Galva Metal, EuroBLECH 2024’te bir çok önemli ikili görüşme gerçekleştirdi
EuroBLECH 2024 Fuarı’na katılan Türkiye’nin önemli çelik servis merkezine sahip Galva Metal, fuarda sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve Avrupa pazarı hedeflerini açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Kısacıkoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, şirketin Avrupa’daki büyüme stratejileri, anti-damping etkileri ve Çin ile rekabet gibi konuları ele aldık.
Tolga Kısacıkoğlu, Galva Metal’in çelik servis merkezi olarak Türkiye’de öncü bir konumda olduğunu belirterek şirketin altyapısını şöyle özetledi: “Galva Metal olarak Türkiye’nin en büyük, üreticiye bağlı olmayan galvaniz çelik servis merkeziyiz. Aynı zamanda Galva Makina, dilme, boy kesme, paketleme ve çoklu kesme hatları gibi en üst düzey çelik servis makinalarını üretiyor. Bu makineleri çelik servis merkezinde yaşadığımız deneyimlerle tasarlayarak sektörde en verimli çözümleri sunmaya çalışıyoruz.”
Önceki EuroBLECH fuarları ile kıyaslandığında bu yıl durgun geçti
Kısacıkoğlu, önceki EuroBLECH fuarları ile kıyaslandığında bu yılın daha sakin geçtiğini belirtti ancak yine de fuardan memnun olduklarını ifade etti: “Bu fuar, geçmiş yıllara göre daha durgundu. Dünyada ve Almanya’da ekonomik bir durgunluk var, bu da katılımı etkiledi. Ancak birçok önemli görüşme gerçekleştirdik, sonuçlarının olumlu olacağına inanıyorum.”
“Avrupa pazarı için özel çalışmalar yapıyoruz”
Avrupa pazarı ile yakın ilişkiler içinde olan Galva Metal, Avrupa’ya özel bir satış ve lojistik yönetimiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu alanda karşılaşılan anti-damping uygulamalarına da değinen Kısacıkoğlu: “Romanya’da iki depo ve bir şirketimiz var. Avrupa’nın özellikle Balkanlar bölgesinde yoğun çalışıyoruz. Ancak son birkaç yıldır anti-damping uygulamaları, galvaniz saç ihracatımızı etkiledi. Yine de Avrupa dışı pazarlarda ve damping uygulaması olmayan ürünlerle Avrupa bağımızı koparmadan devam ediyoruz.”
Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmaları
Galva Metal, 2026’da Avrupa Birliği tarafından zorunlu hale getirilecek yeşil dönüşüm süreci için hazırlıklarını sürdürüyor. Kısacıkoğlu, yeşil çelik ve karbon ayak izi düzenlemelerine dair şunları söyledi: “Şirket olarak çevre dostu bir üretim sürecimiz var. Kendi elektriğimizi üretiyoruz ve doğal gaz kullanmıyoruz. Karbon ayak izimizi sıfıra yakın bir seviyede tutmak için gereken tüm raporlamaları ve sertifikasyon çalışmalarını yapıyoruz. Ancak bu düzenlemenin kalıcı olup olmayacağı konusunda şüphelerim var.”
2024 yılı değerlendirmesi ve çelik sektöründeki küresel dinamikler
2024’ün zorlu bir yıl olduğunu belirten Kısacıkoğlu, Çin’in çelik sektöründeki baskın rolünün hala sürdüğünü ve dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle sektörde yavaşlama olduğunu ifade etti: “Dünyada resesyon etkileri var; Çin, Almanya ve ABD gibi büyük ekonomiler durgunluk içinde. Çin’den gelen düşük maliyetli ürünler küresel piyasayı etkiliyor. Ancak düşen faiz oranları ve teşvikler sayesinde 2025’in ikinci çeyreğinde sektörde bir canlanma bekliyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.