllık bazda en yüksek artış yüzde 4.5 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde oldu.
Ana sanayi yüzde 11.4 düştü
TÜİK, 2012 yılı Ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, ana sanayi grupları sınıflamasında aylık bazda yüzde 11.4 azalış oldu. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yıllık bazda yüzde 0.4 artış, aylık bazda ise yüzde 1.3 oranında azalış görüldü. İmalat sanayi endeksi Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.6, geçen aya göre yüzde 12.9 azaldı.
En fazla artış elektrikte
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ağustos’ta yıllık bazda en yüksek artış yüzde 4.5 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde oldu. Söz konusu sektörde, aylık bazda yüzde 5.5 azalış görüldü. Bu dönemde, yıllık bazda ara malı imalatı endeksi yüzde 0.7 azalırken, dayanıksız tüketim malı imalatı endeksi yüzde 1, enerji endeksi yüzde 2.4 arttı. Dayanıklı tüketim malı imalatı endeksi yüzde 6,2, sermaye malı imalatı yüzde 12 oranında azaldı.
Kayda değer değil
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim rakamının son 32 aydır ilk defa düştüğünü belirterek, “Ama olsun. Düşe kalka büyüyeceğiz. Bunun başka yolu yok. Ümit ediyorum ki önümüzdeki aylarda bu çok çabuk telafi edilir. Çok kayda değer bir şey olarak görmediğimi ifade etmek istiyorum” dedi. Ağustos ayı sanayi üretim verilerini, “biraz fren yapmanın getirmiş olduğu bir sonuç” olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Çağlayan, faizler konusunda söylediklerinin ise yanlış değerlendirildiğini belirtti.
Faiz lobisi kızıyor
Çağlayan şöyle devam etti: “Benim faizler konusunda ifade ettiğim şu; üretimin, yatırımın, büyümenin önünü kesmeyecek bir faiz yapısı. Tekrar ifade ediyorum, bunu söylerken de birilerinin rahatsız olduğunu biliyorum, özellikle onları rahatsız etmek için söylüyorum, çok hoşuma gidiyor onların rahatsız olması. Çünkü rahatsız ettiğim kesim, faiz lobisidir. Faiz enflasyonun anasıdır. Altını çizerek söylüyorum. “
Düşük büyüme tescillendi sıkıntılar sürecek
Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar büyümedeki gelişmelerden hoşlanmasa da, Ağustos ayı sanayi üretim verisi ve açıklanan orta vadeli program (OVP) ile birlikte Türkiye’nin 2-3 yıl sürecek düşük büyüme süreci yaşadığı tescillendi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yılki büyüme hedefinin 3.2 olarak revize edildiğini açıkladı. Ağustos ayı rakamı göz önüne alındığında hükümetin bu yılın son çeyreğinde biraz daha gaza basacağı kesin. Ancak Babacan gelecek yılki büyüme hedefini de yüzde 4 olarak açıkladı yani Başbakanın ve Bakan Çağlayan’ın istediği kadar fazla gaza basılmayacağı da ortada.
Babacan da büyüme istiyor
Artık tescillenen bu eğilim iş dünyasında başlayan sıkıntıların devam etmesi, işsizlikteki azalmanın duracağı hatta yeniden yükselişe geçeceği, iç talebin artmayacağı yani memur-işçi maaşlarında seçim döneminde beklenen zamların gelmeyeceği anlamına geliyor. Aslında bütün politikacılar gibi Babacan’ın da yüksek büyüme istediği açık. Ancak makro ekonomik dengelerin bozulmaması için, mevcut küresel ortamda Türkiye’nin düşük büyüme ile yetinmek zorunda kaldığı da açık.Buradaki risk; Başbakanın uzun seçim sürecinin etkisiyle, bu düşük büyüme hedefleriyle yetinmek istemeyip, oy kaygısıyla aşırı gaza basması...
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.