Geçtiğimiz son 2 yıl içinde AKDER olarak birçok konuda faaliyet gösterdik
Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dalkıran ile Akder'in son dönem çalışmaları, yürütmüş olduğu güncel projeleri ve Hidrolik pnömatik sektörlerinin hedef kitlesini oluşturan otomotiv, makine, demir çelik, gemi inşa gibi sektörlerin genel durumu üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce AKDER’in son dönemde yürütmüş olduğu güncel projeleri ve faaliyetleri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
AKDER Yönetim Kurulu Tüzüğü gereği 2 yılda bir seçilir. Şu andaki yönetim kurulu ve diğer kurullar 2012 yılı Ocak ayında seçilmişlerdir ve 2014 yılı Ocak ayında yeni bir yönetim seçilecektir. Geçtiğimiz son 2 yıl içinde AKDER olarak birçok konuda faaliyet gösterdik. Dernek olarak üyelerimize daha faydalı nasıl olabiliriz sorusunu yerine getirmeye çalıştık. Bu faaliyetlerin içinde en önemli olarak eğitim faaliyetini görüyoruz. Hem üyelerimizin elemanları hem de ülkemizde benzer sanayi dallarında çalışan elemanların Hidrolik ve Pnömatik konularındaki eğitimini çok önemli görüyoruz. 3 yıl evvel kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz UAGEM Ulusal Akışkan Gücü Eğitim Merkezi, her geçen gün daha tanınır olmakta, daha çok talep edilmektedir. Yurt dışından dahi talepler almaktayız. Diğer emek verdiğimiz konular ise CETOP ile birlikte yürüttüğümüz istatistik çalışmalarıdır. Bunlar; aylık, 3 aylık ve yıllık olarak çalışılır, CETOP 17 üye ülke istatistiklerini birleştirir ve tüm üye derneklere servis eder. Biz de bu bilgileri tüm üyelerimize sunarız. 2013 yılında önemli bir konu da bir üyemizin CETOP başkanlığına seçilmiş olmasıdır. Önceki başkanlarımızdan Ahmet SERDAROĞLU 3 yıl için CETOP başkanı olmuştur. Bu durum derneğimiz ve sektörümüz için elbette gurur verici olmuştur. Başka bir konu Teknik Standartlardır. TSE ile uzun yıllardır iş birliği halinde bu çalışmaları da sürdürüyoruz. Bir başka önemli konu ülkemiz makine sanayiinin ihracat kapasitesinin arttırılması için yapılan tanıtım çalışmalarıdır. Bilindiği gibi 2023 yılı ülkemiz toplam ihracatı için 500 milyar dolar gibi bir hedef konmuştur. Bu bedelin içinde 100 milyar dolar olarak makine ve aksamları ihracatı yer alır. Bu konuda yoğun faaliyet gösteren OAİB ile iş birliği halinde tanıtım faaliyetlerine destek vermekteyiz. Yılın ilk üç çeyreğini geride bıraktık.
Yılın ilk üç çeyreğini geride bıraktık. Sizce bu dönem Türk sanayisi, ekonomisi ve özellikle hidrolik pnömatik sektörleri açısından nasıl geçti?Yılın son çeyreğinden neler bekliyorsunuz?
Yılın son çeyreğinden neler bekliyorsunuz? Evet, yılın 3 çeyreği geride kaldı. Yapmış olduğumuz istatistik çalışmaları 2013 yılının ilk 9 ayında bir evvelki yıla göre %8-10 civarında bir ciro artışı olduğunu göstermektedir. Son çeyrekte bunda önemli bir değişiklik beklememekteyiz.
Hidrolik pnömatik sektörlerinin hedef kitlesini oluşturan otomotiv, makine, demir çelik, gemi inşa vb. gibi sektörlerin genel durumu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu bahsettiğiniz sektörler, gerçekten bizim ürünlerimizin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerdir. Otomotiv sanayiinin üretim artışı içinden olduğunu biliyoruz. Makine ve aksamları üretim ve satışının da kendi sektörümüzde verdiğimiz %8-10’luk artış ile paralel bir artış seyri gösterdiğini görüyoruz. Gemi inşa alanında birkaç yıl evvel kaybedilen üretim hızının tekrar yükselişe geçtiğini söylemek yanlış olmaz sanıyoruz.
Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk hidrolik pnömatik sektörüne nasıl yansıdı?
Avrupa ve dünyanın birçok yerinde yaşanan ekonomik kriz 2009 yılında bizim sektörümüzü de ciddi olarak etkilemiştir. Ancak sonraki yıllarda bu düşüş telafi edilmiş, artış trendine girilmiştir.
2014 yılı başta hidrolik pnömatik sektörleri olmak üzere diğer sanayi sektörleri açısından sizce nasıl geçecek?
2014 yılı için anormal bir düşüş veya anormal bir yükseliş beklememekteyiz. 2013 yılına göre yine %8-10 civarında bir artış ile sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz.
Son olarak sektör mensuplarına dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
Bize bu fırsatı verdiğiniz için öncelikle derginiz adına size teşekkür ederiz. Tüm üyelerimize ve tüm sektöre 2014 yılında başarılar dileriz. Umuyoruz ki 2023 yılı için hedeflenen 100 milyar dolar makine ve aksamları hedefine ulaşılacak yolda önemli bir mesafe kat ederiz ve sektörümüz de bundan kendi payını alır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.