Enerji geleceğinin temelini işbirliği oluşturuyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Aslında enerji sektörü özellikle bölgemizde gördüğümüz siyasi istikrarsızlıkların da bir sinir ucudur. Libya'da yaşanan İran'da yaşanan bir kısım gelişmeler bunu gösteriyor'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Aslında enerji sektörü özellikle bölgemizde gördüğümüz siyasi istikrarsızlıkların da bir sinir ucudur. Libya'da yaşanan İran'da yaşanan bir kısım gelişmeler bunu gösteriyor'' dedi.
Bakan Yıldız, 13. Uluslararası Enerji Forumunun (UEF) ''Küresel Enerji Diyaloğu: Enerji İşbirliğinin Geleceğini Planlama'' başlıklı 4'üncü oturumunda bir konuşma yaptı.
Forumda yapılan tartışmalarda da vurgulandığı gibi, enerjinin her ülkenin refahı ve ekonomik gelişiminin zaruri ve önemi giderek artan bir parçası olduğunu kaydeden Yıldız, bununla beraber, dünyanın bugün benzeri görülmemiş bir belirsizlikle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Yakın zamanda yaşanan ekonomik krizin, enerji piyasalarını da etkilediğini dile getiren Yıldız, küresel ekonominin toparlanma hızının gelecek yıllardaki enerji beklentilerinin anahtarını elinde tuttuğunu ifade etti.
İşbirliği vurgusu
Daha iyi bir enerji geleceğinin temelini ülkeler arasındaki işbirliğinin oluşturduğunu kaydeden Yıldız, ''Günümüzde enerji güvenliği, dış politika, ulusal güvenlik ve küresel istikrar ile yakından alakalı bir kavram haline gelmiştir. Aslında enerji alanında bağımlılığın artması, ülkeler arası ve bölgeler arası enerji işbirliğini geliştirmekte ve bunun sonucunda kaynak ve güzergah çeşitliliğinin gerçekleştirilmesi suretiyle enerji güvenliğinin temini yoluna gidilmektedir'' dedi.
Bakan Yıldız, bağımlılık olgusunun ortaya çıkması beklenmeden ülkeler veya bölgeler arası işbirliğinin sağlam bir dayanışma içerisinde tesis edilmesinin daha verimli sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Bugün hiçbir ülkenin enerji problemlerini tek başına çözebilecek durumda olmadığını kaydeden Yıldız, benzer şekilde bir ülkenin kendi kendine yeter durumda olduğundan da kesin bir şekilde bahsedilemeyeceğini, böyle bir atmosferde, tüketicilerin enerji arz güvenliklerini, üreticilerin de uzun dönemli yatırımları ile alakalı riskleri minimize etmek ve talep güvenliğini temin etmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.
Diğer taraftan transit ülkelerin de kaygıları bulunduğunu anlatan Yıldız, bölgesel ve küresel taşıma sistemlerinin geliştirilmesi için tüketici ve transit ülkeler arasında işbirliği ve dayanışmanın kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin enerji ihtiyacı ve transit konumu
Konuşmasında Türkiye'nin enerji ihtiyacı konusunda da bilgi veren Yıldız, Türkiye'nin toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 30'u öz kaynaklarla karşılanırken, geriye kalanının çeşitlendirilmiş ithalat portföyünden sağlandığını dile getirdi.
Yıldız, ''Bu bakımdan, enerji politikalarımızın ana hedefi; gerekli enerjinin zamanında, güvenilir bir şekilde, uygun fiyatla, çevreyle uyumlu olarak ve yüksek kalitede sağlanması temeline oturtulmuş bulunmaktadır'' diye konuştu. Jeopolitik açıdan çok önemli bir bölgede bulunan Türkiye'nin, dünya ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde 65'ine ve gaz rezervlerinin yüzde 71'ine sahip bölgelerle komşu olduğuna dikkati çeken Enerji Bakanı, bu nedenle Türkiye'nin Hazar Bölgesi, Orta Asya ve Ortadoğu gibi enerji zengini ülkelerle, Avrupa'daki tüketici pazarlar arasında doğal köprü konumunda olduğunu kaydetti.
Irak doğalgazı
Irak'ın yeniden yapılanması ve refahı için tasarrufunda olan en önemli kaynağın doğal kaynaklar olduğunu düşündüklerini ifade eden Yıldız, Irak'ta bulunan doğalgaz rezervlerinin geliştirilmesi durumunda, söz konusu rezervlerin kısa mesafe bağlantıları ile Türkiye'den taşınmasının oldukça kolay olacağını söyledi.
