Erdoğan TÜSİAD toplantısında, Türkiyenin artık yerli otomobilini üretmeli.
Başbakan Erdoğan TÜSİAD toplantısında, Türkiyenin artık yerli otomobilini üretmesi gerektiğini ifade ederek, bunun Türkiye ve Türke yakışacağını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: "Geçen akşam Sayın Koça dedim, Artık soyadınız gibi bir marka ile şurada biz yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki, bak bu da artık bizim otomobilimiz.Bunu sunalım, başaralım
8 Aralık 2010. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi automotivİst'in açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye'de yeni bir otomobil markası, modeli ve tasarımına ihtiyaç var. Bunu isterseniz beraber bir araya gelip yapın, isterseniz bireysel olarak yapın, isterseniz Ford'la ortak yapın, isterseniz İtalyanlarla, Almanlarla, Japonlarla, Korelilerle ortak yapın, ama yapın. Buna Türkiye'nin ihtiyacı var, toplumun beklentileri var" isteğini iletmişti.
20 Ocak 2011. Bu kez Başbakan Erdoğan TÜSİAD toplantısında, Türkiye’nin artık yerli otomobilini üretmesi gerektiğini ifade ederek, bunun Türkiye ve Türk’e yakışacağını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: "Geçen akşam Sayın Koç’a dedim, ‘Artık soyadınız gibi bir marka ile şurada biz yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki, bak bu da artık bizim otomobilimiz.Bunu sunalım, başaralım. Hepsi burada montajı yapılan otomobiller olmasın. Şu anda otomotiv sektörü içinde olan babalar burada... Bu işi halledin. Bir araya gelerek mi yaparsınız, yok ben bunu kendim de yaparım mı dersiniz. Nasıl arzu ederseniz. Artık yapalım. Türkiye’ye ve Türk’e bu yakışır. Bunu yapmamız lazım."
Koç aynı fikirde değil
Yaklaşık bir ay arayla devletin en üst kademesindeki iki kişi ağız birliği yapmışcasına aynı şeyi söyledi; "Otoda Türk markası yaratalım." Peki böyle bir şeye Türkiye'nin ihtiyacı var mı? Tüm dünyada uluslararası markalarda konsolidasyonlar yaşanırken, Volvo, Saab gibi markalar satılıp, Oldsmobile, Mercury gibi bir çok marka piyasadan silinirken, bir Türk markası dünyada ne yapabilir. Başbakan, marka yaratmayı özellikle Koç'tan istiyor ama Koç'un otomotiv yöneticileri aynı fikirde değil. Genelde tüm otomotiv sektörü, bir Türk markasının gerekli olmadığını, onun yerine yatırım teşviklerinin artırılıp daha fazla projeyi Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini düşünüyor.
En az 100 bin adet üretilmeli
Sebebi açık; Türk markası yaratmak için iç pazarda en az 100 binin üstünde üretilmesi gerekiyor. Aksi takdirde fizibıl değil. Eğer bu markanın uluslararası olmasını istiyorsanız ki Başbakan'ın açıklamalarından onu anlıyoruz, en az 7-8 ülkede satmanız şart. Bunun için de sadece reklam ve tanıtıma en az 1 milyar dolar harcamanız gerekir. Bu rakamı ben değil Tofaş CEO'su Ali Pandır veriyor. Devletin tanıtım bütçesinden bu para verilebilecek mi? Sanmıyorum.
Sonuçta zaten bir marka yaratmak fizibıl olsaydı bugüne kadar çoktan yaratılırdı. Anladığım kadarıyla Başbakan Erdoğan, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in başaramadığı Türk malı otomobil hayalini gerçekleştirmek istiyor ama açıkçası bu kapalı ekonominin hakim olduğu 1960'lı yıllarda daha kolaydı. Düşünün 1960'lı yılların başında daha ortada Koreli, Hintli, Çinli ve hatta Japon markalar bile yoktu.
