Emek Boru, TANAP Projesine Değer Katıyor
Türkiyenin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi Emek Boru
Ülkemize ve sanayimize değer katan stratejik firmalardan birisi konumunda olan Emek Boru; hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük başarılara imza atmış durumda...
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi Emek Boru… Ülkemize ve sanayimize değer katan stratejik firmalardan birisi konumunda olan Emek Boru; hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük başarılara imza atmış durumda... Pek çok prestijli projede imzası bulunan Emek Boru, TANAP PROJESİ başta olmak üzere; 2017 yılının ikinci yarısında devreye alınacak olan İzmir Aliağa’daki Türkiye’nin en kapsamlı ve aynı zamanda dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan Star Rafinerisi projesi için çelik kazık borusu imal ediyor. Bunula da kalmıyor ve ASKİ’nin Çamlıdere projesi, İSKİ’nin Melen projesi, Konya Mavi Tünel projesi için de üretimlerini sürdürüyor. TANAP PROJESİ gibi prestijli bir proje için üretim yapmanın vermiş olduğu haklı gururu yaşayan firma faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Emek Boru olarak üretimimizi yaklaşık 40 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 100 bin metrekare alanda gerçekleştiriyoruz. 1983 yılından beri spiral kaynaklı çelik boru üreten firmamız 1990 yılından bu yana Ceceli Grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirketimizde 315 personel ile 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Petrol ve doğalgaz boruları, içme suyu boruları, kazık boruları ve konstrüksiyon amaçlı çelik borular üretiyoruz. Kullanım amaçlarına göre değişik kaplamalar da yapıyoruz. Fabrikamızda toplam 460 bin ton üretim kapasitesinde dört tane üretim hattımız var. Bu kapasite ve üretim bandı ile Türkiye’nin 500 büyük sanayi firması arasında yer almaktayız. Aynı zamanda Türkiye’nin beş yüz büyük ihracatçısı içerisindeyiz.
Uzun yıllardır dünya genelinde büyük projelere imza atıyorsunuz, ihracat anlamında pazarlarınızdan ve yurtdışı projelerinizin güncel durumundan kısaca bahseder misiniz?
Projelerin gereklilikleri doğrultusunda kullanım yerine göre farklı segmentlerde ürettiğimiz ürünlerimizi dünyanın çeşitli bölgelerine gönderiyoruz. Örneğin Batı Avrupa bölgesinde küçük ve orta ölçekli, Kuzey Afrika bölgesinde ise orta ve büyük ölçekli projeler için gaz ve su boruları üretiyoruz. Özellikle Cezayir’i Türkiye için önemli bir pazar olarak görüyoruz. Bir kısmı sonuçlandırılmış, bir kısmı ise devam eden içme suyu ve doğalgaz projeleri ile 2000 yılından bu yana bu pazardaki varlığımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar Cezayir pazarında en önemli su ve gaz idareleri ile çok büyük projeler gerçekleştirdik ve bu bölgede 175 bin tondan fazla boru üretimi yaparak 200 milyon doların üzerinde iş hacmine ulaştık. Cezayir ihracat ve yatırım için oldukça cazip bir pazar. Son 15 yılda altyapısına verdiği önem ve ayırdığı bütçe ile dünyada hedeflediğimiz pazarlardaki toplam hedef sektörlerimizin önemli bir bölümünü barındıran bir kapasiteye sahip. Bununla birlikte ülkenin güneyindeki yeraltı kaynaklarını kuzeyindeki yerleşim planlarına taşıyacak projeler geliştirmiş olması önümüzdeki dönemde Cezayir pazarındaki talebin daha da artacağını göstermekte.
Ayrıca dünyanın birçok bölgesinde kazık borusu üretimi gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte Ortadoğu bölgesinde su borusu projelerine son dönemde ağırlık verdik ve Amerika kıtası için araştırmalarımız devam ediyor. Özetle Peru, Ekvator Ginesi, Reunion Adası ve Kongo’nun da yer aldığı 40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.
Biraz da yurtiçi projelerinizden bahsedebilir miyiz? Geçtiğimiz yıl TANAP gibi yüksek tecrübe gerektiren önemli bir projenin boru üretimini üstlendiniz, projenin son durumundan kısaca bahsedebilir misiniz?
