Fark Yaratan Fayda Sağlayan İş Ortağınız: BORUSAN LOJİSTİK
Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Boğaziçi Üniversitesinde Elektronik Mühendisliği dalında lisans, İstanbul Üniversitesinde İşletme yüksek lisans eğitimi aldım. 2002 yılı Temmuz ayında Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı olarak şirkete katıldım ve Borusan Lojistik faaliyet alanlarının büyük bir bölümünde üst düzey görevlerde bulundum. 2014 yılında University of Pennsylvania, Wharton School’da AMP programını tamamladım.
TÜRKLİM - Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve UTIKAD - Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu üyeliğini yapmaktayım” BRM - Boğaziçi Üniversitesi Robert Koleji Mezunu Sanayici, İşadamı ve Yöneticiler Derneği’nde de çeşitli görevlerde ve komitelerde görev aldım. BÜMED - Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği ve Beşiktaş Atatürkçü Düşünce Derneği üyesiyim.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere ne tür taşımacılık hizmeti veriyorsunuz?
1973’den beri faaliyette olan Borusan Lojistik hizmetlerini 5 ana başlık altında sunuyor: Yurtiçi Lojistik Hizmetleri, Gemi Kiralama ve Proje Lojistiği Hizmetleri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Liman İşletmeciliği Hizmetleri. Bu hizmetler doğrultusunda özel ekipman taşımalarının, ekipman tedarik süreci dahil operasyonlarının ve koordinasyonlarının sağlanması ile müşterilerimizin istediği her hizmeti onlara özel, katma değer sağlayan çözümlerle sunuyoruz. Biz işimizi en iyi şekilde yapmaya odaklanan ve “Fark Yaratan Fayda Sağlayan İş Ortağınız” sloganı ile müşteri memnuniyeti ve insan kaynağını öncelikli tutan bir şirketiz.
Otomotiv, Dayanıklı Tüketim, Demir Çelik ve Enerji halen ciromuzda en büyük paya sahip 4 temel sektördür. Otomotiv lojistiğinde Borusan limanımızın Türkiye’nin en fazla araç ihraç edilen, en çok araç elleçlenen ikinci limanı haline geldiğini söyleyebiliriz.
Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılık pazarında daha da güçlü bir büyüme için araç yatırımının ilk fazını, Eylül ayında yaptığı 105 adet treyler satın alımı ile gerçekleştirdi. Uluslararası Taşımacılık hizmetlerinde kullanılmak üzere intermodal taşımacılığı da içeren bu araç yatırımı ile filomuzu genişleterek, yürüttüğümüz operasyonlara intermodal TIR taşıma seçeneğini de ekledik.
Borusan Lojistik olarak, Kıta Avrupa’sı ülkelerinde kuracağımız intermodal taşıma modeli, Ro-Ro, Tren ve TIR’ı kapsayacak. Bu hizmet “yeşil lojistik” alanında da önemli bir dönüm noktası olacak ve Borusan Lojistik’in çalışmakta olduğu global firmaların karbon salınım azaltma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak.
Enerji de hızla büyümeyi hedeflediğimiz bir sektördür. İlk Enerji Lojistiği operasyonunu biz başlattık. Bunun için kanat adaptörü yatırımımızı hayata geçirdik. Her biri yaklaşık 60 metre olan kanatları, bu teknoloji sayesinde 50 dereceye kadar havaya kaldırabiliyor ve -/+ 110 derecede döndürebiliyoruz. Bu sayede çevresel açıdan % 30’a yakın değişim gerekliliğini ortadan kaldırırken hem yol yapım maliyetimizi azaltıyor hem de yeni yol açma vb. nedenlerle bekleme süresini en aza indiriyoruz.
“Ar-Ge yatırımlarımızla Endüstri 4.0’ınger eklerini yerine getirmeyi hedefliyoruz”
Teknoloji her alanda gelişiyor. Özellikle Endüstri 4.0 kapsamında genellikle teknolojik yenilikler ortaya çıkıyor. Endüstri 4.0’ın bizlere gelişen teknolojilerden ve sizlere sağladığı avantajlardan bahseder misiniz?
