EKONOMİYE VE KARDEŞLİĞE ÇELİKTEN BİR KATKI
Azerbaycanın önde gelen Türk yatırımcılarından Turanlı ailesinin demir-çelik fabrikası DHT Metal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün katıldığı tören ile ek tesislerinin açılışını gerçekleştirdi
Azerbaycanın önde gelen Türk yatırımcılarından Turanlı ailesinin demir-çelik fabrikası DHT Metal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün katıldığı tören ile ek tesislerinin açılışını gerçekleştirdi
Azerbaycan’ın önde gelen Türk yatırımcılarından Turanlı ailesinin demir-çelik fabrikası DHT Metal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı tören ile ek tesislerinin açılışını gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet DHT Metal fabrikasını ziyaret ederek, Azerbaycan’ın hurda demirini yeniden ekonomiye kazandırmak hedefiyle çalışan bu modern ağır sanayi yatırımı hakkında bilgiler aldı.
DHT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Turanlı’nın açılış konuşmasıyla başlayan tören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı kısa konuşmayla devam etti.
1996 yılından beri Azerbaycan’a yatırım yaptıklarını belirten ve tarımdan ağır sanayiye farklı alanlarda büyük çaplı şirketlere ve projelere imza atmaktan mutluluk duyduklarını belirten Dağıstan Turanlı, Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine sağladıkları katkıyı birincil hedef olarak gördüklerinin altını çizdi.
Yaptığı konuşmada Azerbaycan ile kardeşlik ilişkilerine değinen, bir Türk yatırımcının DHT Metal fabrikası gibi büyük bir işletmeyi hayata geçirmesinden, demir-çelik sanayinde aktif rol oynamasından mutluluk duyduğunu belirten Abdullah Gül, yeni yatırım alanlarının üretimi için start düğmesine bastı ve fabrikayı gezerek bilgi aldı.
1996 yılında Bakü’de faaliyetlerine başlayan DHT Metal, 2002 yılında endüksiyon ocaklarının bünyesine eklenmesiyle metal ergitme prosesine başlamış, yeni yatırımlarla kapasitesini artırmayı sürekli hale getirmiş bir işletme. Bugün ark ocağının da eklenmesiyle fabrika, Azerbaycan ağır sanayii içinde güçlü bir yer edinmiş durumda.
İşletme, toplam 70.000 m2’lik alanda, bine yakın çalışanı ve aylık 40.000 ton sıvı çelik üretme kapasitesiyle hizmet veriyor.
Toplamda 200 milyon doları bulan bir yatırım olarak DHT Metal kendine her yıl en az 50 büyüme hedefi koymuş durumda.
Fabrika, hurda demirden değişik ebatlarda kütük demir, yuvarlak ve kare kesit demir ve inşaat demiri üretimi yapıyor.
DHT Metal’in ürün gamı içinde termomekanik yöntemle sertleştirilmiş anti-sismik deprem demiri önde geliyor.
Fabrikanın nüvesini oluşturan haddehane ünitesinde, fabrikanın kendi üretimi olan kütüklerden 10-20 mm çapında kare kesitli demir, L20-L25-L30 köşebent ve 8-32 mm çapında her türlü inşaat demiri üretimi yapılıyor. Tav fırını, hazırlama ve sürekli haddeleme yöntemiyle çalışan haddehanenin kurulu kapasitesi aylık 30.000 ton.
Dünya markası olma yolunda
DHT Metal, Azerbaycan ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen bir işletme. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki toplumsal ve ekonomik ilişkileri güçlendirmesi yönüyle de özel bir konuma sahip.
Azerbaycan’da demir-çelik üretiminde kalite çıtasının yükseltilmesi için örnek bir tesis olmayı temel önceliklerinden biri olarak gören DHT Metal, bu amaçla son teknolojiye yönelik yatırımlarını sürdürmüş ve kalite kontrol sistemleri geliştirmiş durumda.
Azerbaycan’ın demir-çelik alanında tam olarak kendine yeterli hale gelmesini sağlamanın dışında, şirketin bugünkü satış coğrafyasını ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kafkaslar oluşturuyor. Afganistan, Bahreyn, Mısır, Katar, Hindistan, İran, Umman, Gürcistan, Kazakistan, Kuveyt, Ürdün, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye, Türkmenistan, Ukrayna, Yemen ve Türkiye ihracat yapılan ülkeler arasında.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.