Exxon Mobil de Güneydoğu’da gaza geldi
Petrol ve doğalgaz üretimin-deki yetersizlik nedeniyle, neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye’nin yeni umudu kaya gazı oldu.
Petrol ve doğalgaz üretimin-deki yetersizlik nedeniyle, neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye’nin yeni umudu kaya gazı oldu.
Petrol ve doğalgaza alternatif olarak son yıllarda yükselen kaya gazı üretiminde uluslararası şirketler dünyanın çeşitli yerlerinde fırsat kollarken, Türkiye’ye de ilgi artıyor. Shell’den sonra, ABD’li Exxon da Güneydoğu’da kaya gazı konusunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile anlaşma imzalama yolunda. Eskiden doğalgaz denildiğinde akla ilk olarak İran, Rusya gibi ülkeler gelirdi. Ancak kaya gazı üretimindeki gelişmeler sonucunda son yıllarda ABD, Çin ve Avustralya gibi ülkeler de ciddi gaz üreticileri haline geldi. Türkiye de bu alanda uluslar arası devlerin radarına girmeye başladı. Türkiye’nin ne kadar rezerve sahip olduğu konusunda henüz kesin bir bilgi yok ancak potansiyeli yüksek. Çeşitli analizlere göre, Türkiye’nin rezervi 13 trilyon, üretilebilir miktarı ise 1.8 trilyon metreküp. Dünya enerji devleri de bu potansiyele yakından ilgi gösteriyor.
Exxon Shell’e komşu
Diyarbakır ile Batman arasında bulunan Sarıbuğday bölgesinde, TPAO ile Türkiye’nin ilk kaya gazı aramasına başlayan İngiliz-Hollanda enerji devi Shell’in ardından, ABD’nin en büyük şirketi Exxon’un da TPAO ile aynı bölgede arama çalışmalarına başlamak üzere anlaşma aşamasında olduğu öğrenildi. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Exxon Mobil ile anlaşılması durumunda, Shell ve Exxon’un Güneydoğu’da “komşu” olacağını dile getirerek, “Trakya’daki alanlar küçük olduğu için ilgilerini çekmiyor” diye konuştu.
TPAO yetkilileri ise önümüzdeki dönemde kaya gazı aramalarına ağırlık vereceklerini vurgulayarak, “İlk denemelerin sonuçlarının ne olduğu çok önemli. ABD’de doğalgaz açığına çare olan kaya gazına biz de dört elle sarılacağız” yorumunu yapıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.