GE Türkiye'de 15 Yıldır Jet Motoru Teknolojilerinde Yerel Bilgi Üretiyor
GE Havacılık işkolunda, dünyadaki 6 merkezden biri ve alanında tek olan laboratuvarları ile teknoloji üreten, Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC)15inci yılını kutluyor.
GE Havacılık işkolunda, dünyadaki 6 merkezden biri ve alanında tek olan laboratuvarları ile teknoloji üreten, Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC)15inci yılını kutluyor.
GE Havacılık işkolunda, dünyadaki 6 merkezden biri ve alanında tek olan laboratuvarları ile teknoloji üreten, Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC)15’inci yılını kutluyor.
GE Havacılık, Gebze’deki merkezinde yer alan farklı laboratuvar ve ekipmanları için son beş yılda 9 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bugün, yılda yaklaşık 1 milyon ileri mühendislik saati üretme kapasitesine erişen merkez, son üç yılda yıllık ortalama yüzde 20 büyüme gerçekleştirdi.
Türkiye Teknoloji Merkezi, 100 Mega Watt güce kadar; ticari ve askeri gemilerde, endüstriyel enerji santrallerinde, petrol platformlarında ya da boru hatlarında kullanılan gaz türbinleri ailesinin küresel olarak tasarım sahipliğini üstleniyor.
GE’nin geliştirdiği ve tüm dünyada tanıttığı Endüstriyel Bulut Platformu olan Predix için ilk havacılık testleri veri görüntüleme uygulaması Türkiye Teknoloji Merkezi’ndeki Türk yazılım mühendisleri ekibi tarafından geliştirdi.
15 Ocak 2016, İstanbul –GE ’nin havacılık alanında imalat ve onarım teknolojileri, malzeme, tasarım ve yazılım geliştirmek üzere oluşturduğu Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC) 15’inci yılını kutluyor. GE Havacılık işkolunda dünyadaki altı merkezden biri olan ve her yıl yeni yatırımlarla büyüyen Türkiye Teknoloji Merkezi, 15 yılda, jet motorları tasarım sahipliği, Onarım Geliştirme Merkezi, Kaplama Merkez ve Katmanlı İmalat Laboratuvarları gibi önemli başarılara imza attı.
2007 yılında Tusaş Motor Sanayii (TEI) ile oluşturduğu ortaklık ile tasarım ve ileri onarım teknolojileri konusunda yerel dağarcık oluşumunu genişleten merkez, 400 mühendis istihdam ediyor
GE, Türkiye Teknoloji Merkezi’de, yeni mühendisleri geliştirmek için tasarlanmış uluslararası programın kapsamında yüksek lisans ve doktora programlarında ve ar-ge projelerinde işbirlikleri vesilesiyle kamu, araştırma ve geliştirme kurumları ve üniversiteler ile çalışıyor. Ülkemizde altyapı geliştirme, bilgi paylaşımı ve yerel araştırmaları teşvik etmeye odaklanan GE, Gebze’deki merkezi ile ülkemizde yerel inovasyonun gelişimine de katkı sağlıyor.
TTC, GE ve ortak girişim şirketi CFM International tarafından üretilen motorlarla uçan dünyanın her tarafındaki uçaklarda kullanılan yeni tasarımlara ve teknolojilere katkıda bulunuyor. Bugün Türkiye’deki uçakların yüzde 60’ına GE/CFM motorları güç veriyor.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, “15 yıldır Türkiye Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge ve ileri mühendislik çalışmaları ile ülkemizde yerel inovasyona ve havacılık endüstrisinin gelişimine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’den dünyanın 20 ülkesine teknoloji ihraç edilen merkezimiz, bugün yılda 1 milyon mühendislik saati üretme kapasitesine erişti. Türk mühendislerimizin bu özverili çalışmaları müşteri memnuniyetinin yanı sıra yerel ekonomiye de önemli katkılar sağlıyor” dedi.
GE Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay ise havacılık endüstrisinde küresel olarak kullanılan tasarım ve teknolojilerin geliştirildiği merkezin GE Havacılık için önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “2000 yılından itibaren mühendislerimiz ve yazılımcılarımız ile birlikte havacılık sektörünü geliştiren yenilikçi teknolojiler üzerinde yerel bilgi üretiyoruz. Son 3 yılda her yıl ortalama yüzde 20 oranında büyüme performansımız, çalışanlarımızın gelişimine yaptığımız yatırımlar, yaklaşık 300 tedarikçimiz ile birlikte yarattığımız istihdam, yerel inovasyona olan kararlılığımızı gösteriyor. Alanlarında uzman güçlü mühendis kadromuzla, yetkinliklerimizi arttırmaya devam ederek yenilikçi çözümler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
100 MW güce kadar gaz türbinleri ailesinin tasarım sahipliği Türkiye Teknoloji Merkezi’nde
Ticari ve askeri gemilerde, endüstriyel enerji santrallerinde, petrol platformlarında ya da boru hatlarında kullanılan gaz türbini ailesinin tüm ürün tasarım sorumluluğunu Türkiye Teknoloji Merkezi’ndeki Türk mühendisleri alıyor. Jet motorları hakkında üst düzeyde yetkin bir donanım gerektiren bu sorumluluk 15 yıldır özveri ile sürdürülen çalışmaların bir sonucu. Türk mühendisleri bu teknolojide küresel anlamda söz sahibi oldu.
Türkiye Teknoloji Merkezi’ndeki mühendisler aynı zamanda ticari ve askeri amaçlı uçak motorlarının tasarımı, üretilmesi ve sahada mühendislik desteği verilmesi konularında çalışıyor.
Predix platformunun ilk “Havacılık Testleri Veri Görüntüleme Uygulaması” Türkiye’den
Türkiye Teknoloji Merkezi’nde, Endüstriyel Bulut Platformu olan Predix için 40 kişiye yakın bir yazılım ekibi endüstriyel uygulamaların geliştirilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. 2015 yılında jet motorlarının sertifikasyon ve performans testlerini, Predix platformu üzerinde geliştirdiği “Havacılık Testleri Veri Görüntüleme Uygulaması” ile uzaktan izlenebilmesi sağlandı. Uzaktan görüntüleme ve büyük veri ile tüm parametrelerin testlerinin çok daha güvenilir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bu uygulama ise Türkiye’deki mühendisler tarafından gerçekleştirildi.
Endüstriyel internetin sağladığı yeni olanaklar ve fırsatlar ile birlikte Türkiye Teknoloji Merkezi, 2016 yılında da çevik yazılım geliştirme modelleri ile yeni uygulamalar geliştirmeye devam edecek.
GE’nin tek Kaplama Merkez Laboratuvarı Türkiye Teknoloji Merkezi’nde
GE Havacılık’ın küresel olarak yalnızca Türkiye Teknoloji Merkezi’nde bulunan Kaplama Merkez Laboratuvarı, uçuş güvenliğini artırmak üzere uçak motorundaki kaplamaların uygun yöntemlerle test edilmesi için farklı test metodları üzerine çalışıyor. Ar-Ge çalışmaları kapsamında Gebze’de gerçekleştirilen test metodları ve sonuçları dünyada 20 ülkede 90’ ın üzerinde tedarikçiye ihraç ediliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.