EUROMETAL Çelik Günü ve YISAD Yassı Çelik Konferansı’nda Demir Çelik Ticaretinin Gündemi İncelendi
İstanbul Marriott Hotel Asia'da düzenlenen EUROMETAL Çelik Günü ve YISAD Yassı Çelik Konferansı'nda küresel demir ve çelik ticaretinde önemli konular ele alındı. YISAD başkanı Metin Tayfun İşeri ve EUROMETAL yönetim kurulu üyesi Alexander Julius, açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Metin Tayfun İşeri Demir ve Çelik Ticaretine Dair Değerlendirmelerini Paylaşıyor
YISAD Başkanı Metin Tayfun İşeri'nin aktardığına göre, güvence önlemleri son beş veya altı yılın dünya demir ve çelik ticaretini şekillendirdi. Üreticilerin ilk aşamada küreselleşmeye yönelik hareketleri yerini güvence önlemlerinin getirdiği kısıtlamalarla bölgeselleşmeye bıraktı. İşeri, bu dönemde ABDli üreticilerin daha fazla yatırım yaparak, 10 milyon mt üzeri yeni çelik kapasitesi devreye aldığını ve eski tesisleri modern olanlarla değiştirdiğini belirtti. Avrupa'nın biraz geride kaldığını fakat Karbondan Sınır Ayarlama Mekanizması çerçevesinde yeşil üretim ve elektrik ark ocaklarına yatırım yapmaya başladığını ve AB hükümetlerinin yerel üreticilerini desteklediğini de ekledi.
Gelecek Dönem Beklentilerine Dair Endişeli Açıklamalar
2023 sonunda başlayan Orta Doğu'daki siyasi belirsizlikler, enflasyon ve yüksek faiz oranları gibi faktörlerin bu yılki talebi olumsız etkileyeceği konusunda uyarılarda bulunan İşeri, Suez Kanalı’nın kapanması ve Panama Kanalı’nın geçişleri sınırlamasının da ticareti olumsız etkilediğini belirtti.
EUROMETAL'den Alexander Julius, Türkiye'nin Değerini Vurguluyor
EUROMETAL yönetim kurulu üyesi ve macroMETAL’in yönetici ortağı olan Alexander Julius, ikinci açılış konuşmasını gerçekleştiren isim oldu. EUROMETAL'ın misyonundan ve faaliyetlerinin kapsamından bahseden Julius, Türkiye'nin çelik endüstrisi için değerli bir kaynak olduğunu ayrıca belirtti.
Türkiye'nin Avrupa Çelik İhracatındaki Yeri
Alexander Julius’un belirttiğine göre, Türkiye'nin AB'ye çelik ihracat miktarı koruma görevleri, AD görevleri ve enerji maliyetleri nedeniyle geçen yıl yüzde 36 düştü. Ancak, 2023 yılında Türkiye, toplamda 3.33 milyon mt ile AB'nin en büyük ikinci çelik ithalat kaynağı olarak kaldı. Julius, Türkiye'nin karbon salınımını azaltmaya yönelik taahhütleriyle ve çelik üretiminin yüzde 72'sinin EAF tabanlı olmasıyla çelik endüstrisinde önemli bir oyuncu olduğunu vurguladı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.