Endüstri 4.0 kavramı içinde yer alan yapay zekâ ve büyük veri gibi temel konulardaki gelişmeler hiç kuşkusuz lojistik sektörünün iş süreçlerinin dönüşmesini de sağlıyor. Dijital teknolojiler yeni ufuklar açıyor. Depolamadan, taşımacılığa ve elleçlemeye kadar her alanda iş süreçlerimizi, daha verimli ve daha fazla katma değerli hale getirme olanakları ortaya çıkıyor. Bu kapsamda yeni, akıllı dünyanın öncü ve lider şirketlerinden biri olarak biz de geliştirmekte olduğumuz ileri teknolojileri uygulayarak, yenilikçi ve rekabetçi hizmetler sunabilen dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 süreçleri ile inovatif iş modelleri oluşturarak küresel oyuncu olma yönündeki misyonumuzu sürdürüyoruz. Bu süreçte müşterilerimizin işlerinde çözüm ortağı olarak fark yaratıp fayda sağlıyoruz.
Şirketimizin Endüstri 4.0 kavramına uygun bir yol haritası bulunuyor. Ar-Ge yatırımlarımızda Endüstri 4.0’ın gereklerini yerine getirmeyi hedefliyoruz. Simülasyon, büyük veri & optimizasyon, robotik çözümler, mobilleşme gibi başlıklar altında gerçekleştireceğimiz dijital projelerimizle müşterilerimize fayda sağlamaya ve sektörümüzde fark yaratarak öncü olmaya devam edeceğiz.
2018 yılından neler bekliyorsunuz? Sizce nasıl bir yıl geçecek?
Bu yıla başlarken 2018’in Türkiye ekonomisinin büyüdüğü ve ihracat performansının yükseldiği bir yıl olarak geçeceğini öngörmüştük. Öyle de geçiyor. Biz Borusan Lojistik olarak müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin katma değerini artırarak, güvenilir bir iş ortağı olduğumuzu üstlendiğimiz her projede bir kez daha kanıtlayarak yolumuza devam ediyoruz. “Fark Yaratan Fayda Sağlayan” şirket konumlandırmamız ile müşterilerimize entegre lojistik hizmeti verirken, her ürünümüz, şirketimiz / markamız, iş ortağımız, tedarikçimiz ile aynı stratejik hedefe yönelik olarak müşterilerimize katma değer sağlamayı hedefliyoruz.
Bizim temel yatırım alanlarımızdan biri her zaman Ar-Ge’dir. Bu yıl da durum farklı değil. Bugüne dek 100 milyon TL seviyesinde yatırım yaptığımız, Nisan ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan Ar-Ge merkezimizde yenilikçi iş modelleri geliştiriyoruz. Bu modeller daha fazla katma değer yaratmamızı, yeni pazar segmentleri oluşturarak lider konumumuzu pekiştirmemizi ve daha önce ulaşamadığımız müşteri segmentlerine ulaşmamızı sağlıyor. Bu yıl yeni bazı proje ve iş modellerimizi kamuoyuyla paylaşacağımızı düşünüyoruz.
Yatırımlarımızı aksatmadan sürdürüyoruz. Yapacağımız yatırımların 20 milyon dolarlık kısmı Ar-Ge ve inovasyon üzerine olacak. İş süreçlerimizi daha da etkinleştirmek, hem kendimiz hem de paydaşlarımız için verimliliği artırmak yönünde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Müşterilerimizin kendi tedarik zincirleri içindeki lojistik maliyetlerini düşürmek ve süreçleri hızlandırmak, onlara yeni pazarlara girerken rekabet avantajı sağlamak için çaba gösteriyoruz.
2018’de de güçlü bir büyüme performansı göstereceğiz. Bu yıl içinde fiilen anlaşmış ve hayata geçirmek için hazırlıklarını yapmış olduğumuz 4-5 tane çok büyük işimiz var. Bu işlerin yıllık cirolarının toplamı 100 milyon TL düzeyinde bulunuyor.
Yurtdışında da bu yıl mevcut pazarlarımızdaki konumumuzu daha da güçlendirmek için çalışıyoruz. Özellikle Almanya’daki satış yapılanmamız ve kurduğumuz şirketimizle, Avrupa pazarında müşterilerimize daha yakın olacağız ve onlar için uçtan uca lojistik çözümler geliştireceğiz. Aynı zamanda acente yapılarımızda bazı değişiklikler yapıp, yeni iş ortaklıklarına gitmek ve gerektiğinde şirket satın alımları ile yurtdışı pazarlarındaki konumumuzu güçlendirmek de hedeflerimiz arasında. Avrupa’daki yeni yapılanmamızın meyvelerini bu yıl toplamaya başlamayı hedefliyoruz. 2018 için kendimize koyduğumuz büyüme hedefi % 20’dir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.