Eczacıbaşı - Lincoln Electric Askaynak, İTÜ Güneş Teknesi ve Denizaltı Takımı'na destek veriyor
Eczacıbaşı Lincoln Electric Askaynak, İTÜ Güneş Teknesi ve Denizaltı Takımının 2010 yılından bu yana üzerinde çalıştığı Mini Denizaltı Projesine sponsorluk desteği veriyor.
Eczacıbaşı – Lincoln Electric Askaynak, İTÜ Güneş Teknesi ve Denizaltı Takımı’nın 2010 yılından bu yana üzerinde çalıştığı Mini Denizaltı Projesi’ne sponsorluk desteği veriyor. Askaynak, proje kapsamında İTÜ öğrencilerine, tasarımı tamamlanan ve inşasına başlanan denizaltının üretiminde kullanılmak üzere kaynak makineleri, sarf malzemeleri ve ekipman temin ediyor. Askaynak ayrıca, kullanılacak kaynak prosedür ve teknikleri hakkında da danışmanlık desteği veriyor. Sualtında herhangi bir araca bağlı olmaksızın seyir yapabilecek mini denizaltı, 2 kaptan tarafından kumanda edilecek ve dalış donanımları hariç 1 yolcu alabilecek. Genişliği 60 cm, uzunluğu 6 metre olacak mini denizaltının, 100 metreden daha derine inebilmesi ve 5 deniz mili sürat yapabilmesi hedefleniyor.
Ülkemizde, derin dalış yapabilecek insanlı denizaltı araçlarına, tarihi batıkların araştırılması, denize düşen hava araçlarının tespit edilmesi, gerektiğinde numune veya cisim elleçlenebilmesi için ihtiyaç duyuluyor. Halen bu durumlarda diğer ülkelerden yardım isteniyor ya da yeterli çalışma yapılamıyor. Bu doğrultuda 2010 yılında çalışmalarına başlayan İTÜ Güneş Teknesi ve Denizaltı Takımı’nın tüm ekip üyeleri, mezuniyet tez konularını, tasarlanan aracın ihtiyaçlarına yönelik olarak sürdürüyor. Takım Mini Denizaltı Projesi’yle, bu yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenecek “International Submarine Races”da Türkiye’yi temsil edecek. Böylece, 1989’dan bu yana Amerikan Donanması’na ait Naval Surface Warfare Center’da yapılması planlanan yarışlarda, ilk defa bir Türk takımı yer almış olacak.
2004 yılında bir öğrenci proje ekibi olarak yola çıkan İTÜ Güneş Teknesi ve Denizaltı Takımı; İTÜ’de doktora, yüksek lisans ve lisans seviyelerinde mühendislik eğitimi alan öğrencilerden oluşuyor. Başta Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği olmak üzere Makine ve Elektrik Fakültelerinde okuyan öğrencilerin kurduğu takım, projeleriyle uluslararası yarışmalara katılmayı hedefliyor. 2007 yılında Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan ilk teknesi Nusrat’ı, 2008 yılında Muavenet’i, 2012 yılında da Odabaşı’yı inşa eden ekip; Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Solar Splash isimli yarışmada, sırasıyla Dünya Üçüncülüğü, Dünya İkinciliği ve Dünya Şampiyonluğu derecelerini aldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.