Fevziye Yıldız: Kablosuz Vinç Kumandası Üretiminde teknolojimizle öne çıkıyoruz
Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri ve Kablosuz Vinç Kumandası üretimi alanlarında faaliyet gösteren Arla Mühendislik, Ar-Geye yapmış olduğu yatırımlarla dikkatleri çekiyor
Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri ve Kablosuz Vinç Kumandası üretimi alanlarında faaliyet gösteren Arla Mühendislik, Ar-Ge’ye yapmış olduğu yatırımlarla dikkatleri çekiyor. Firmanın Yönetim ve Pazarlama Müdürü Fevziye Yıldız ile yapmış oldukları çalışmaları ve sektöre ilişkin gelişmeleri konuştuk. Yapmış olduğumuz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
Firmamız ürünlerini; kendi Ar-Ge çalışmalarıyla ortaya çıkaran, ürünleriyle çokuluslu
firmalara rakip olmuş ve kendi konularında marka olmuş bir firmadır. Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri ürünlerimiz bugüne kadar Arla markasıyla satıldı, bundan sonra Colife markasıyla, Kablosuz Vinç Kumandası ürünümüz ise Arla markasıyla satılmaya devam edecek.
Arla Mühendislik bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz? Firmamız bünyesinde sürekli Ar-Ge Mühendisleri kadrosu bulunmakta ve Ar-Ge çalışması yapılmaktadır. Ar-Ge, Tasarım, Yazılım ve üretimin tamamı deneyimli personelimiz tarafından firmamız bünyesinde yürütülmektedir. Müşterilerimize; Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri, Kablosuz Vinç Kumandası, Uzaktan Kumandalı Alıcı Vericiler, Tek Merkezden sokak aydınlatma otomasyonu kontrolü ürünlerini vermekteyiz.
Ülkemizdeki Endüstriyel Kontrol – Vinç Kumandası pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz? Pazar büyüklüğü, ürün kalitesi ve ihracat konusunda bizleri bilgilendirir misiniz?
Ülkemizde Endüstriyel vinç kumanda pazarı yeni oluşmakta olan bir pazar… Pazarda yerli, yabancı Uzakdoğu kökenli ürünler var. Pazarın küçük olduğunu söyleyemeyiz, önemsediğimiz bir pazar. Kalite konusunda da çeşitlilik olduğunu söyleyebiliriz. Kaliteli ürünler yanında merdiven altı ürünler de var. Fakat bu firmalar kendilerini piyasada lanse etmiş firmalar değil. İhracat konusunda hazırlığımız devam ediyor, önümüzdeki sezon ihracata başlamış olacağız.
Arla olarak bu alanda ürettiğiniz ürünlerin diğerlerinden farkı nedir? Pazardan ne kadar pay alıyorsunuz? Satışlarınızın iç Pazar ve ihracat paylarını bizimle paylaşır mısınız?
Arla olarak ürettiğimiz ürünlerin diğerlerinden farkı kalitesi, fiyatı ve hızlı servis hizmetidir. Son versiyon ürünümüz tamamen müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda yenilenmiş ve yazılımına güvenlikle ilgili ilaveler yapılmış, dünya standartlarına haiz bir ürün haline gelmiştir. Şu an iç pazar payımız 20 civarında…
Araştırma Laboratuarından esinlenerek Arla adını verdiğiniz firmanız Ar-Ge’ye yılda ne kadar bütçe ayırıyor? Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ar-Ge bütçesi yapılan projeyle çok ilgili. Bazen yeni projeler bazen de ürün ve üretimle ilgili iyileştirmeler Ar-Ge projesi oluyor. Firmamız gücünü Ar-Ge’den alan bir firma. Teknolojik gelişmeleri çok iyi takip ediyoruz. Nitekim kablosuz Vinç Kumanda ürünümüzle ilgili Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Dijital Ekranlı Vinç Kumandamız şu an piyasada satılıyor. Önceki ürünümüze ve piyasadaki rakiplerimize göre ciddi artıları olan bir ürün. Diğer faaliyet konumuz olan Akıllı Ev Otomasyon Sistemlerinde dünyadaki en son gelişmeler şu an bizim de Ar-Ge’sini yaptığımız konular. IP tabanlı ses ve görüntü transferi yapan aynı zamanda Ev otomasyonu kontrolünü sağlayan bir ürünle ilgili Ar-Ge Projemiz devam ediyor. Yıllık minimum Ar-Ge rakamımız 150.000- TL civarında.
2010 yılı firmanız açısından nasıl geçti, 2011 yılından neler bekliyorsunuz?
2010 yılı firmamız hedefleri açısından fena geçmedi. Satışla birlikte ürünlerimizle ilgili çalışmalar da vardı. 2011 yılında tamamen satışa odaklı olacağız. Bayilik çalışmaları devam ediyor. İhracat çalışmalarına hız vereceğiz. Hedefimiz en az iki ülkeye ihracat başlatmış olmak.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Kısa vadede hayata geçirmek istediğimiz şey, şu an üç bölgede olan bayilik sayımızı 6 ‘ya çıkarmak. Uzun vadede ise Türkiye’de üretilip satılan tüm vinçlerin yerli Arla ürünü kablosuz kumandasıyla birlikte satılmasını sağlamak… Son olarak şunları dile getirmek istiyorum: Uzakdoğu veya herhangi bir ülkeden getirip bir şeyler satmak çok kolay. Fakat ülkemizde Ar-Ge hatta teknolojik Ar-Ge yapılıyor olması teknolojide dışarıya bağımlılığımızı azaltmak açısından çok önemli. Teknolojik Ar-Ge’nin yapılıyor olması ülkemiz için bir güçtür ve yapılması gerekenlerden biridir. Ar-Ge’nin her zaman devlet politikaları olarak desteklenmesi gerekir. Tüketen değil üreten bir toplum olmamız gerektiğini ve bu bilincin yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.