Çin bile başaramadı
1.3 milyar nüfuslu Çin bile 20 milyonluk bir iç pazara sahip olmasına rağmen marka yaratmakta büyük zorluklar çekiyor. Bu markaların Türkiye'deki durumu da ortada. Biz de marka yaratacağız dersek benzer sorunları yaşarız. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu'nun sektörün dışında olmasına rağmen söylediği "Otoda bir Türk markası yaratmak elzem değil" yorumuna katılıyorum. Berberoğlu bu konuda şu çarpıcı örnekle aslınad durumu özetliyor; "Bu 'Türkiye'nin niye uçak gemisi yok?' sorusuna benziyor. Yok çünkü Türkiye'nin düşmanları uçak gemisiyle gidip vurulacak mesafede değil. O kadar basit. "
GM, Ford yaşatamadı
Evet, Türkiye markalar yaratmalı ama bir çok üst düzey yönetici gibi benim de fikrim bu otomobilde olmamalı. Çünkü ihtiyaç yok. Türkiye, geç olsa da bazı sektörlerde markalar yaratmaya başladı. Ama otomotivde hem marka kolay iş değil hem de gerekli değil. Bugün Volvo, Saab yaşayamadı. Hem de bu markaları GM, Ford gibi devler yaşatamadı. Çinliler gitti aldı. Yine tekrarlıyorum marka yaratmak için verilen çabadansa hükümetin yatırım teşviği vermesi gerektiğine inanıyorum. Yatırımcıların önü açılmalı.
Başbakan Erdoğan, bugün TÜSİAD'da yaptığı konuşmada, "Geçen akşam Sayın Koç'a dedim, 'Artık soyadınız gibi bir marka ile şurada biz yerli otomobilimizi üretelim ve dünyaya diyelim ki, bak bu da artık bizim otomobilimiz.' Bunu sunalım, başaralım. Hepsi burada montajı yapılan otomobiller olmasın. Şu anda otomotiv sektörü içinde olan babalar burada... Bu işi halledin. Bir araya gelerek mi yaparsınız, yok ben bunu kendim de yaparım mı dersiniz. Nasıl arzu ederseniz. Artık yapalım. Türkiye'ye ve Türk'e bu yakışır. Bunu yapmamız lazım" ifadesini kullandı.
KOÇ: TEKNOLOJİK OLARAK YAPMAK İMKAN DIŞI GÖRÜNÜYOR
Mustafa Koç, Erdoğan'ın çağrısına, “Daha onu teknolojik olarak yapmak biraz imkan dışı gibi gözüküyor. Elimizden geleni yapacağız. Ama dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir iş değil” diye konuştu.
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç da, daha önce zaten “Anadol” adında yerli bir marka ürettiklerini anımsatarak, Başbakan'ın yüzde 100 yerli üretimi kastettiğini söyledi. Şu anda zaten belli modellerde ithalatın 160 dolarlara kadar düştüğüne dikkati çeken Koç, “Burada bazı parçalar var ki bunları yerli olarak üretmek çok anlamsız. Mesela bilyalı rulmanı dünyada 3-4 şirket yapıyor ve bütün dünyaya veriyor. Bu gibi parçalar var ki Türkiye'de yapılması hiç mümkün değil. Olsa bile fevkalade pahalı olur ve ekonomik olmaz” dedi.
KİBAR: YAPANLAR NASIL YAPIYOR
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği Türk markası yerli otomobil üretimine ilişkin, “Zor bir şey değil. Yapanlar nasıl yaptı?” dedi.
Kamuoyunda da böyle bir beklenti bulunduğunu ifade eden Kibar, asgari 200 bin adedin altında olmayacak bir üretim platformuyla böyle bir modelin lanse edilebilmesinin mümkün olduğuna dikkati çekti. Kibar, şunları kaydetti:
“Türkiye'deki toplam pazar talebine baktığımızda 510 binler seviyesinde ve 40 marka bulunuyor. Hafif ticari ile binek araçlar arasındaki ÖTV'deki farklılık, Türk markası yerli otomobil üretimine ilişkin, olabilirlik anlamında sıkıntılara sebebiyet veriyor. Bunların nasıl bir ÖTV veya farklı bir vergilendirme politikasıyla ortaya konulabileceği önemli. Otomotiv sanayinin geleceğine yönelik durumların iyi analiz edilmesi gerekir. Yapılmayacak ne var ki, zor bir şey değil, yapanlar nasıl yaptı? Biz de aynı formatta veya benzer formatlarda yapabiliriz. Türkiye'de bu bilgi var ama önemli olan pazar ve pazar reaksiyonlarının ekonomik kılabilecek hale dönüştürebilmek.”
Sanayicilerin bu konuda çalışacağını dile getiren Kibar, “Zaten değişik konularda çalışıyoruz bu konuda da çalışabiliriz” dedi.
hürriyet
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.