Formmetalde büyüme sürüyor
1979 yılında küçük bir işletme olarak metal sektöründe faaliyet göstermeye başlayan Formmetal, 1980 yılında traktör yan sanayi olarak soğuk yedek parça üretimine geçti.
1979 yılında küçük bir işletme olarak metal sektöründe faaliyet göstermeye başlayan Formmetal, 1980 yılında traktör yan sanayi olarak soğuk yedek parça üretimine geçti.
1993 yılında Ostim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerini faaliyete geçiren firma, 1996 yılında, Formmetal Ltd. Şti. unvanı ile MKE yol silindirleri, çelik konstrüksiyon ve iş makineleri yedeklerini de üretim yelpazesine ekleyerek aynı yıl, kapalı alanını 200 m2’den 600 m2’ye; açık alanını 150 m2’den 450 m2’ye çıkardı. Daha sonra, 2001 yılından bu yana traktör ve iş makineleri yedek parçaları, taşıma paletleri ve yükseltilmiş döşeme alt yapı ürünleri alanında faaliyetini sürdürdüğü, Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki merkez fabrikasını kurdu.
Kurulduğu günden bu yana üretim kapasitesini ve makine parkını sürekli büyüten Formmetal, şu anda, Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplamda 9000 m2’yi bulan kapalı, 16000 m2’yi bulan açık alanı ile üç ayrı tesisinde üretime devam ediyor.
Yukarıda da bahsedildiği üzere, temel faaliyet alanı otomotiv sanayine yönelik soğuk metal şekillendirme olan Formmetal, 2003’ten bu yana ahşap sektöründe de faaliyet göstermeye başlayarak, yükseltilmiş yer döşeme sistemlerinin tamamını bünyesinde üretebilir duruma geldi.
Şu anda, ürün yelpazesinin büyük bir bölümü traktör yedek parçaları ve yükseltilmiş döşeme sistemlerinden oluşan firmamız, aynı zamanda, çelik kasa ve paletler gibi taşıma alternatiflerini de üretmekte.
Soğuk sac şekillendirmede 30. yılına giren bir firma olarak, öncelikle tecrübesiyle diğer rakipleri arasından sıyrılan Formmetal, müşteri memnuniyetine verdiği önem doğrultusunda, kaliteli ürün ve hizmetleri; esnek ve ihtiyaçlara hızlı yanıt verebilecek bir üretim organizasyonu ve uygun fiyatlarla müşterisine sunmaktadır. Bunu sağlamak içinse, piyasa ve üretim koşullarını sürekli olarak gözden geçirerek, tesislerini esneklik ve verimliliği arttıracak yüksek teknolojili makine ve destek ekipmanla donatarak modernize etmekte; diğer yandan çalışanlarının, sahip olduğu en önemli sermaye olduğunu göz ardı etmeyerek, sürekli eğitim ve iyileştirme felsefesiyle hem uzman satış ve mühendis kadrosunun, hem de üretim kadrosunun bilgi ve becerilerini geliştirme ve memnuniyetini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.
Sürekli olarak yeni ve farklı ürünlerin piyasaya sürüldüğü, ürün yaşam çevrimlerinin kısaldığı ve teknolojiden her alanda büyük ölçüde faydalanıldığı günümüz koşullarında, yurtdışı rekabet koşullarının da devreye girmesi ile özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet edebilmeleri ve sektörde karşılaşılan ani değişiklik ve dalgalanmaların üstesinden zarar görmeden gelebilmeleri oldukça zorlaştı. Fiyatların üretici değil, müşteri tarafından belirlendiği günümüz koşullarında rekabet edebilmenin anahtarının sadece ucuz işgücünden geçmediği gerçeği ortaya çıktı. Müşteri – tedarikçi ilişkileri fiyat dışında karşılıklı güvene de dayandırılmaya başlandı. Bunun yanında, müşteri ihtiyaçlarına hızlı ve etkin çözümler üretmek, gelen taleplere en hızlı şekilde cevap verebilmek de, rekabet edebilmenin önemli şartları haline geldi.
Bu noktada Formmetal, teknolojik gelişmeleri dikkatle izleyerek gerekli noktalarda uygun yatırımları gerçekleştirmek ve kalifiye işgücünü verimli ve etkili bir şekilde kullanarak yukarıda bahsedilen koşulları sağlayabilmek yönünde bir yaklaşım sergilemektedir. Firmadaki teknolojik gelişmeler, hem doğrudan üretime yönelik makine – teçhizat alanında, hem de yazılım, test ve ölçüm cihaz ve ekipmanları gibi destek süreçler bazında takip edilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda, makine parkını yüksek hassasiyet, verim ve esneklik sağlayan Bystronic CNC tezgahlar ve ahşap alanında kullanılan diğer bilgisayar kontrollü tezgahlar ile destekleyen firma, bunlara ek olarak bilgisayar kontrollü 3D CMM cihazı ve diğer test cihazları ile ürün kalitesini sürekli olarak ölçme ve doğrulama imkanı bulmaktadır. Aynı zamanda, firma son dönemde kurumsallaşma faaliyetlerine hız kazandırarak iyi yönetim ilkeleri ve Toplam Kalite Yönetimi felsefesini uygulamaya çalışarak, gelişimini sürdürülebilir kılmaya yönelik çaba sarf etmektedir. Bu kapsamda ilk adım olarak firma, uygulamakta olduğu Kalite Yönetim Sistemini 2006 yılında almaya hak kazandığı TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistem belgesi ile belgelendirmiş olup, diğer alandaki belgelendirme faaliyetleri için ön hazırlıklarını devam ettirmektedir.
Firmanın 2008 ve 2009 yıllarına yönelik projeleri arasında, yazılım alanında yatırımlar, ahşap üretim tesisine yönelik yeni makine yatırımları, lazer kesim teknolojisini kabiliyetleri arasına katmaya yönelik yatırımlar ve çeşitli metal üretim süreçlerinde tama yakın otomasyon sağlayacak teknoloji yatırımları bulunup, bunların büyük bölümünü 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle gerçekleştirmiş bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde tamamlamış olduğu projelerden biri, lazer kesim teknolojisini bünyemizde gerçekleştirmeye yönelik çalışma olup; faaliyete geçirilen bilgisayar kontrollü Bystronic lazer kesim tezgahının, kısa sürelerde yüksek hassasiyette iş çıkarabilme özelliğinin hem ürün kalitesine hem de teslim sürelerine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, bu teknoloji, yüksek kalıp maliyetlerini ve kalıp imalatı gibi seri üretime geçiş hazırlık süresini arttıran önemli bir etmeni ortadan kaldırmakla birlikte, mevcut ürünler için gelen değişiklik taleplerine hızlı karşılık verebilme kabiliyeti, yani piyasada rekabet edebilmeye yönelik önemli bir faktör olarak görülen esnekliği arttırma imkanı yaratacaktır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.