Ege İhracatçı Birlikleri ilk çeyreği 2,58 milyar dolar ihracat ile kapattı
Türkiye ihracatında miktar bazında ihracat artışına rağmen dolar/euro paritesindeki düşüş seyri ihracatı değer bazında düşürüyor.
Türkiye ihracatında miktar bazında ihracat artışına rağmen dolar/euro paritesindeki düşüş seyri ihracatı değer bazında düşürüyor.
Türkiye ihracatında miktar bazında ihracat artışına rağmen dolar/euro paritesindeki düşüş seyri ihracatı değer bazında düşürüyor. Söz konusu düşüş Ege bölgesinde de net olarak izleniyor. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kayda alınan Mart ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 20 gerileyerek 881 milyon 439 bin dolar oldu. Egeli ihracatçılar yılın ilk çeyreğini ise 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 17’lik gerileme ile 2 milyar 580 milyon ihracat ile kapattı.
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan 881 milyon 439 bin dolarlık Mart ayı ihracatında ilk sırayı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30’luk gerilemeye rağmen 437 milyon 696 bin dolarlık ihracat ile sanayi ürünleri aldı. İkinci sıradaki tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 2’lik gerileme ile 378 milyon 576 bin dolara ulaştı. Madencilik sektörü ise geçen yılın Mart ayına oranla yüzde 21 düşüş ile 65 milyon 167 bin dolar olarak kayda alındı.
Egeli ihracatçılar 2015 yılının ilk çeyreğini ise 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 ihracat düşüşü ile 2 milyar 580 milyon dolarlık ihracat ile kapattı. EİB’in son 12 aylık rakamlarına bakıldığında yıllık ihracatın yüzde 5 gerileme ile 11 milyar 682 milyon dolar olarak gerçekleştiği görülüyor.
Ege İhracatçı Birlikleri’ni oluşturan 12 ihracatçı birliğinden Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 29 artış ve 43 milyon 857 bin dolar ihracatı ile Mart ayından ihracatını en çok artıran birlik oldu. Mart ayı ihracatında artış görülen diğer iki birlik ise yüzde 7 artışla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve yüzde 6 oranında artışla Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olurken, diğer birliklerin ihracat kayıtlarında gerileme kaydedildi.
Yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 16 artış ile Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 3 oranında ihracatını artıran Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve yüzde 1 artışla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ihracatını artıran üç birlik olurken diğer birliklerin ihracat rakamlarında düşüş yaşandı.
Mart ayı şampiyonu Tütün İhracatçıları Birliği…
İlk çeyrek liderliği ise tüm olumsuzluklara rağmen demir çelik sektörünün…
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Mart ayında EİB’nin toplam ihracatı içinden aldığı pay ile liderliğe yükseldi. Birlik ihracatındaki yüzde 14’lük gerilemeye rağmen Mart ayında 103 milyon 868 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Tütün İhracatçıları Birliğinin ilk çeyrek rakamı ise yüzde 10 oranında gerileme ile 268 milyon 615 bin dolar oldu ve ilk çeyrek sıralamasında üçüncülükte yer aldı.
EİB ihracatında genellikle ilk sırada yer alan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise, Mart ayında yaklaşık yüzde 50’lik düşüş ve 91 milyon 202 bin dolar ihracat ile ikinci sıraya geriledi. Birliğin yılın ilk üç ayındaki toplam ihracatı ise 322 milyon doları aştı ve sektör yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen ilk çeyrekte EİB içinde en yüksek ihracatı gerçekleştirdi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise Mart ayında yüzde 30 gerileme ve 79 milyon 818 bin dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. EHKİB’in ilk çeyrek ihracatı ise yüzde 19 düşüş ile 285 milyon 100 bin dolar olarak kayda alındı.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği de Mart ayında ihracatını yüzde 7 artırarak 69 milyon 296 bin dolar ihracatı ile yine dördüncü sırada yer aldı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ilk çeyrekte de dördüncülüğünü koruyarak 210 milyon 581 bin dolarlık ihracata imza attı.