Bu prestijli projenin boru temini ihalesinde, TANAP Doğalgaz Boru Hattının yaklaşık olarak yüzde 12’sini Emek Boru olarak üretmek üzere anlaşmamızı yaptık. Şu anda üretim ve sevkiyat süreçlerimiz çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Mevcut kontratımızın yüzde 65’ını üretmiş durumdayız ve ürettiğimiz ürünlerin yüzde 95’ını sahalara teslim ettik. Devlet katkılarının artarak devam etmesi uluslararası projelerde yer almamız için çok büyük önem taşıyor. Ayrıca bölgesinin en önemli konteynır limanlarından biri olması hedeflenen Petkim Konteyner Limanı, 2017 yılının ikinci yarısında devreye alınacak olan İzmir Aliağa’daki Türkiye’nin en kapsamlı ve aynı zamanda dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan Star Rafinerisi projesi için çelik kazık borusu imal etmekteyiz. Star Rafinerisi için 4 parça halinde imal ettiğimiz ürünlerimizi sahada 75 metrelik borular elde edecek şekilde birleştirebiliyoruz. Karabiga ve Çandarlı Liman projelerimizde de olduğu gibi projenin büyüklüğüne göre gerçekleştiği bölgede kendi tesisimizi kurup yerinde üretim yapabiliyoruz. ASKİ’nin Çamlıdere projesi, İSKİ’nin Melen projesi, Konya Mavi Tünel projesi için de üretimlerimiz devam etmekte.
Sektörde pek çok rakibiniz varken Emek Boru olarak TANAP Projesi gibi prestijli bir projede yer almak sizlere neler kazandırdı? Başarınızın sırrını neye bağlıyorsunuz?
Dediğiniz gibi TANAP çok prestijli bir proje. Projenin boru tesliminin 2016 yılı sonu itibarıyla tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu proje siyasi olduğu kadar ekonomik açıdan da çok önemli bir proje, burada Türk firmalarının yer alması dünyada üstlenilecek diğer projeler için de ciddi bir referans olacak. Her zaman en yüksek teknoloji ile ürün kalitemizi daha da arttırmayı hedefledik. Kalitemizi tescilleyen ulusal ve uluslararası tüm kalite standartlarına sahibiz. Tabiki sürekli gelişime açık ve yüksek motivasyonla çalışan takımımızın bu başarıda payı çok büyük.
Sektörün dinamiklerini değerlendirdiğinizde, boruya yönelik talep genel olarak ne durumdadır? Olumlu ya da olumsuz açıdan mevcut durum değerlendirmeniz nedir? 2016 yılı için nasıl bir öngörünüz var?
Çelik boru sektöründe iç pazardaki en büyük alıcıların, devlete ait DSİ ve BOTAŞ gibi kurumlarıyla, bu kurumlara hizmet veren müteahhitler ve büyük şehir belediyeleri olduğunu söyleyebiliriz. İç pazarda her yıl ortalama 500.000-750.000 ton arasında talep oluşmakta ve bu miktarın arttırılması ancak siyasi ve ekonomik istikrar ile sağlanabilmektedir. Yurtdışı pazarlarda ise global ticaret hacminin azalması yaşanan siyasi gelişmeler maalesef çelik boru ihracatını olumsuz olarak etkilemektedir. 2016 yılı için yurt içi pazarında talepte canlanma beklerken, yurt dışı pazarlar için maalesef beklentimiz aynı doğrultuda değil. 2016’da büyük projeler ve büyük yatırımlar söz konusu. Şu an iç pazar ağırlıklı talep var. Bu sene büyük projeler hayata geçiriyoruz. Talebin ve üretimin yüksek olacağı bir yıl bekliyoruz.
Ar-Ge faaliyetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Firma olarak Ar-Ge çalışmalarımızda üretim geliştirme odaklıyız. Üretim teknolojilerimizi sürekli olarak iyileştirerek, inovatif yaklaşımlar ile daha yüksek teknik özelliklerde daha da kaliteli üretim sağlayabileceğimiz, izlenebilirliği en üst seviyede tutabileceğimiz çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bizlerin önemli gördüğü unsur, bu çalışmaların sürekliliğini sağlamak ve olumlu katkılarını bütün çalışanlarımız ile paylaşarak yüksek motivasyonlu sürekli gelişime inanmış bir takım oluşturabilmektir. Bu çerçevede uzun yıllardır sürdürdüğümüz çalışmalarımız, 2016 yılında da artarak devam edecektir.
Sektördeki rekabet ortamı hakkındaki görüşleriniz neler? Sizce sektörde adil bir rekabet ortamı var mı? Rakiplerinizden nasıl farklılaştığınızı düşünüyorsunuz?
Spiral kaynaklı çelik boru sektöründe yaklaşık 3.000.000 tonun üzerinde bir kapasite varken, kapasite kullanım oranı %50 civarındadır. Bu durum beraberinde ciddi bir rekabet ortamı getirmekte ve sektörümüzü olumsuz etkilemektedir. Emek Boru olarak sektörümüzdeki en büyük üç üretici arasında olduğumuzu söyleyebilirim. Bizi diğer üreticilerden farklı kılan özelliklerimiz; yüksek kapasite ile çok kısa termin sürelerinde proje ihtiyaçlarına karşılık verebilmemiz, Türkiye’nin her coğrafi bölgesine ekonomik olarak avantajlı çözümler üretebilmemiz ve müşterilerimize boru ve boru hatlarının tasarımı anlamında da hizmet verebilmemizdir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.