Hatay’ın ihracat hedefi 2 milyar dolar
Demir çelik üretiminin yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Hatay, her geçen gün büyüyen ekonomisiyle bir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor
Demir çelik üretiminin yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Hatay, her geçen gün büyüyen ekonomisiyle bir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor
Demir çelik üretiminin yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Hatay, her geçen gün büyüyen ekonomisiyle bir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Demir çelik başta olmak üzere, mobilya, yaş sebze meyve ihracatıyla da adından söz ettiriyor.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'dan geçen yıl 1 milyar 705 milyon dolar ihracatın gerçekleştirildiğini söyledi.
Kentte 674 ihracatçı, 287'de ithalatçı firmanın bulunduğunu ifade eden Çinçin, kentin ihracattaki firma sayısı bakamından 12'inci, ithalatta ise 15'inci sırada yer aldığını kaydetti.
Hatay'ın ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığını vurgulayan Çinçin, bu oranla kentin Adana başta olmak üzere Mersin, Kayseri, Trabzon ve Sakarya'yı geride bıraktığını belirtti.
Kentin geçen yıl yaptığı ihracatın yüzde 43'ünü tarımdan, yüzde 55'ini sanayiden ve yüzde 2'sini de madencilik sektöründen gerçekleştirdiğini kaydeden Çinçin, şöyle devam etti:
“Tarihi ve doğal güzellikleriyle turizm anlamında ön plana çıkan kentimizde, ihracat oranlarıyla göz dolduruyor. Demir çelik üretiminden ayakkabıcılığa ve mobilyacılığa kadar farklı sektörlerin bulunduğu Hatay, geçen yıl 125 farklı ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 705 milyon dolar ihracatla adından söz ettirdi.
Hatay'dan en fazla ihracatı yüzde 10,8 ile Suudi Arabistan'a, yüzde 9,5 ile Mısır'a ve yüzde 8,9 ile Irak'a gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra Rusya, Romanya, İtalya, Ürdün, Bulgaristan, Ukrayna, Lübnan, İsrail, Libya, İspanya ve ABD'ye de ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 14 il arasında 9'uncu sırada yer alan kentimizi daha yukarılara taşımayı amaçlıyoruz.”
Yıldızı Parlıyor
Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü ile Yayladağı ilçesindeki sınır kapılarıyla önemli bir konumda bulunan Hatay'ın yıldızının her geçen yıl daha da parladığını ifade eden Çinçin, bu yıl 2 milyar dolar ihracatı hedeflediklerini, bunu da başaracaklarını söyledi.
Kentin uluslararası nakliye sektöründe de çok geliştiğini vurgulayan Çinçin, Hatay'ın İstanbul'dan sonra ikinci büyük nakliye filosuna sahip olduğunu kaydetti.
Hatay'dan üç kıtada 57 ülkeye 185 firmayla taşıma yapıldığının altını çizen Çinçin, bölgede taşımacılığın ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yönelik olduğunu sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.