Maden sektörü ihracatında gerileme sürüyor
Ege Maden İhracatçıları Birliği EİB ihracat sıralamasında yine beşinci sektör olarak yerini aldı. Mart ayında yüzde 21 oranında ihracat kaybı yaşayan sektör Ege’den 65 milyon 167 dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ilk çeyrek sonuçlarına göre sıralaması değişmedi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatı yüzde 25 oranında gerileyen maden sektörünün üç aylık ihracatı 193 milyon 532 bin dolar oldu.
Mart ayının ihracat artışında ilk sıra hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörünün
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Mart ayını yüzde 29 artış ve 43 milyon 857 milyon dolar ihracat kaydı ile tamamladı. Sektörün ilk çeyrekteki ihracatı da yüzde 16 artış ile 102 milyon 760 bin dolara ulaştı.
Diğer sektörlerin ihracatlarındaki gerileme rakamlara yansıdı
Ege İhracatçıları Birliği bünyesinde faaliyetlerini sürdüren diğer birliklerin Mart ayı ve ilk çeyrek değerleri sıralamasına baktığımızda ise;
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliğinin Mart ayında yüzde 6 gerileme ile 46 milyon 392 bin dolar ihracata ulaştığı görülüyor. Birliğin üç aylık ihracatı ise yüzde 9 azalış ile 122 milyon 551 bin dolar oldu.
Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği ise Mart ayını 40 milyon 682 bin dolar, ilk çeyreği ise 123 milyon 127 bin dolar ihracat ile tamamladı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Mart ayında yüzde 15 gerileme ve 18 milyon 390 bin dolar ihracat gerçekleştirirken yılın ilk üç ayında 48 milyon 454 bin dolar ihracata ulaştı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin Mart ayı ihracatı yüzde 9 düşüş ile 11 milyon 109 bin dolar, ilk çeyrek ihracatı ise 33 milyon 527 bin dolar oldu. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 29 gerilediği Mart ayında 8 milyon 814 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Birliğin üç aylık ihracatı da 28 milyon 215 bin dolar olarak kayda geçti.
İhracat artışı için hedefimiz Uzakdoğu, Afrika ve Hindistan…
Türkiye’nin toplam ihracatındaki gerilemenin Ege ihracatına da yansıdığı belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk “İhracatımızdaki gerilemenin ana sebebi kurlarda yaşanan istikrarsızlık ile euro/dolar paritesinde yaşanan gerileme. Özellikle sanayi grubunda hammadde dolar bazında ithal edilirken, en önemli pazarlarımız arasında yer alan AB bölgesine ihracatımız euro bazında gerçekleşiyor. Bu nedenle paritedeki gerilemenin ihracata olumsuz yansıması da artıyor. Hammaddenin yanı sıra ülkemizdeki enerji ve işçi maliyetlerinin yüksekliği de ihraç ürünlerine yansıdığında AB ülkelerine yapılan ihracatta sektörlerimizin rekabet gücünü düşürüyor” dedi.
İhracatçının her zaman istikrarlı kurdan yana olduğunu da vurgulayan Ünlütürk, “ihracatçı firmalarımızın önemli bir bölümünü küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. Ekonomideki kur dalgalanmalarına karşı bu işletmelerimiz uygulanabilecek metotları maalesef hayata geçirmekte zorlanıyor ve mevcut durumdan direkt olarak etkileniyorlar. Bu nedenle ülkemiz için kur ve parite istikrarının önemi bir kat daha artıyor.” diyerek açıklamasına devam etti.
Sabri Ünlütürk sözlerinin sonunda “kurlar, parite düşüşleri, hammadde fiyatları, komşu ülkelerde süregelen siyasi ve ekonomik problemler ile Rusya’daki son dönem gelişmelerinin ihracattaki olumsuz etkilerine karşılık tüm sektörlerimizde ihracatta yeni pazar arayışlarımız da sürüyor. Öncelikle büyük bir gelişme potansiyeline sahip olan Hindistan’a birliklerimizin katılımı ile önümüzdeki günlerde bu ülkeye bir ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz. Ayrıca Uzakdoğu ve özellikle Japonya ile Afrika ülkeleri de ihracatımızı artırma yönünde çalışmalar yürüteceğimiz pazarlar arasında yer alıyor. Ancak ihracattaki olumlu gelişmeleri yılın ikinci yarısında hatta son çeyreğinde bekliyoruz” diye belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.