Fisher: En temel sorun; mali belirsizlik
Dallas Fed Başkanı Fisher, mali belirsizliğin, ABD'deki ekonomik toparlanmayı her şeyden daha olumsuz etkilediğini savundu.
Dallas Fed Başkanı Fisher, mali belirsizliğin, ABD'deki ekonomik toparlanmayı her şeyden daha olumsuz etkilediğini savundu.
ABD ekonomisinde bir miktar artı büyüme olsa da, bunun ülke için ihtiyaç duyulan istihdamın yaratılması için yeterli düzeyde olmadığının altını çizen Richard Fisher, mali belirsizliklerin dünyanın en büyük ekonomisini her şeyden daha kötü etkilediğini söyledi.
Fisher, vergi, harcamala, düzenlemeler ve bütçe konuşarındaki belirsizliklerin, şirketlerin ve hanehalkının ekonomik kararlarını etkilediğini belirtti.
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 1.7 büyürken, işsizlik 43. ayında da yüzde 8'in üzerinde geldi. Diğer yandan eksi başkan George W. Bush döneminden kalma vergi indirimlerinin süresi dolmak ve otomatik harcama kesintileri de devreye girmek üzere hazırda bekliyor. Mali uçurum olarak tabir edilen vergi artışları ve harcama kesintileri, Amerikan ekonomisini yeniden resesyona sürükleyebilir. Tüm bunlara ek olarak finansal düzenlemeler ve kurallar da şirketlerin genişleme ve istihdam kararlarını ertelemesine yol açıyor.
Şirketlerin belirsizlikle boğulduğunu savunan Fisher,Fed'e yüklenmek yerine Kongre'ye baskı yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Fed'in 3. tur parasal genişleme programına karşı çıkmasına ilişkin ise, varlık alımlarının büyümede kaydadeğer bir etki yaratamayacağı, yaratsa da bunun enflasyon maliyetiyle birlikte geleceği gerekçesiyle karşı çıktığını belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.