Yıldız, ''Türkiye ulusal ve uluslararası doğalgaz ticaretinde çok büyük bir tecrübeye sahiptir ve Irak'ın doğalgaz planlamasının tümünde samimiyetle yardım sağlayabilecek konumdadır. Bu kapsamda Irak ile işbirliği hususlarında çalışmalar yürütmekteyiz ve inanıyoruz ki gelecek yıllarda Irak gazı piyasalara ulaşmış olacaktır'' diye konuştu.
Enerji Bakanı, üretici ülkeler ile tüketici ülkeler arasında işbirliğinin artırılarak ekonomik bağların kurulması ve daha duyarlı sürdürülebilir uluslararası bir ortam arz edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Sorular
Konuşmasının ardından yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, Güney Kıbrıs'ın Akdeniz'de yaptığı doğalgaz aramasıyla ilgili Türkiye'nin ne düşündüğünün sorulması üzerinde, Güney Kıbrıs'ın yaptığı aramaların uluslararası hukuka uygun olmayan bir zeminde gerçekleştirildiğinin bilinmesi gerektiğini söyledi.
Yıldız, ''Bu forumda enerjinin aynı zamanda barışın gerekçesi olması gerektiği konusunda temel vurgular yapıldı. Aslında enerji sektörü özellikle bölgemizde gördüğümüz siyasi istikrarsızlıkların da bir sinir ucudur'' dedi. Libya'da, İran'da yaşanan bir kısım gelişmelerin bunu gösterdiğini ifade eden Yıldız, bu siyasi istikrarsızları enerji sektörünün çok seri bir şekilde hissettiğini ve bu nedenle fiyatların da olumsuz etkilendiğini vurguladı.
Fukuşima sonrasında Türkiye'nin nükleer programının sorulması üzerine Yıldız, Fukuşima'dan bütün ülkelerin çıkartacağı derslerin olduğunu, Türkiye'nin de gerekli dersi çıkarttığını, reaktör yapımında güvenlik önlemlerinin artırılmasına dönük işlemlerin uygulanacağını bildirdi.
''Güney Kore'yi nükleer santralin yapımı ve işletilmesinde ortak olarak görüyor musunuz-'' şeklindeki bir soruya Bakan Yıldız, ''Gerek Güney Kore'nin gerekse Japonya'nın verebileceği her türlü teklifi değerlendireceğimizi ben bir kez daha belirtiyorum'' dedi.
Yıldız, Mersin Akkuyu'da ilk reaktörün 2019 yılında işletmeye alınmış olacağını da söyledi.
Bağdat'tan bağımsız olarak Kuzey Irak'tan ham petrol tedariği sağlanıp sağlanmadığının sorulması üzerine Yıldız, TPAO'nun merkezi hükümetle işbirliğinin devam ettiğini, Kuzey Irak'ta ise özel sektörün yürüttüğü bir kısım çalışmalar olduğunu ifade etti.
''Katar'dan LNG alımı konusunda bir ilerleme kaydedildi mi-'' şeklindeki soru üzerine de Yıldız, ''İlerleme kaydettik, toplantı sonrasında öncesine göre fazla ilerleme kaydettik'' yanıtını verdi.
Yıldız tam gaz
Forumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın görüşme trafiği dikkati çekti. Forumda resmi düzeyde yapılan 80 ikili görüşmenin 13'ünü Yıldız gerçekleştirdi. Bakan Yıldız'ın resmi olmayanlarla birlikte yaptığı ikili görüşme sayısı 20'yi aştı.
İki gün süren forum sırasında Bakan Yıldız, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger'in yanı sıra İtalya, Azerbaycan, Lübnan, İtalya, Cezayir, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Katar, Güney Afrika ve Rusya enerji bakanlarıyla, ABD'nin de Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman ile biraraya geldi.
ABD'den İngiltere'ye, Çin ve Hindistan'dan Rusya ve Meksika'ya kadar 73 ülkenin enerji bakanı ile 15 Uluslar arası kuruluş ile çok sayıda şirketin katıldığı forumda siyasi belirsizliklerin enerji fiyatlarını ve yatırımları etkilediği vurgusu yapıldı. 2014 yılında yapılacak olan 14. Uluslararası Forumunun da Rusya'da yapılmasına karar verildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.